Coverstory: Economie Veenendaal maakt sprongen

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Gunstig vestigingsklimaat, actieve ondersteuning door gemeente

Economie Veenendaal

maakt sprongen

De crisis ligt achter ons, maar niet overal klimt de economie zo snel uit het dal als gehoopt. Binnen Veenendaal klinken echter positieve geluiden en cijfers uit de markt onderschrijven die. De gemeente zelf maakt zich sterk om een actieve bijdrage te leveren aan een gunstig vestigingsklimaat en schuift binnen dat streven Team Economie naar voren.

tekst Aart van der Haagen FOTOGRAFIE Marcel Krijgsman / Joost Franken

"Veenendaal; mensen denken wel eens dat dat erg oostelijk in het land ligt. Kijk je op de kaart, dan zie je al gauw hoe centraal we hier zitten, met bovendien uitstekende verbindingen via de weg en via het spoor. Via de A12 rijd je bovendien snel van en naar Duitsland." Gerda van de Pol, beleidsadviseur binnen Team Economie van de gemeente, spreekt van een strategische locatie met een gunstig vestigingsklimaat. Over het algemeen zal Veenendaal niet gauw in één adem worden genoemd met de grote steden in de Randstad, maar qua bedrijvigheid doet de bijna 64.000 inwoners tellende plaats aan de oostelijke zijde van de provincie Utrecht steeds meer van zich spreken. "Kenmerkend is vooral een enorme diversiteit aan ondernemingen," stelt demissionair wethouder Marco Verloop, die onder meer de portefeuille economie beheert. "In de afgelopen decennia profileerde Veenendaal zich daarmee ook. Heden ten dage benaderen we dat iets anders: we dragen enkele specialisaties uit, als een etalage voor wat we allemaal te bieden hebben. Veel verschillende focuspunten, dat is geen focus, zeg ik wel eens. Nu leggen we nadruk op onze belangrijke positie binnen FoodValley, op onze groeiende rol als ICT-stad en op het uitgebreide winkelcentrum." Gerda van de Pol: "Ook zoiets dat je niet direct bij Veenendaal verwacht: het vormt een winkelstad bij uitstek, die veel mensen positief verrast wanneer ze er voor het eerst rondlopen."

Schoon, heel en veilig

Geografisch ligt Veenendaal gunstig en de infrastructuur - inclusief parkeermogelijkheden - cq bereikbaarheid laat weinig te wensen over, maar wat maakt de gemeente nog meer aantrekkelijk als vestigingsklimaat voor bedrijven? "Er heerst onder de mensen een goede arbeidsethos en een typische doe-mentaliteit, zonder opgeblazen verhalen," zegt Verloop. "Verder besteden we veel aandacht aan de bedrijventerreinen en de winkelstad, onder het thema van 'schoon, heel (geen aanblik van beschadigde en halfgesloopte objecten, red.) en veilig'. De daarvoor benodigde investeringen worden mede gedaan vanuit de Stichting Ondernemersfonds Veenendaal, waaraan alle ondernemers een financiële bijdrage via reclamebelasting leveren. Denk bijvoorbeeld aan collectieve beveiliging van bedrijventerreinen en het plaatsen van AED's. Het is belangrijk om dat allemaal goed en gestructureerd, dus centraal en voor iedereen te regelen." Gerda van de Pol vult aan: "Veenendaal beschikt voor alle locaties - zeven bedrijventerreinen, plus het winkelgebied - over een KVO-certificaat, het Keurmerk Veilig Ondernemen. Het winkelcentrum kreeg drie sterren en de bedrijventerreinen ontvingen het certificaat 'Continu Samenwerken'. Kiwa CP, dat dit verstrekt, gaf aan nog niet eerder een dergelijk goede samenwerking binnen een gemeente te hebben meegemaakt."

Neutrale partij

Dat aspect vormt volgens Verloop inderdaad een belangrijke pijler onder het Veenendaalse bedrijfsleven, naast een sterke organisatiestructuur. "Alle locaties beschikken over een coöperatieve vereniging, met als overkoepelend orgaan een Platform Coöperatieve Verenigingen. Daarnaast is er De Bedrijvenkring Veenendaal, met ruim 300 leden. Stichting Winkelstad behartigt de belangen van de winkeliers in het centrum. Deze organisaties vertegenwoordigen op een representatieve manier hun achterban en maken centraal kenbaar wat er leeft onder de ondernemers." Gerda van de Pol: "Hier in de gemeente werken we bovendien met een Binnenstadsmanager en een Parkmanager, die allebei een heel waardevolle bijdrage leveren aan het reilen en zeilen in hun werkgebied. Ze brengen contacten tot stand tussen ondernemers en vastgoedeigenaren, helpen de openbare orde te bewaken, stellen onverhoopte overlast aan de kaak en vormen de schakel tussen het bedrijfsleven en de gemeente, opkomend voor beider belangen. Ze horen bovendien veel geluiden en maken die bij ons bespreekbaar." Verloop: "Ondernemers kunnen tevens bij een Binnenstadsmanager of Parkmanager als neutrale partij hun opmerkingen kwijt en eventuele kritiek uiten." Beide managers verzetten volgens Gerda van de Pol ook erg veel werk binnen grootschalige, centrale initiatieven. "Bijvoorbeeld herstructurering van bedrijventerreinen en het project 'Vitale Winkelstad', dat zich concentreert op een verdere ontwikkeling van het centrum."

Toegankelijk maken

Om het vestigingsklimaat voor bedrijven verder te optimaliseren zijn voldoende handjes nodig, wat onlangs resulteerde in een uitbreiding van Team Economie. Naast de beleidsadviseurs Herman van Rijnbach en Gerda van de Pol kwam versterking in de personen Danny Liemburg (teamcoördinator, beleidsadviseur) en Peter Visser (junior-beleidsadviseur). Sinds 1 november functioneert Erwijn Harsevoort als nieuwe centrumcoördinator. Gerda van de Pol: "We hebben allen een soort dubbelrol, want we kunnen het bestuur alleen goed adviseren als we weten wat het bedrijfsleven bezighoudt, daarom gaan we regelmatig op pad. Heel fijn dat we nu op volle sterkte zijn, waarbij we onze ondersteunende kracht Gea Weersma niet mogen vergeten. Zij zorgt voor het maken én nakomen van afspraken binnen ons team." Wethouder Verloop legt uit: "Feitelijk komt het erop neer dat wij ondernemers zo veel mogelijk in de gelegenheid willen brengen om zich op hun core business toe te leggen, zonder zich te vaak te moeten bezighouden met tijdrovende issues daaromheen. Wat wij doen is een uitgebreid netwerk in het bedrijfsleven opbouwen, verbindingen tussen ondernemers leggen, gemeentezaken - zoals vergunningen - toegankelijk maken en bedrijven bezoeken om te horen wat er speelt en welke behoeften er leven. Zelf ga ik tussen de twee en vier keer per week op pad. Het verlaagt de drempel, vergroot het vertrouwen en het levert ons als gemeente heel veel informatie op." Gerda van de Pol knikt instemmend. "Regelmatig komen we met een hele lijst van actiepunten thuis."

Out of the box

Team Economie werpt zich op als aanspreekpunt voor ondernemingen, bijvoorbeeld als een bedrijf zich wil vestigen op een bedrijventerrein. "Soms begint het al met het beter formuleren van een aanvraag, wat de kans op succes vergroot," vertelt Gerda van de Pol. "Met het Omgevingsloket hebben wij de afspraak dat wanneer de aanvraag niet in het bestemmingsplan past, de ondernemer wordt doorverwezen naar ons. Wij laten hem zijn verhaal doen en bekijken samen met onze collega's van ruimtelijke ordening de mogelijkheden. Onlangs lieten we een onderneemster haar plan presenteren en daarna spraken we intern met andere afdelingen af om out of the box te denken en zo te bekijken waar we zouden uitkomen. Dit leverde verrassende oplossingen en leidde tot volle tevredenheid." Verloop: "Soms horen wij geluiden in de wandelgangen dat wij ontwikkelingen tegenhouden. Jammer, want we zijn juist erg begaan met het bedrijfsleven, alleen moet een gemeente rekening houden met heel veel belangen binnen de samenleving." Gerda van de Pol vult aan: "Ondernemers moeten weten dat ze kunnen aankloppen bij Team Economie. Zoek ons op en kom je plannen of ideeën bespreken, dat vergroot de kans dat we gezamenlijk iets moois realiseren." Volgens Verloop weten gelukkig veel ondernemers inmiddels de weg naar het gemeentehuis te vinden en klinken zeer regelmatig geluiden vanuit bedrijven dat zij zich welkom en serieus genomen voelen. "Hebben ze zich net gevestigd in de gemeente, dan reageren ze prettig verrast als wij al heel snel op de stoep staan voor een kennismaking."

