Barneveld: Bedrijventerreinen en bereikbaarheid

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Special Bedrijfshuisvesting - Overheid

Topprioriteiten:

Bedrijventerreinen

en Bereikbaarheid

De economische agenda van de gemeente Barneveld is behoorlijk gevuld. "We zijn op allerlei terreinen bezig om het ondernemers- en vestigingsklimaat zo optimaal mogelijk te laten zijn", zegt wethouder Gerard van den Hengel. "Topprioriteiten zijn de aanleg van nieuwe bedrijventerreinen, zo realiseren we op dit moment het 34 hectare grote bedrijventerrein Harselaar-Zuid, en de bereikbaarheid, zoals ten aanzien van een betere aansluiting van de A1 met de A30."

"We zijn op allerlei terreinen bezig om het ondernemers- en vestigingsklimaat zo optimaal mogelijk te laten zijn", aldus wethouder Van den Hengel.

Bedrijventerreinen

De gemeente Barneveld groeit de komende jaren van 56.000 inwoners nu naar zo'n 65.000 à 70.000 inwoners in de jaren 2030-2035. De meeste nieuwe woningen worden in Barneveld en Voorthuizen gerealiseerd, maar er zijn ook nieuwbouwplannen in de andere dorpen van Barneveld. Naast een stijging van het aantal inwoners, neemt ook het aantal ondernemers toe. Dat is niet verwonderlijk, want veel ondernemers vestigen zich graag op een centrale plek in Nederland. Barneveld ligt op een strategische locatie, is goed bereikbaar via de A1, de A30 en de A12.

"We hebben de afgelopen jaren, onder andere vanwege ruimtelijke procedures, vaak 'nee' moeten verkopen aan ondernemers die zich bij de gemeente meldden voor een vestigingslocatie", vertelt wethouder Van den Hengel. "Dat was natuurlijk erg jammer. Niet alleen vanwege de verkoop van grond. Het gaat ook om de werkgelegenheid en het faciliteren van ondernemers. Fijn als ze voor Barneveld kiezen. Fijn om dan vervolgens als gemeente hun vestiging zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. We ontwikkelen op dit moment het 34 hectare grote bedrijventerrein Harselaar-Zuid. We hebben een derde van het bedrijventerrein verkocht en er is blijvend grote belangstelling voor deze kavels. We zijn daarom al voorzichtig aan het nadenken over een uitbreiding van het bedrijventerrein aan de westzijde; fase 1b."

Columbiz Park

Naast het bedrijventerrein Harselaar-Zuid is Barneveld bezig met de voorbereidingen voor de realisering van Columbiz Park. "Een hoogwaardige vestigingslocatie voor ondernemers in een parkachtige omgeving op loopafstand van openbaar vervoer (station Barneveld-Noord) en direct aan de A1. Het is straks dé entree voor wie vanaf de A1 naar Barneveld rijdt. De afgelopen periode hebben wij de vestigingsmogelijkheden voor ondernemers op Columbiz Park verruimd. We verwachten daarom straks op Columbiz Park een mooie mix van bedrijvigheid. Ik ben er van overtuigd dat, als het licht voor de realisering van het Columbiz Park echt op groen staat, er veel belangstelling voor zal zijn. Je zou maar aan één van de belangrijkste invalswegen van Barneveld zijn gevestigd. Een A1-locatie dus, letterlijk en figuurlijk", zegt Van den Hengel.

Bereikbaarheid

De groei van de gemeente Barneveld, zowel qua inwoners als qua bedrijvigheid, betekent ook dat de gemeente (en Regio FoodValley in het algemeen) goed bereikbaar moeten zijn en blijven. "En ik kan niet anders constateren dan dat die bereikbaarheid onder druk staat. Iedere morgen en heel vaak 's avonds staat de aansluiting A1/A30 in de filemeldingen. Vorige week heeft de ANWB becijferd dat deze aansluiting in de top 5 van landelijke verkeersknelpunten staat. En toch geeft minister Schultz, tot op heden, niet toe aan onze breed gedragen wens om de aansluiting aan te pakken. Onze wens wordt gesteund door de provincie Gelderland, BIK Barneveld, VNO-NCW Midden, Transport en Logistiek Nederland, Verladersorganisatie EVO en de Federatie van Ondernemersverenigingen in Regio FoodValley. Op 28 november 2016 richten we ons opnieuw tot de Tweede Kamer om de aanpak van de aansluiting A1/A30 op de agenda te zetten. Wij zijn graag bereid om samen met de minister te bekijken of dit gefaseerd kan worden uitgevoerd; te beginnen aan de zuidzijde van de aansluiting. We denken ook graag mee als er sprake zou moeten zijn van voorfinanciering."

Optimale bereikbaarheid

De aanpak van de aansluiting A1/A30 is een zaak van het Rijk. De gemeente Barneveld zélf draagt ook bij aan een betere bereikbaarheid van Barneveld. "Het jaar 2017 wordt, bijvoorbeeld, het jaar van de aanleg van de Harselaartunnel (een project van ? 25 miljoen), de aanleg van de provinciale rondweg om Voorthuizen (een project van de provincie Gelderland) en de aanleg van de infrastructuur die nodig is voor de nieuwbouwwijk Holzenbosch in Voorthuizen." Tegelijkertijd denkt de gemeente Barneveld na over een oostelijke rondweg om Barneveld die een verbinding vormt tussen de wijk Veller in Barneveld en het bedrijventerrein Harselaar-Zuid. "Daarmee is veel geld gemoeid, maar het draagt in onze ogen bij aan een optimale bereikbaarheid van Barneveld. Voor onze inwoners, ondernemers en onze bezoekers." n

"Ik ben er van overtuigd dat, als het licht voor

de realisering van

het Columbiz Park echt op groen staat, er veel belangstelling voor

zal zijn."

Op dit moment wordt het 34 hectare tellende bedrijventerrein Harselaar-Zuid gerealiseerd.

"De aanpak van de aansluiting A1/A30 is een zaak van het Rijk. De gemeente Barneveld zélf draagt ook bij aan een betere bereikbaarheid van Barneveld."

De aanpak van de aansluiting A1/A30 is een zaak van het Rijk.

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by