Businessflitsen

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Nieuwe bedrijfsterrein vereniging FHV officieel opgericht

Met de ondertekening bij notariskantoor Van Putten Van Apeldoorn in Ede is op 25 oktober de oprichting van de nieuwe Stichting BedrijvenInvesteringsZone FHV een feit. In deze bedrijfsterrein vereniging zijn de ondernemingen georganiseerd van de bedrijfsterreinen Frankeneng, Heestereng en De Vallei. Dit is een belangrijke stap richting de invoering van de wet BedrijvenInvesteringsZone (BIZ) waar steeds meer ondernemers op deze terreinen zich sterk voor maken.

Onder toeziend oog van notaris Sjirk Bijma ondertekenden de kersverse verenigingsvoorzitter Jan van Santen (Waaijenberg Verhuizers), Jan Paul van de Hoef (Keus Bedrijfsmakelaardij) en Wim van den Brandt (voorzitter EBC) de akte.

In de bedrijfsterrein vereniging werken de ondernemers nauw met elkaar samen op het gebied van beveiliging en het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke ruimte. Jan van Santen: "Doordat we nu met drie bedrijfsterreinen samenwerken, kunnen we collectief betere afspraken maken met leveranciers. Daarnaast geven we met deze stap invulling aan de wet BIZ, waarin we als terrein zelf verantwoordelijk worden voor al deze voorzieningen."

Een BIZ is een officiële wet. Dit betekent dat, als meer dan 51% van de ondernemers akkoord gaat met de invoering, de BIZ geldt voor alle bedrijven op het terrein. Vervolgens wordt het bestuur verantwoordelijk voor de uitvoering van de BIZ. Naast bijvoorbeeld collectieve beveiliging is de stichting dan zelf verantwoordelijk voor het parkmanagement en het toezicht op het wegenonderhoud en groenbeheer. Waar de BIZ in investeert, is afhankelijk van de wens van de leden. Dit is een belangrijke verandering van de huidige situatie, omdat hierin de overheid deze keuzes maakt. Vaak zonder de betrokken ondernemers daarin te betrekken.

Na invoering van de BIZ levert iedere ondernemer jaarlijks een bijdrage die wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van het onroerend goed. Dit wordt vervolgens door de gemeente ter beschikking gesteld aan het bestuur van de BIZ.

Meer informatie?

Geïnteresseerden vinden meer informatie op ebcede.nl/biz. Zij kunnen ook contact opnemen via

secretariaat@ebcede.nl.

Regio FoodValley vraagt aandacht voor uitbreidingsmogelijkheden Veenendaal als ICT centrum

Het bestuur van Regio FoodValley vraagt de provincie Utrecht het zogenaamde inpassingplan Kantoren nog niet in procedure te brengen. De regio laat momenteel zelf een Visie Werklocaties opstellen en adviseert deze visie te betrekken bij de inhoud van het inpassingplan. Regio FoodValley ondersteunt hiermee de reactie van het gemeentebestuur van Veenendaal op het voornemen van de provincie Utrecht.

Het bestuur wil hiermee duidelijk maken dat de leegstand in de kantorenmarkt FoodValley aandacht verdient. De Visie Werklocaties moet zowel recht doen aan de ambities van de gehele regio voor het uitgroeien tot het topcluster food als de individuele gemeenten.

Om overprogrammering van bedrijventerreinen en een toenemende leegstand van kantoren tegen te gaan, kan de provincie via een inpassingsplan actief invloed uitoefenen op de bestemmingsplannen van gemeenten. GS van de provincie Utrecht hebben een zogenaamd voorontwerp inpassingsplan Kantoren vastgesteld. Voor Veenendaal is het gevolg hiervan dat er minder kantoorruimte op een aantal terreinen mag komen. Dit blokkeert het speerpuntenbeleid van Regio FoodValley waarin de gemeente Veenendaal als ICT-centrum van de regio geldt.

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by