Uit jasje groeien

Gerda van de Pol meldt dat Team Economie uit de contacten met het bedrijfsleven opmaakt dat de business in Veenendaal volop bloeit en groeit. "Menig ondernemer zegt uit zijn jasje te groeien. Er worden weer investeringen gedaan en we krijgen uitbreidingsplannen te zien." Verloop: "Twee jaar geleden stond het er wel even heel anders voor? Toen konden sommige bedrijven amper het hoofd boven water houden en hielden in een enkel geval zelfs een bezoek van ons tegen, simpelweg omdat ze alle zeilen moesten bijzetten. De positieve ontwikkelingen halen we ook wel uit de jaarlijkse economische monitor, maar zulke cijfers lopen altijd een stukje achter de actualiteit aan. Vanuit de dagelijkse praktijk zien we direct hoe de economie in Veenendaal zich ontwikkelt en kunnen we daarop inspelen, om dat proces nog een extra impuls te geven." Gerda van de Pol: "Als antwoord op de vraag wat Veenendaal nou echt onderscheidend maakt zou ik zeggen: 'We stellen ons op als een actieve gemeente en onderhouden een zeer goede samenwerking met het georganiseerde bedrijfsleven. Dat merken de gevestigde ondernemers." Verloop glimlacht: "Het is hier gewoon goed zakendoen!" n

Coverstory

Het Team Economie van de gemeente Veenendaal.

Wim Werkman, voorzitter Bedrijvenkring Veenendaal

"Aan de voorkant betrokken worden"

Vanuit de Bedrijvenkring Veenendaal (strategisch belangenbehartiger van het georganiseerde bedrijfsleven) spreekt voorzitter Wim Werkman van een steeds betere samenwerking met Team Economie, na een verkenningsperiode van enkele jaren. "In de communicatie en de aanspreekbaarheid over en weer zien wij duidelijk een stijgende lijn, waarmee ook het vertrouwen groeit. Bovendien schromen we niet om elkaar indien nodig kritiek te geven, maar wel altijd constructief. Wij stellen het erg op prijs dat we steeds meer aan de voorkant in de beleidsbepaling en die visies betrokken worden, zoals momenteel bij het bepalen van nieuwe richtlijnen voor buitenreclame. Ook gaan we deelnemen aan het proces om te komen tot de strategische visie 2040. Dat maakt het makkelijker om te sturen en als businesspartners in goed overleg en een voor alle partijen bevredigend resultaat te bereiken. Soms gaan dingen voor onze achterban niet snel genoeg, want ondernemers hebben nu eenmaal altijd haast, waaraan de gemeente vanuit wettelijke regelgeving en algemeen belang niet altijd aan kan voldoen. In andere situaties komen we juist samen op voor hetzelfde belang, zoals ten aanzien van het provinciale concept-Inpassingsplan Kantoren, dat de afgifte van vergunningen voor de bouw van nieuwe kantoorpanden wil blokkeren. Zowel de gemeente Veenendaal als Bedrijvenkring Veenendaal vindt dat ontoelaatbaar. Op dat vlak vormen we samen een sterke partij richting de provincie. Dat vergroot het onderlinge vertrouwen."

"Het is hier gewoon goed

zakendoen!", aldus demissionair 

wethouder Marco Verloop.

