Nijkerk: Naar vermogen participeren in de samenleving

Magazines | Vallei Business nummer 5 2016

Gemeente Nijkerk gunt iedereen kans op werk

Naar vermogen participeren

in de samenleving

De Participatiewet geeft gemeenten meer verantwoordelijkheid op het gebied van re-integratie. De gemeente Nijkerk heeft als taak om burgers met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden naar werk. Hierbij is werken het doel en participeren de norm. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen naar vermogen kan participeren in de samenleving", aldus Patricia van Loozen, wethouder Economische Zaken binnen de gemeente Nijkerk.

Uitgangspunt bij de begeleiding naar werk is dat de uitstroom naar zo regulier mogelijk werk het snelst wordt bereikt door deelnemers te begeleiden op een werkplek zo dicht mogelijk tegen de reguliere arbeidsmarkt aan. "Wij zetten in op werkervaringsplaatsen", zegt Patricia Van Loozen. "De jobhunter gaat hierbij op zoek naar werkplekken, maar we houden ook werkgeversbijeenkomsten waarin ondernemers hun ervaringen delen. Wij bieden praktische ondersteuning aan in de vorm van begeleiding op de werkplek, een no-riskpolis en loonkostensubsidie. Daarnaast bieden wij de Harrietraining aan. We houden zeer nauw contact met de ondernemer. We leggen ook verbinding met andere partijen als dat iets toevoegt. Een voorbeeld hiervan is de samenwerking met de Inclusief Groep. Zij zijn actief op het onderdeel beschut werken."

Intrinsiek

Veel ondernemers uit de gemeente Nijkerk zijn intrinsiek gemotiveerd om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans te geven. "Ik merk dat de ondernemers gemotiveerd zijn. In de gemeente Nijkerk zijn op dit moment 74 plaatsingen gerealiseerd. Dit is bij bedrijven die hun werklocatie hebben in Nijkerk, Nijkerkerveen of Hoevelaken. Dit aantal zegt vooral veel over de bereidheid van de Nijkerkse ondernemers."

Ook het onderwijs is nauw betrokken bij de re-integratie. "Wij sluiten aan bij het overleg met het Praktijkonderwijs. Wij zorgen dat er een goede aansluiting is vanuit dit type onderwijs op de arbeidsmarkt. Wij werken hierin onder meer samen met MEE en re-integratiebureaus."

Gelukkig kent Nijkerk een aantal voorbeelden van een succesvolle match. Zo zijn op dit moment voor de gemeente 51 mensen opgenomen in het doelgroepregister, waarvan 13 mensen aan het werk zijn, 7 mensen naar school gaan, 7 mensen ontheven zijn van hun arbeidsverplichtingen, 12 mensen in traject zitten, er 8 nog opgeroepen worden en er 4 verhuisd zijn. "Wij vinden het belangrijk dat iedereen naar vermogen kan participeren in de samenleving. Dat geldt uiteraard ook voor deze doelgroep. Deze doelgroep is vaak (langdurig) aangewezen op ondersteuning en dat willen wij hen bieden, zodat ook zij zelfredzaam zijn op de arbeidsmarkt. Als er geen sprake kan zijn van een werkrelatie, zijn wij ook blij met bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, waar ook een aantal voorbeelden van is." n

arbeidsParticipatie

Wat is Harrie-training?

Harrie is een collega-werknemer op de werkvloer die iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleidt en een positieve invloed heeft op de arbeidsrelatie. Deze collega-werknemer moet over bepaalde kwaliteiten beschikken. Deze zitten verstopt in de naam Harrie. Harrie staan namelijk voor: hulpvaardig, alert, realistisch, rustig, instruerend en eerlijk.

"Ik merk dat de ondernemers gemotiveerd zijn", aldus Patricia van Loozen.

delen:

Vallei Business nummer 5 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by