Column BLCC

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

Duurzame inzetbaarheid:

hoe blijf ik met

plezier werken?

Inspiratie en vitaliteit

In deze leeftijdsfase is het belangrijk op zoek te gaan naar inspiratie en vitaliteit. Alleen inspiratie halen uit je werk is een zware opgave en maakt je kwetsbaar. Wanneer je breder kijkt zijn er vijf levensdomeinen te onderscheiden, waarmee je kunt zorgen voor meer balans in je leven:

? Lichamelijke en geestelijke vitaliteit

? Sociale relaties

? Materiele situatie

? Werk en andere activiteiten

? Waarden, inspiratie en zingeving

Stilstaan bij deze vijf domeinen levert mijn cliënten meer bewustwording en vooral ook nieuwe stappen op. Zo blijkt ook in de praktijk. Voor een cliënt was zijn werk zijn 'sociale gebeuren'. De aanstaande pensionering zag hij daarom als een zwart gat. Anticiperend hierop besloot hij zijn netwerk uit te breiden door vrijwilligerswerk te gaan doen. Een andere cliënt was heel gedreven aan het werken en besteedde hier veel tijd aan. Hij vroeg zich af hoe hij dit allemaal kon blijven volhouden. Door bij de levensdomeinen stil te staan besefte hij dat hij meer tijd wilde besteden aan zijn gezin en vrienden, daarnaast zoekt hij nu voor zichzelf een mogelijkheid voor demotie.

Regie nemen

Medewerkers laten nadenken over deze levensdomeinen helpt hen om zelf meer regie te nemen over de inrichting van hun leven. Duurzame inzetbaarheid vraagt uiteraard meer dan dit alleen. Werken met levensdomeinen is een hulpmiddel om mensen met plezier tot hun pensioenleeftijd door te laten werken.

In de afgelopen 10 jaar hebben veel mensen hun verwachting over hun pensioenleeftijd moeten bijstellen. Destijds was de gemiddelde pensioenleeftijd 61 jaar, nu is die leeftijd gestegen naar bijna 65 jaar. Het prettige vooruitzicht, zoals de aanschaf van een camper, eindelijk eens doen wat ik leuk vind, meer tijd voor kinderen en kleinkinderen is ook jaren opgeschoven. Wie alleen werkt omdat er toch brood op de plank moet komen, heeft meer energie nodig om met meer plezier de pensioenleeftijd te bereiken.

Jef van Beckhoven - info@loopbaanbegeleiding.info

Hotel en Congrescentrum de ReeHorst

Hotel - Restaurant - Brasserie - Wijnbar - Vergaderen

Trainingen - Congressen - Events - Theater

Geschikt voor elke gelegenheid. Met o.m. 38 zalen en ruime, gezelllige ontvangstfoyers. Elke bijeenkomst wordt gegarandeerd een beleving. Vol warmte,gezelligheid en altijd persoonlijk!

Bennekomseweg 24

6717 LM Ede

T 0318 750300 F 0318 750301

E info@reehorst.nl

I www.reehorst.nl

The Hunting Lodge

Puur, eerlijk

en vooral veel genieten'

Beekhuizenseweg 1

6891 CZ Rozendaal

026 3611597

www.thehunting.nl

Toplocaties in de regio Vallei

Restaurant L'Orage / Party Centrum Flora

In een ambiance van nostalgie, rust en gemoedelijkheid is restaurant L' Orage de perfecte locatie om te genieten van een goede maaltijd.

Lunterseweg 44

6718 WE Ede

T 0318-613876 / 653227

F 0318-653327

I www.lorage.nl

Vallei Business

Financieel Advies

Reclame

Bedrijfshuisvesting/onderhoud

Service Rubriek

Office

Locaties

Diversen

Juristen

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement