Column cbt

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

Zit 5S al echt bij iedereen in het systeem? Soms zitten er wat hardnekkige gevallen tussen. Zowel de sloddervossen als de pietjes-precies moeten continu worden gemotiveerd. Dat vraagt leiderschap, maar ook een stuk discipline. Goed voorbeeld doet nu eenmaal goed volgen?

Wie zich waagt aan projecten met als doel gedragsverandering, krijgt al snel nul op het rekest. Zo ook de implementatie van werkplaats inrichting volgens 5S. Het mooie echter van de 5S methode is dat gedrag direct te koppelen is aan resultaat. Zichtbaar en meetbaar efficiënter werken in de industrie. Dat begint met motivatie vanuit leiderschap.

Eénduidige werkplaatsinrichting volgens 5S.

Een efficiënte werkplekorganisatie gaat in de kern over éénduidigheid. Eén heldere lijn, één visie, één werkwijze gestimuleerd vanuit directie. Efficiency verbetering volgens 5S begint namelijk vanuit organisatiedoelstellingen en -ontwikkeling. Hoe kan je bijvoorbeeld je kostprijs nog verder verlagen zonder in te leveren op marge of kwaliteit? Operational excellence als bedrijfsstrategie kan daarom niet zonder de 5S lean verbetermethode op de werkvloer.

Twee soorten operators
Managers die aan de slag gaan met werkplaatsinrichting volgens 5S, komen twee soorten operators tegen: de sloddervossen en pietjes-precies. Dat is een uitdaging bij het implementeren en handhaven van 5S. Beiden zullen zich moeten aanpassen aan de lijn die vanuit organisatieoogpunt wordt bepaald. Maar hoe krijg je ze zover? Enerzijds moet je ze op de juiste manier kunnen aanspreken op gedrag. Altijd op de bal spelen. Tegelijk ook disciplinair zijn. En consistent ook zelf het goede voorbeeld geven.

Een handvol resultaat
Dat werkplaatsinrichting volgens 5S meer is dan even snel de boel opruimen mag duidelijk zijn. Je hebt er je handen vol aan. Dat geldt ook voor het resultaat: directe tijdswinst in productie. Tijdswinst die ingezet kan worden om meer of beter te produceren. Die je concurrentiepositie verbetert. Er worden minder fouten gemaakt, minder kosten gemaakt een hogere kwaliteit geleverd en tot slot komt het ook de veiligheid op de werkvloer ten goede.

OVER MAXIME VAN DE MEER EN CBT
In Maxime komt ruim 25 jaar ervaring in het trainen en opleiden van de werkvloer samen. De voorbeelden komen uit de dagelijkse praktijk bij uiteenlopende bedrijven en zijn een feest (of soms een nachtmerrie) van herkenning voor Plant Managers, leidinggevenden en operators in de maakindustrie. Gecombineerd met de theoretische achtergrond uit de lesstof, vertelt Maxime over situaties die zich werkelijk voorgedaan hebben en hoe je daar vanuit de visie van cbt op kunt reageren. Elke aanpak heeft slechts één doel: het behalen van resultaten waar je u tegen zegt.

www.cbtvoorresultaten.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement