Column Diligence

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Het voeren van een onderneming vanuit een eigen pand levert vaak de nodige operationele en financiële voordelen op. Maar wat als het bedrijf verkocht wordt? Heeft een koper voldoende financiële middelen dan is het geen enkel probleem, maar als dit niet het geval is (en dat is in ver uit de meeste gevallen zo), dan kan juist dat mooie pand ook voor de nodige extra drempels zorgen.

Iedere situatie is weer anders, maar dat onroerend goed (OG) de voorgenomen transactie extra complex kan maken, is duidelijk. Het begint al met waar het eigendom ligt (privé, holding, werkmaatschappij) ieder met de eigen (financiële) voor en nadelen. Bovendien kan het aanwezige OG ervoor zorgen, dat het voor koper moeilijker wordt om een bedrijfsoverdracht te financieren.

Een ondernemer is van nature vindingrijk en gaat de uitdagingen niet uit de weg en dus zien we vele vormen ontstaan die het toch mogelijk maken om de onderneming te kopen en in het pand te blijven zitten. Bijvoorbeeld, koper huurt en koopt pas over enkele jaren het pand, koper zoekt een investeerder die het pand wil kopen, een investeerder koopt het pand en geeft de mogelijkheid aan de huurder om na een periode het pand van hem te kopen ('sale en lease back'), verkoper verhuurt voor onbepaalde tijd, etc.. Bij overdracht binnen de familie gelden weer andere regels soms met fiscale voordelen. Mogelijkheden te over dus (en dit was slechts een selectie) met allemaal weer eigen (on)mogelijkheden.

De praktijk wijst uit dat de opmerking "ik verkoop alles in een keer" vaak veel te kort door de bocht is en allesbehalve de makkelijkste (of beste) oplossing. Zaak dus om een en ander tijdig en vooral goed uit te (laten) zoeken en in kaart te brengen. n

Pand wel of niet mee bij bedrijfsovername?

Hans Wijnen
Hans Wijnen is partner

bij Diligence, specialist in bedrijfsovername en opvolging

www.diligence.nl

088 0550350

06-51558941

Special Bedrijfshuisvesting - column

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by