Recensie de Salentein

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Restaurant de Salentein

Beleving die je moet proeven

Wie over de drempel stapt bij Restaurant de Salentein in Nijkerk krijgt het gevoel thuis te komen in een andere wereld. Zo worden hier diverse gerechten op authentieke wijze aan tafel bereid en bevat de wijnkaart onder andere wijnen van eigen bodega's in Argentinië.

In het verleden werd het landgoed waar Restaurant de Salentein zich bevindt aangekocht als hoofdkantoor van de Pon Holding. Na de verhuizing naar Almere van het hoofdkantoor opende zakenman Mijndert Pon in 2010 het restaurant. Tussen Pon en het restaurant bleef echter altijd een nauwe band bestaan. Niet alleen vanwege de wijnen, maar ook vanwege de runderen. Vandaag de dag lopen nog steeds Black Angus runderen op het tachtig hectare tellende landgoed, maar ook op de pampa's in Argentinië.

Koning Willem Alexander

Wie de wijnkaart bestudeert zou bijna vergeten dat hij hier komt om te eten. De wijnen van het eigen wijnhuis Bodegas Salentein genieten internationale bekendheid om hun karakteristieke smaak. Zo'n vijftien miljoen flessen per jaar worden er van de verschillende wijnplantages in Argentinië verkocht en de wijnen wonnen diverse internationale awards. De Salentein Primus Pinot Noir werd zelfs geschonken tijdens het huwelijksfeest van koning Willem Alexander en koningin Maxima. Inmiddels is het wijnhuis zo populair dat de oogst al verkocht is, voordat de druiven geoogst worden.

Tafelbereiding

Na eerst champagne bij het knapperende haardvuur gedronken te hebben, worden we naar onze tafel begeleid. Ons voorgerecht bestaat uit verfijnde gerookte zalm, met eiwit, eigeel, crème fraî­che, bieslook en sjalot. Bijzonder is dat de vis aan tafel gesneden wordt. Terwijl de maître de tijd neemt om het gerecht te voltooien, raken we in een geanimeerd gesprek met hem. Prachtig om te zien dat hier zoveel aandacht wordt besteed aan het bedieningsvak en dat op deze manier interactie met de gast ontstaat. De gegrilde kreeft met gepofte paprikacrème en rozemarijnolie die volgt laat perfect zien hoe een klassiek gerecht op een succesvolle manier in een nieuw jasje gestoken kan worden. Bij de pasta die we daarna geserveerd krijgen is opnieuw gekozen voor een tafelbereiding. In een reusachtige Parmezaanse kaas wordt de pasta met truffel en rucola bereid. Wat een genot om naar te kijken. Als dit nog geen beleving is?

Dan is het tijd voor het befaamde rundvlees, de Salentein Premium Beef. Met dit vlees, dat volgens de hoogste kwaliteitsnormen en met respect voor natuur en milieu geproduceerd wordt, heeft Restaurant de Salentein voor ogen de gasten de smaak van de pampa's te kunnen laten ervaren. En of dat is gelukt! Dat de malse steak met zijn rijke smaak bij veel gasten favoriet is, verbaast ons niets. Over de wijnen is eveneens niets teveel gezegd. De combinatie van de ligging van de wijngaarden en traditionele Europese wijntechnieken geeft de Salentein wijnen een karakteristieke eigen smaak. Het dessert, een taartje van ananas met chocolade en karamelijs, is een waardige afsluiter.

Terugkijkend op onze avond bij Restaurant de Salentein overheerst dan ook het gevoel om snel weer terug te gaan. n

www.landgoeddesalentein.nl

recensie

Recept

Tartaar van gemarineerde ananas met chocolade fudge en vanille hangop:

Recept voor 8 personen

Ananas

Ingrediënten:

? 1 rijpe ananas

? 500 ml witte wijn

? 300 gram suiker

? 1 vanillestokje

? 1 kaneelstokje

? 1 steranijs

? 1 citroenschil

? 1 sinaasappelschil

 

Bereidingswijze

? Maak de ananas schoon en snijdt hem in kwarten (verwijder de kern)

? Doe alle andere ingrediënten in een ruime kookpan

? Voeg de ananas kwarten toe en breng het geheel aan de kook

? Laat het geheel 1 minuut doorkoken  vervolgens laat je het afkoelen in het kookvocht

? Snijdt de ananas in gelijkmatige kleine blokjes

 

Chocolade fudge

Ingrediënten

? 400 gram pure chocolade

? 3 dl slagroom

? 1 dl pastis

? 1 dl ahornsiroop

 

Bereidingswijze

? Breng de room, pastis en ahornsiroop aan de kook en voeg de chocolade vervolgens toe

? Haal de pan van het vuur en roer de chocolade erdoor tot er een gladde massa onstaat

? Laat dit mengsel een nacht doorkoelen in de koelkast

 

Hangop van vanille

Ingrediënten

? 1 liter volle yoghurt

? 300 gram poedersuiker

? 1 vanillestokje

? Rasp van 1 citroen

 

Werkwijze

? Laat de yoghurt 2 uur in een schone theedoek uitlekken

? Roer vervolgens de suiker,  vanille en citroenrasp erdoor

 

Als garnering

Chocolade raster

? Smelt wat pure chocolade en doe deze in een plastic spuitzak

? Knip een klein puntje

? Spuit rastertjes op een bakpapier en laat deze afkoelen in de koelkast

Op Landgoed de Salentein bevindt zich naast Restaurant de Salentein tevens de Portillo Bar Bodega waar het Argentijnse landleven ervaren kan worden. De veelzijdige menukaart biedt hier naast salades, pasta en vis een prominente plaats aan het Salentein rundvlees. Landgoed de Salentein heeft tevens een keur aan faciliteiten voor zakelijke en feestelijke gelegenheden voor zowel kleine als grote gezelschappen.

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by