Het nieuwe sterrenfirmament voor komend jaar

Magazines | Vallei Business nr 6 2014

De betekenis van de sterren is als volgt: * 1 ster – Uitzonderlijke keuken,

** 2 sterren – De keuken is een omweg waard, *** 3 sterren – De keuken is een reis waard

Michelinsterren

Het nieuwe sterrenfirmament voor komend jaar

Op maandag 17 november 2014 reisde de belangrijkste culinaire spelers van ons land, net als vorig jaar, af naar Theater het Vrijthof in Maastricht. Daar werden de Michelin sterrenrestaurants voor 2015 bekendgemaakt.

In de absolute top veranderde er weinig. Restaurants De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behielden hun drie sterren. Er kwamen drie nieuwe tweesterrenrestaurants bij, maar er waren ook restaurants die hun tweede of eerste ster verloren. De grootste klapper maakt Librije's Zusje in het nieuwe Waldorf Astoria Hotel Amsterdam. Dit restaurant kreeg in één keer twee sterren.

Het aantal zaken met één ster komt nu uit 79, er zijn negentien tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. Een totaal van 100, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. “Twintig jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten”, zei hij. “Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend.” Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Kroon op het werk

Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

De verdeling:

3 Michelinsterren:

-Vaassen: De Leest 

-Zwolle: De Librije

2 Michelinsterren:

-Amstelveen: Aan de Poel

-Amsterdam: Librije's Zusje

-Amsterdam: Bord'Eau

-Amsterdam: Ciel Bleu

-Amsterdam: &samhoud places

-Bloemendaal: Chapeau!

-Giethoorn: De Lindenhof

-Harderwijk: 't Nonnetje

-Heeze: Boreas

-Hoofdplaat: De Kromme Watergang

-Kruiningen: Inter Scaldes

-Maasbracht: Da Vinci

-Maastricht: Beluga

-Nuenen: De Lindehof

-Overveen: De Bokkedoorns

-Rotterdam: FG

-Rotterdam: Parkheuvel

-Rotterdam: Fred

-Waalre: De Treeswijkhoeve

1 Michelinster

(gerangschikt per provincie):

Drenthe

-Zuidlaren: De Vlindertuin

-Zuidwolde: De Groene Lantaarn

Friesland

-Drachten: Koriander

-Leeuwarden: Élevé

Gelderland

-Bennekom: Het Koetshuis

-Duiven: 't Raedthuys

-Harderwijk: Basiliek

-Heelsum: De Kromme Dissel

-Wageningen: O Mundo

-Zutphen: SchultenHues

Groningen

-Aduard: Herberg Onder de Linden

-Onderdendam: In de Molen

Limburg

-Maastricht: Château Neercanne

-Maastricht: Tout à Fait

-Roermond: One

-Ubachsberg: De Leuf

-Venlo: Aubergine

-Venlo: Valuas

-Weert: Bretelli

-Well: Brienen aan de Maas

Noord-Brabant

-Den Bosch: Sense

-Breda: Wolfslaar

-Eindhoven: Avant-Garde Van Groeninge

-Eindhoven: De Karpendonkse Hoeve

-Eindhoven: Wiesen Restaurant

-Etten-Leur: De Zwaan

-Oss: Cordial

-Sint-Oedenrode: Wollerich

-Vught: De Heer Kocken

-Wouw: Mijn Keuken

Noord-Holland

-Amsterdam: Bridges

-Amsterdam: Lastage

-Amsterdam: Le Restaurant

-Amsterdam: La Rive

-Amsterdam: Ron Gastrobar

-Amsterdam: Sazanka

-Amsterdam: Sinne

-Amsterdam: Vermeer

-Amsterdam: Vinkeles

-Amsterdam: Yamazato

-Bakkum: Apicius

-Bussum: Soigné

-Den Hoorn: Bij Jef

-Haarlem: ML

-Haarlem: Ratatouille

-Heemstede: Cheval Blanc

-Hoorn: Lucas Rive

-Monnickendam: Posthoorn

-Santpoort: De Vrienden van Jacob

-Schoorl: Merlet

Overijssel

-Blokzijl: Kaatje bij de Sluis

-Hardenberg: De Bokkepruik

-Hengelo: 't Lansink

-De Lutte: De Bloemenbeek

Utrecht

-Amersfoort: Blok's

-Bosch en Duin: De Hoefslag

-Driebergen: La Provence

-Houten: Kasteel Heemstede

-Loenen aan de Vecht: 't Amsterdammertje

-Loenen aan de Vecht: Tante Koosje

-Linschoten: De Burgemeester

-Vreeland: De Nederlanden

Zeeland

-Breskens: Spetters

-Cadzand: Pure C

-Koewacht: 't Vlasbloemeken

-Sluis: La Trinité

-Wilhelminadorp: Katseveer

Zuid-Holland

-Capelle aan den IJssel: Perceel

-Den Haag: Calla's

-Den Haag: HanTing Cuisine

-Noordeloos: De Gieser Wildeman

-Noordwijk aan Zee: Latour

-Reeuwijk: Kaagjesland

-Rijswijk: Niven

-Rotterdam: Amarone

-Rotterdam: FG Food Labs

-Rotterdam: Wereldmuseum

-Scheveningen: Seinpost

-Warmond: De Moerbei

Vervallen sterren Michelin 2014:

-Amersfoort: De Saffraan

-Hilversum: Lakes

-Hoog Soeren: De Echoput

-Kaatsheuvel: De Molen

-Maastricht: Toine Hermsen

-Malden: Le Marron

-Ootmaarsum: De Wanne

-Rijsoord: Hermitage

-Schipluiden: De Zwethheul

-Voorburg: Savelberg

-Zwolle: Librije's Zusje

2015

In de absolute top veranderde er weinig. Restaurants De Librije in Zwolle en De Leest in Vaassen behielden hun drie sterren. Er kwamen drie nieuwe tweesterrenrestaurants bij, maar er waren ook restaurants die hun tweede of eerste ster verloren. De grootste klapper maakt Librije's Zusje in het nieuwe Waldorf Astoria Hotel Amsterdam. Dit restaurant kreeg in één keer twee sterren.