Peter Baten, Binnenstadsmanager:

"We zijn erg blij met Team Economie"

Bemoedigende ontwikkelingen in het centrum van Veenendaal. "Het werd in 2015 uitgeroepen tot schoonste binnenstad van Nederland en zit nu weer in de top drie," vertelt Peter Baten, sinds tien jaar Binnenstadsmanager, met gepaste trots. "Daarnaast vordert het nieuwbouwproject Brouwerspoort uitstekend. Na afronding daarvan, binnen anderhalf à twee jaar, hebben we alles echt perfect op orde. We werken bovendien volop aan de beleving, onder andere door de aankleding te verbeteren en steeds meer evenementen hier naartoe te halen." Baten, die zelf als ondernemer in deze functie rolde, zorgt voor verbinding tussen alle betrokken en relevante partijen: ondernemers, organisaties van zowel binnen als buiten Veenendaal en de gemeente. "Wekelijks zit ik in overleg met Team Economie om alle lopende zaken te bespreken. De ene keer zet de gemeente een verzoek of een opdracht bij mij uit, de andere keer gaat zij juist aan de slag met het oplossen van een probleem dat in de binnenstad leeft. Tien jaar geleden telde dit team twee mensen, nu zes, van wie er één tevens centrumcoördinator is en voor mij een fijne sparringpartner vormt. Dat werkt ronduit fantastisch." Peter Baten geeft enkele voorbeelden van wat zoal tot stand komt. "Samen met de gemeente hebben we een cadeaubon ontwikkeld, de Twinkeling, die afgelopen jaar in totaal voor een ton omzet zorgde. We sturen mailings aan 750 hoofdkantoren van grote retailketens om ze op de kansen in Veenendaal te attenderen, drukken folders en plaatsen advertenties, allemaal in nauw overleg tussen de gemeente en de verenigde ondernemers in de binnenstad. Daarnaast hebben wij gezamenlijk het project Startpunt opgericht, een verkiezing om iemand met een goed idee als ondernemer in het zadel te helpen binnen het centrum. De winnaar krijgt begeleiding van een coach, maar het levert vaak ook nog andere nieuwe winkel- of horecabedrijven op." Baten uit zich vol lof over Team Economie. "We zijn er erg blij mee. Het maakt zaken zoveel makkelijker als we een kwestie bij één afdeling kunnen neerleggen, die het bijbehorende traject daarna intern uitzet."

"We stellen ons op als een actieve gemeente en onderhouden een zeer goede samenwerking met het georganiseerde bedrijfsleven."

Geurt Valkenburg, Parkmanager

"Team maakt echt verschil"

Sinds medio 2009 beschikken de zeven bedrijvenparken in Veenendaal over een gezamenlijke Parkmanager: Geurt Valkenburg, zelf ook ondernemer. "Toen ik op verzoek van Stichting Ondernemersfonds in deze functie trad, besloot ik mij in eerste instantie hard te gaan maken voor drie doelstellingen: ervoor zorgen dat de bijdragen reclamebelasting optimaal gebruikt wordt binnen het fonds en dus in het belang van de bedrijven, een goede samenwerking met de gemeente Veenendaal aangaan - we hebben elkaar gewoon keihard nodig - en de coöperaties van de bedrijventerreinen echt als zodanig te laten functioneren. Daarmee ontstaat bij de ondernemers een 'wij-gevoel' in plaats van 'ieder voor zich'. Inmiddels zitten we qua deelnemende bedrijven op 77,4 procent, wat ik een heel mooi aantal vind. Mijn contact bij de gemeente loopt doorgaans via Gerda van de Pol, die Team Economie vertegenwoordigt. Alle lof voor haar: ze pakt dingen vlot en pro-actief op, zoals issues die bij ondernemers leven. Dit team maakt echt wel verschil met de situatie vroeger. Zo bezoekt wethouder Verloop in het bijzijn van een collega op grote schaal het lokale bedrijfsleven en brengt bij nieuwe ondernemers de coöperatie en het bestaan van de Parkmanager onder de aandacht. Team Economie geeft mij daarover een signaal; per slot van rekening kan ik niet de hele dag door over alle terreinen rijden om te zien of er nieuwe bedrijven zitten. Ook een goede ontwikkeling: bij het uitstippelen van relevant beleid word ik direct betrokken en krijg ik de gelegenheid dit aan mijn achterban voor te leggen, zonder dat de gemeente ons zomaar met beslissingen confronteert. Wat ons betreft mag Team Economie gerust nog een beetje groeien!"

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by