Cuneralezing: Kruisbestuiving tussen wetenschap, technologie en kunst

Magazines | Vallei Business nr 2 2015

Cuneralezing Rotary Rhenen-Veenendaal

Kruisbestuiving tussen wetenschap, technologie en kunst

‘Service Above Self’. Met dit motto staat Rotaryclub Rhenen-Veenendaal bekend als vitale club die in de voorhoede staat van maatschappelijke verandering. Betrokkenheid bij ontwikkelingen in de samenleving komt onder andere tot uiting door steun op sociaal gebied, natuur en cultuur, gezondheid en kennisdeling- en verspreiding. Voor dit laatste doel was tijdens de zesde Cuneralezing op 14 april 2015 Prof. dr.ir. Louise O. Fresco uitgenodigd. In theater De Lampegiet in Veenendaal hield zij een inspirerende voordracht over het lef om anders naar de wereld te kijken. Fotografie pien koome

De Cuneralezing is een jaarlijks initiatief van de Rotary Rhenen-Veenendaal. Toonaangevende sprekers geven in een informele setting hun visie op maatschappelijke en economische thema’s. Met de opbrengst van de kaartverkoop en bijdragen van sponsors steunt de Rotary lokale, regionale en (inter)nationale projecten. Dit jaar stelde De Lampegiet de grote theaterzaal beschikbaar en kon het publiek in een sfeervolle ambiance genieten van een gevarieerd avondprogramma. Ruim tweehonderd belangstellenden uit het bedrijfsleven en de politiek waren tijdens deze zesde editie getuige van een bijzondere kruisbestuiving.

Regionale projecten centraal

Tijdens zijn openingswoord gaf voorzitter Tamme van der Wal een toelichting op het thema van dit jaar ‘Rotary, daar kun je mee thuis komen’. “Na een aantal jaren waarin we een bijdrage hebben geleverd aan internationale projecten in onder andere Kenia en Kameroen, is het nu weer tijd voor bijzondere regionale initiatieven. Inmiddels hebben we in 2014 al een groot aantal projecten gesteund, zoals een kerstdiner voor alleenstaande ouderen, vakantieweken voor kinderen en mensen met een beperking, de restauratie van de Cunerakerk en onderhoud aan het beukenbos achter de trimbaan tussen Rhenen en Elst. Dit is slechts een kleine greep uit de gedifferentieerde lijst maatschappelijke en sociale projecten waar we graag onze naam aan verbinden.”

Uit je ooghoeken leren kijken

Nadat op eerdere lezingen onder andere Europees Commissaris Neelie Kroes en universiteitshoogleraar en voormalig directeur Sociaal Cultureel Planbureau Paul Schnabel haar voorgingen, stond bij Prof.dr.ir Louise O. Fresco de kruisbestuiving tussen wetenschap, technologie en kunst centraal. Fresco is landbouw- en voedseldeskundige en voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research Centre. Eerder was zij onder andere universiteitshoogleraar aan de UVA (Universiteit van Amsterdam) en assistent Director-General van de FAO, de voedsel- en landebouworganisatie van de VN. Ze bekleedde internationale functies in onder meer Rome, Pretoria, Parijs, Madrid en Stockholm, heeft drie romans gepubliceerd en schrijft een tweewekelijkse column in NRC. In haar boek Kruisbestuiving schrijft ze over de manier waarop kunst en kennis elkaar inspireren. Op het podium van De Lampegiet hield Fresco een vlammend betoog over het vermogen om ‘uit je ooghoeken te kijken’, waardoor nieuwe ideeën ruimte krijgen en bij elkaar kunnen komen. “Verbinden is the story of my life.”

Diversiteit cruciaal bij

vernieuwing

Door haar krachtige stellingen, haar gedrevenheid en de humor waarmee zij haar inhoudelijke betoog illustreerde, wist Louise O. Fresco iedereen te raken. In haar betoog legde ze uit dat alles relevant is en in verbinding staat met elkaar. “De meeste veerkracht bestaat bij evenwicht in variaties. Diversiteit speelt een sleutelrol bij vernieuwingen in de samenleving en zijn vaak afkomstig van mensen die het lef hebben om buiten de gebaande paden te kijken en vanuit hun ooghoeken altijd op zoek zijn naar nieuwe perspectieven waarmee ze zichzelf en anderen verrassen. Innovatie komt voort uit vragen durven stellen, aan jezelf en aan de wereld om je heen. Wie blijft zitten in angst voor het onbekende, komt nergens. Nieuwsgierigen halen het meeste uit het leven.”

Discussie via Twitterfontein

Dit jaar introduceerde de Rotary een discussie via de Twitterfontein in plaats van het traditionele forumgesprek na afloop. Gedurende de lezing werden al tweets vanuit de zaal en van online volgers geprojecteerd op een groot scherm. Aansluitend reageerde Fresco op een aantal stellingen en vragen. Voor de afsluitende netwerkborrel reageerden burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal en enkele ondernemers op het prikkelende gedachtegoed van Louise O. Fresco. Na afloop signeerde zij haar boeken, waarvan de opbrengst werd gedoneerd aan de goede doelen waar de Rotaryclub Rhenen-Veenendaal zich voor inzet. n

www.rotary.nl/rhenenveenendaal

Bijeenkomsten

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by