Participanten gezocht voor project met zelfrijdende auto

Magazines | Vallei Business nr 2 2015

Aan het einde van dit jaar start er een unieke test in de FoodValley regio. Voor het eerst in Nederland zal er een autonome zelfrijdende elektrische auto personen vervoeren. In eerste instantie komen er twee zogenaamde WEpods. Eén rijdt tussen station Ede-Wageningen en de campus van de Wageningen Universiteit en de ander alleen op de campus.

Participanten gezocht voor project met zelfrijdende auto

Wicha Benus, innovatiemakelaar bij RCT de Vallei, is trots dat de regio hiermee een buitengewoon innovatief project in de praktijk kan testen. “Deze proef laat zien dat ondernemers, overheid en onderwijs nauw met elkaar samenwerken om met deze innovatieve auto de economische ontwikkeling in Gelderland te stimuleren.”

Op vrijdag 1 mei kwamen ondernemers uit de regio op initiatief van RCT de Vallei, de Provincie Gelderland, Regio FoodValley en Federatie Ondernemerskringen Valleiregio bij elkaar in Ede om samen te brainstormen over de potentie van dit nieuwe voertuig voor de regio. Na een inspirerende aftrap door Alwin Bakker, projectleider van de zelfrijdende auto namens de provincie Gelderland, ontstond er een levendige discussie over de kansen van deze proef voor ondernemers.

Kansen

Wicha Benus licht de kansen enthousiast toe: “Deze zelfrijdende auto gaat er gewoon komen. Het is geen idee dat alleen op papier bestaat. In november rijdt er een auto zonder fysieke bestuurder door onze regio. Dat is fantastisch! We zijn inmiddels met veel regionale bedrijven in gesprek over zaken als privacy, veiligheid en omgevingsmanagement. In de komende tijd blijven we zoeken naar ondernemers die met hun ideeën willen participeren in dit innovatieve project. Zo maken we deze proef samen tot een succes en profiteren ondernemers, overheid en onderwijs van onze huidige kenniseconomie.”

Hospitality car

De zelfrijdende auto wordt ingezet als zogenaamde ‘hospitality car’. Dit houdt in dat het voertuig is gericht op service aan de inzittenden en geen vervanging is voor de traditionele auto of het openbaar vervoer. Daarmee is de auto bijvoorbeeld bedoeld voor bezoekers van de universiteit. Tijdens de rit kan de auto, afhankelijk van de inzittenden, iets vertellen over de regio en de plek waar de auto op dat moment rijdt.

Autonoom rijden

“Het concept van autonoom rijden staat nog in de kinderschoenen”, vertelt Wicha Benus. “Voor deze proef betekent dit dat we allereerst insteken op veiligheid. We doen bijvoorbeeld onderzoek naar hoe andere weggebruikers reageren op de zelfrijdende auto, maar we denken ook na over ethische vraagstukken zoals privacy in en rondom de auto. Voor zowel praktische, technologische en ethische kwesties kunnen we de aanwezige kennis van ondernemers goed gebruiken. We hopen dan ook van harte dat ze gaan participeren in dit unieke project.” n

Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich

melden bij Wicha Benus via 06 – 5252 4336

of wicha.benus@rct-devallei.nl.

RCT de Vallei

Projectleider Provincie

Gelderland Alwin Bakker

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement