Expat Center FoodValley: We willen full service bieden

Magazines | Vallei Business nr 2 2015

Food Valley Regio

Expat Center FoodValley:

We willen full service bieden

Nederland heeft hoog ingezet op de kenniseconomie, en het is mede daarom van belang dat ‘toppers’ uit andere landen gemakkelijk toegang krijgen tot ons bedrijfsleven en de wereld van wetenschap, gezondheidszorg, enzovoort. Tot voor kort was de procedure die buitenlanders moesten volgen om hier aan het werk te mogen, nogal omslachtig. Eenvoudigere procedures en de komst van Expat Centers hebben het makkelijker gemaakt om kenniswerkers naar Nederland te halen. Eind vorig jaar werd zo’n Expat Center geopend op de campus van Wageningen UR.

Fotografie Karim de Groot

Ondanks de overduidelijke voordelen die een Expat Center heeft, duurde het nog bijna vijf jaar voordat het Wageningse center daadwerkelijk de deuren kon openen. Manager Derk Rademaker vertelt: “Rond het jaar 2010 hebben een aantal regionale bedrijven bij de politiek aangekaart dat het heel goed zou zijn als we hier een faciliteit zouden krijgen die bedrijven en instellingen in de regio helpt bij het naar de regio halen van kenniswerkers uit het buitenland.”

Handig

In ons land zijn inmiddels acht van dergelijke Expat Centers waar zowel de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND) als een gemeentelijk overheidsloket zijn gevestigd. Expats kunnen daar in één bezoek hun verblijfsdocument en Burger Service Nummer (BSN) afhalen.De Expat Centers hebben gezamenlijk landelijke dekking. Rademaker: “Het is ongelooflijk handig dat je nu hier in de regio Food Valley ook op één plek in één keer alle formaliteiten kunt afhandelen. Dat was er in deze regio nog niet.”

Rademaker vervolgt: “Je hebt hier in de regio FoodValley een grote wetenschappelijke populatie, dus heel veel promovendi, post-docs, wetenschappelijk medewerkers, maar ook kennismigranten, die bij bedrijfsleven hier in de regio werken. Sommige grote bedrijven en organisaties, zoals de WUR, met werknemers uit het buitenland hadden al een eigen international office om de formaliteiten voor die mensen te regelen, maar de expats konden niet op één plek hun formaliteiten afhandelen. Daarom hebben een aantal bedrijven gezegd: zouden we hier ook niet een expat center kunnen krijgen dat ons helpt om die formaliteiten af te handelen? Zodat we mensen makkelijker hier naartoe kunnen halen. Als je de procedure makkelijker maakt, is dat uiteindelijk ook een motor om meer van die kenniswerkers hier naartoe te halen. Dan gaat het niet alleen om mensen die werken bij bedrijven, maar ook bij kennisinstellingen zoals Wageningen UR. Wetenschappers die elders al hun sporen verdiend hebben, en hier naartoe komen om vanuit het buitenland hier een tijd te komen werken als wetenschappelijk onderzoeker, als docent of een promotieonderzoek komen doen.”

Vlakbij

Inmiddels heeft Wageningen UR al zijn werkzaamheden rond internationals uitbesteed aan het Expat Center (EC). Rademaker: “Zij hebben aangegeven dat ze het ongelooflijk handig vinden dat ze ons niet alleen al die aanvragen kunnen laten doen, maar dat ze ook de documenten hier op kunnen halen. Waar de expats tot voor kort naar Utrecht moesten om bij de IND een pasje op te halen, kan dat nu gewoon hier in het EC op de Campus. Hetzelfde geldt voor de gemeentelijke dienstverlening. Daarvoor moesten ze eerst naar de gemeente waar ze woonden, nu kan dat voor alle aangesloten gemeenten ook hier bij het EC. Dus iemand komt hier, krijgt meteen zijn BSN-nummer en zijn verblijfspas. En dat doet hij dus vlakbij waar hij werkt. Dat is voor de universiteit heel handig, en natuurlijk ook voor de bedrijven hier in de regio. We ontzorgen ze op dit gebied dus helemaal.”

Andere constructie

Het center in Wageningen, dat nu zeven medewerkers telt, werkt op operationeel en bestuurlijk niveau nauw samen met het EC in Twente. Rademaker: “Dat EC in Twente hangt formeel onder het World Trade Center. Dat is een iets andere constructie, maar in feite doen ze hetzelfde als wij hier, en samen dekken we Oost-Nederland af. De EC’s richten zich op hun eigen regio’s, beconcurreren elkaar niet maar wisselen onderling kennis en ervaringen uit. Over het algemeen kun je in een EC alleen formaliteiten afhandelen, ons EC gaat wat verder. We kunnen namelijk ook alle aanvragen voor die formaliteiten doen. Dat is dus een verschil met andere EC’s. Als je het vergelijkt met de normale procedure, gaat het ongeveer drie weken sneller. Een bedrijf heeft zijn medewerker dus drie weken eerder aan de slag dan volgens de gangbare procedure. Daar is het allemaal op gericht: makkelijker maken, sneller, alles in één keer. One stop shopping dus.”

Ontzorgen

Maar het EC in Wageningen gaat in meerdere opzichten een stap verder. Rademaker: “We zijn er om de bedrijven en instellingen te ontzorgen, en hen maximale service te bieden. We kunnen dus de aanvraag doen, de aanvraag hier compleet afhandelen. Daarnaast hebben we een samenwerking met een aantal partners op het gebied van onder meer wonen en belastingen, we kunnen dus nog veel meer doen dan alleen het ‘papierwerk’. We willen full service bieden.”

Bij het EC in Wageningen zijn nu zeven gemeentes aangehaakt, alle in de regio FoodValley. Maar Rademaker is met de gemeentes Arnhem en Nijmegen in gesprek, om te kijken of zij ook aan kunnen haken. “Want dan kun je ook een samenwerking aangaan met instellingen en bedrijven zowel in Arnhem als in Nijmegen. Het zou voor hen heel handig zijn als zij ook hun formaliteiten hier af zouden kunnen handelen. Mede vanwege de nabijheid en goede bereikbaarheid is het een vrij logische beweging die zou ontstaan.” n

www.expatcenterfoodvalley.com

“We zijn er om de bedrijven en instellingen te ontzorgen, en hen maximale service te bieden”, aldus Derk Rademaker.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by