Fruit Security Holland: Vangnet voor noodgevallen

Magazines | Vallei Business nummer 2 2017

In het bedrijfsleven duikt de term 'vangnet' wel eens in figuurlijke zin op, maar de klanten van Fruit Security Holland kennen vooral de letterlijke betekenis ervan. Het in Ederveen gevestigde bedrijf legt zich toe op de verkoop en montage(begeleiding) van hagelnetten en overkappingen voor de tuinbouwsector, boomkwekerijen en de automotive-branche."Feitelijk zitten we midden in de FoodValley regio met Universiteit Wageningen (WUR) in de buurt. Ook handig voor de internationale contacten en de alsmaar toenemende innovatie in de foodsector", aldus Teus de Jong van Fruit Security Holland.

Tekst: Aart van der Haagen Fotografie: Fruit Security Holland

Het vernietigende effect van hagel behoeft weinig uitleg. Duizenden particulieren in Nederland zijn maar al te goed bekend met de schade die deze ijzige stenen aanrichten aan auto, caravan of (af)dak. Die ellende steekt echter schril af bij wat ondernemers in bepaalde branches meemaken: het mislukken van de complete fruitoogst, de vernieling van vele hectares (jonge) bomen of machteloos moeten toezien hoe een handelsvoorraad van tientallen of honderden voertuigen qua plaatwerk in een maanlandschap verandert. "Fruittelers die het hele jaar door met hun team alles in het werk stellen om hun gewassen groot te brengen en te laten rijpen kunnen letterlijk wakker liggen van het feit dat in vijf minuten tijd hun volledige oogst van dat seizoen naar de knoppen gaat," zegt Teus de Jong, mede-eigenaar van Fruit Security Holland. Compagnon Gerben van Veldhuizen: "Wij nemen deze zorg weg met de levering en desgewenst ook montage van hagelnetten en overkappingen. 'Ik slaap lekkerder,' horen wij sommige van onze klanten zeggen."

Basisschool
Fruit Security Holland is het bedrijf van twee ondernemers die elkaar in groep 5 van de basisschool leerden kennen, vriendschap sloten en later over en weer uitspraken: 'Als we ooit iets voor onszelf gaan doen, dan samen'. Het kon niet missen dat in het bedrijfsleven de paden elkaar weer zouden kruisen. "Ik zat nog maar net een week als account manager bij een handelsmaatschappij in ondersteunende materialen voor de fruitsector, toen een Nederlandse klant de vraag bij ons neerlegde om een hagelnet te leveren; op dat moment nog iets heel nieuws," vertelt Van Veldhuizen. "Dat konden wij bij de Oostenrijkse firma Fruit Security bestellen, maar iemand moest het bij de opdrachtgever gaan monteren. Teus als zzp'er wierp zich op om die klus te klaren en daaruit ontstond een samenwerking, die vijf jaar duurde, tot we in 2013 besloten om als compagnons voor onszelf te beginnen. Fruit Security kende onze werkwijze en stelde ons in de gelegenheid om dit kwaliteitsmerk officieel op internationaal te vertegenwoordigen, als ondersteuning van het hoofdkantoor."

Nog echt overtuigen
Potentie genoeg. "De markt explodeerde," beschrijft De Jong. "In de begintijd van onze samenwerking kwamen hagelnetten slechts sporadisch voor en moesten we ondernemers nog echt overtuigen van het belang ervan, nu vormen ze in de fruitteelt en de boomkweeksector een logische afdekking van nauwelijks te beheersen risico's. Per twee cent die je in je eerste jaar verdient, leg je bij wijze van spreken één cent opzij om te investeren in hagelnetten. Inmiddels zien we de automotive-branche in toenemende mate volgen." Van Veldhuizen: "Ons werkgebied bestrijkt hoofdzakelijk Noord-Europa, dat wil zeggen de Benelux, Scandinavië, Groot-Brittannië en Noord-Frankrijk. We bespeuren echter ook steeds meer vraag uit andere delen van de wereld." Kort voor het interview keerde De Jong terug uit de Verenigde Staten en eerder dit jaar zal hij al voor de zoveelste maal in India. "Nederlanders zijn een ondernemend volkje. Je ziet ze overal ter wereld rondlopen. Voor ons liggen er internationaal volop kansen."

Klimaatverandering
De voortdurende groei van Fruit Security, dat verdeeld over de Nederlandse en Oostenrijkse vestiging momenteel 1500 hectare per jaar aan hagelprotectie aanlegt, vloeit niet alleen voort uit een stijgende bekendheid van de producten. De Jong: "We weten allemaal dat de aarde onderhevig is aan een geleidelijke klimaatverandering. Die brengt in een hogere schaal steeds meer extremen met zich mee, waaronder nietsontziende hagelbuien. Dat verzinnen wij niet, het blijkt uit officiële rapporten van onder meer het KNMI. De risico's voor ondernemers in bepaalde sectoren nemen dus toe en daarmee stijgen ook de verzekeringspremies voor als ze zich daartegen willen indekken. Wanneer je als teler zonder hagelnet een polis aanvraagt, krijg je bij veel maatschappijen inmiddels nul op het rekest. Buiten de materiële schade die je in directe zin lijdt, moet je er bovendien rekening mee houden dat je afnemers uitwijken naar je concurrenten, wanneer je niet tijdig de gewenste hoeveelheden kunt leveren. Vroeger verliep fruitverkoop veelal via veilingen, nu steeds meer op contractbasis. Met hagelbescherming voorkom je dus een hoop ellende en profiteer je bij goede verzekeraars van een lagere premie, waardoor je de investering zonder meer terugverdient."

Op afstand
De heren van Fruit Security Holland kennen de talloze verschillende gewassen als geen ander en adviseren hun klanten op maat. Kwalitatief bevindt het bedrijf zich in de top van de markt en onderscheidt het zich door de montage zelf ter hand te nemen. "Althans, indien de klant dit wenst," geeft Van Veldhuizen aan. "De opdrachtgever kan ook zelf geheel of gedeeltelijk een team van eigen mensen inzetten, onder supervisie van ons. Alles valt of staat met goede mensen. We verrichten ook reparatiewerkzaamheden en bieden een onderhoudscontract aan, dat de levensduur van de materialen verlengt. Een net gaat minstens tien jaar mee, de palen en de verankering in de grond blijven zeker dertig jaar goed. Voor de fruitteelt leveren we ook folie- en netsystemen die regen, hagel en insecten tegenhouden." Een mooie innovatie vormt het voor de Greentech Innovation Award 2016 genomineerde Automatic Protection System (APS). De Jong: "Dat stelt de gebruiker waar ook ter wereld in de gelegenheid om via een sms-bericht een doek op afstand te openen of sluiten. Boomkwekerijen kiezen veelal voor klimaatkappen, die zonlicht filteren en bescherming bieden tegen regen, hagel en harde wind. Voor de automotive-branche werken we naar keuze met boog- of vlakke systemen dan wel dakjes." Kortom, Fruit Security Holland anticipeert in allerlei varianten op verschijnselen die zich niet laten beïnvloeden. Ondernemers in door hagel bedreigde branches kunnen rustig slapen.

www.fruitsecurityholland.com

www.facebook.com/FruitSecHolland

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement