Column Gemeente Nijkerk

Magazines | Vallei Business nr 2 2015

Netwerken = samenwerken

Samen nieuwe verbindingen leggen en uitdagingen aangaan die invloed hebben op onze samenleving. Dat is mijn definitie van het nieuwe netwerken vanuit de gemeente. Dat klinkt heel mooi, maar hoe pak je zoiets aan? En wat zijn de voordelen voor het bedrijfsleven? De Participatiewet is wat mij betreft hier een goed voorbeeld van. Vooral bij deze nieuwe regelgeving merk ik dat er nog veel onbenut potentieel is. Zo zei een ondernemer tegen mij, “Er zit veel kennis bij jullie, deel dit en benut dit beter”.

Netwerken is een kwestie van doen

Als Adviseur Bedrijven is het mijn passie om organisaties sneller op weg te helpen binnen de gemeente Nijkerk en samen met hen de mogelijkheden te benutten en aan te grijpen. Dit werkt efficiënter voor henzelf en hierdoor zie ik kansen voor de Nijkerkse samenleving. Het gaat dus niet om de grootte van het netwerk, maar juist door in elkaar te investeren en de kracht van de ander te ontdekken.Op dit moment is het bedrijfsleven één van onze belangrijkste gesprekspartners. De kracht van een ondernemer is dat hij of zij het ondernemen “doet”. Door klein te beginnen en het enthousiasme te delen kun je veel eerder lokale en regionale initiatieven opstarten. De Regionale FoodValleyDay,een samenwerking tussen de drie O’s (onderwijs, overheid, ondernemers), is hier een goed voorbeeld van.

Kwalitatieve samenleving

De samenleving maken wij samen. Door met elkaar in gesprek te komen weet het bedrijfsleven en de gemeente waar de behoeftes liggen. Het is wat dat betreft vraag en aanbod bij elkaar brengen. Kortom precisiewerk leveren waar een ieder zijn voordeel mee doet. Daarom vind ik dat je als gemeente geen kans onbenut moet laten om met het bedrijfsleven in gesprek te gaan. Dit betekent niet alleen netwerkbijeenkomsten bezoeken en zelf organiseren, maar net zo belangrijk is de individuele benadering. Ook omgekeerd is dit een vraag aan het bedrijfsleven.

Zo wil het kabinet werkgevers verplichten om minimaal 5 procent arbeidsgehandicapten in dienst te nemen voor bedrijven met tenminste 25 werknemers, maar dit werkt niet motiverend. Daarom wil ik graag een oproep doen voor bedrijven die aandacht hebben voor de Participatiewet en de voordelen samen met gemeente Nijkerk willen aangrijpen.

Ik zie de inwerkingtreding van de Participatiewet als een kans. Een kans om tot nog meer verantwoord ondernemerschap te komen, waar we samen de uitdaging aangaan. n

Thea Kraaij
Adviseur Bedrijven Bedrijfscontactfunctionaris Gemeente Nijkerk

column

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by