Het aantal zaken met één ster komt nu uit 79, er zijn negentien tweesterrenrestaurants en twee met drie sterren. Een totaal van 100, vijf minder dan vorig jaar. Maar volgens directeur Michael Ellis van de Michelin Gids komt dat ook omdat zes zaken gesloten zijn en enkele andere hun ster kwijt raakten door verhuizing.

Volgens Ellis behoort Nederland tot de landen met een topkeuken. “Twintig jaar geleden ging niemand naar Nederland om te eten”, zei hij. “Nu wel, en dat is een relatief nieuwe trend.” Toch vindt hij dat Nederland in het buitenland nog steeds ondergewaardeerd wordt.

Kroon op het werk

Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

De verdeling:

3 Michelinsterren:

-Vaassen: De Leest 

-Zwolle: De Librije

2 Michelinsterren:

-Amstelveen: Aan de Poel

-Amsterdam: Librije's Zusje

-Amsterdam: Bord'Eau

-Amsterdam: Ciel Bleu

-Amsterdam: &samhoud places

-Bloemendaal: Chapeau!

-Giethoorn: De Lindenhof

-Harderwijk: 't Nonnetje

-Heeze: Boreas

-Hoofdplaat: De Kromme Watergang

-Kruiningen: Inter Scaldes

-Maasbracht: Da Vinci

-Maastricht: Beluga

-Nuenen: De Lindehof

-Overveen: De Bokkedoorns

-Rotterdam: FG

-Rotterdam: Parkheuvel

-Rotterdam: Fred

-Waalre: De Treeswijkhoeve

1 Michelinster

(gerangschikt per provincie):

Drenthe

-Zuidlaren: De Vlindertuin

-Zuidwolde: De Groene Lantaarn

Friesland

-Drachten: Koriander

-Leeuwarden: Élevé

Gelderland

-Bennekom: Het Koetshuis

-Duiven: 't Raedthuys

-Harderwijk: Basiliek

-Heelsum: De Kromme Dissel

-Wageningen: O Mundo

-Zutphen: SchultenHues

Groningen

-Aduard: Herberg Onder de Linden

-Onderdendam: In de Molen

Limburg

-Maastricht: Château Neercanne

-Maastricht: Tout à Fait

-Roermond: One

-Ubachsberg: De Leuf

-Venlo: Aubergine

-Venlo: Valuas

-Weert: Bretelli

-Well: Brienen aan de Maas

Noord-Brabant

-Den Bosch: Sense

-Breda: Wolfslaar

-Eindhoven: Avant-Garde Van Groeninge

-Eindhoven: De Karpendonkse Hoeve

-Eindhoven: Wiesen Restaurant

-Etten-Leur: De Zwaan

-Oss: Cordial

-Sint-Oedenrode: Wollerich

-Vught: De Heer Kocken

-Wouw: Mijn Keuken

Noord-Holland

-Amsterdam: Bridges

-Amsterdam: Lastage

-Amsterdam: Le Restaurant

-Amsterdam: La Rive

-Amsterdam: Ron Gastrobar

-Amsterdam: Sazanka

-Amsterdam: Sinne

-Amsterdam: Vermeer

-Amsterdam: Vinkeles

-Amsterdam: Yamazato

-Bakkum: Apicius

-Bussum: Soigné

-Den Hoorn: Bij Jef

-Haarlem: ML

-Haarlem: Ratatouille

-Heemstede: Cheval Blanc

-Hoorn: Lucas Rive

-Monnickendam: Posthoorn

-Santpoort: De Vrienden van Jacob

-Schoorl: Merlet

Overijssel

-Blokzijl: Kaatje bij de Sluis

-Hardenberg: De Bokkepruik

-Hengelo: 't Lansink

-De Lutte: De Bloemenbeek

Utrecht

-Amersfoort: Blok's

-Bosch en Duin: De Hoefslag

-Driebergen: La Provence

-Houten: Kasteel Heemstede

-Loenen aan de Vecht: 't Amsterdammertje

-Loenen aan de Vecht: Tante Koosje

-Linschoten: De Burgemeester

-Vreeland: De Nederlanden

Zeeland

-Breskens: Spetters

-Cadzand: Pure C

-Koewacht: 't Vlasbloemeken

-Sluis: La Trinité

-Wilhelminadorp: Katseveer

Zuid-Holland

-Capelle aan den IJssel: Perceel

-Den Haag: Calla's

-Den Haag: HanTing Cuisine

-Noordeloos: De Gieser Wildeman

-Noordwijk aan Zee: Latour

-Reeuwijk: Kaagjesland

-Rijswijk: Niven

-Rotterdam: Amarone

-Rotterdam: FG Food Labs

-Rotterdam: Wereldmuseum

-Scheveningen: Seinpost

-Warmond: De Moerbei

Vervallen sterren Michelin 2014:

-Amersfoort: De Saffraan

-Hilversum: Lakes

-Hoog Soeren: De Echoput

-Kaatsheuvel: De Molen

-Maastricht: Toine Hermsen

-Malden: Le Marron

-Ootmaarsum: De Wanne

-Rijsoord: Hermitage

-Schipluiden: De Zwethheul

-Voorburg: Savelberg

-Zwolle: Librije's Zusje

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by