Column Diligence

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

Vertrouwen in bedrijfsoverdracht

Diligence

We zijn over de helft van het jaar. Tijd om de balans eens op te maken. Dit jaar hebben we al weer 12 deals tot een goed einde weten te brengen. De totaalteller sinds de oprichting staat inmiddels op 387! Dat is meer dan respectabel. Je zou zeggen, het doel voor het einde van het jaar ? ook nog een jubileumjaar - moet dus de 400 deals worden. Dat doen we dus niet.

Vrij onlangs rondden we een vrij groot en ingewikkeld verkooptraject af. Er was enorm veel belangstelling voor het bedrijf, we onderhandelden met verschillende partijen tegelijkertijd en uiteindelijk hadden we te maken met een koper die werd geadviseerd door een vooraanstaand advocatenkantoor.

Mijn klant vertelde mij tijdens de evaluatie dat zij al veel eerder ja hadden willen zeggen tegen een van de partijen en later tegen de intentieovereenkomst en koopovereenkomst. Ze hebben soms gedacht 'Daar gaat onze deal' als de spanningen tijdens de onderhandelingen opliepen. Het liefst wilden ze gewoon tekenen.

In zo'n fase is het cruciaal dat klant en adviseur elkaar 100% vertrouwen. Dat is waar het überhaupt om gaat bij bedrijfsoverdracht. De klant vertrouwt jou zijn/haar levenswerk toe en moet 100% vertrouwen hebben dat jij de juiste man/vrouw bent om dit proces in goede banen te leiden.

Het is essentieel dat de intentieovereenkomst en (later) de koopovereenkomst tot in de kleinste details kloppen. Een verkeerde komma of kleine bijzin kan voor een deal een wereld van verschil uitmaken. Het verschil tussen een goede deal en een slechte deal. Iedere traject is uniek, dus een beetje knippen en plakken is geen optie. Ieder traject vraagt de nodige aandacht en de tijd die het nodig heeft.

Wanneer de 400e deal wordt gesloten is voor ons niet belangrijk, ook al is het ons jubileumjaar. Wij prijzen ons gelukkig dat wij al 387 keer het vertrouwen hebben gekregen van onze relaties om hen te begeleiden met de verkoop van hun bedrijf.

Robert de Vries

Robert.devries@diligence.nl

06 22 66 92 39

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement