Datacenter van de toekomst in de achtertuin van de FoodValley regio

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

Datacenter van de toekomst in de achtertuin van FoodValley regio DCVALLEY

DCVALLEY is een nieuw commercieel datacenter in het hart van de Valleiregio. Het datacenter wordt gebouwd om serverparken van bedrijven de hoogst mogelijke beschikbaarheid van stroom, koeling, connectiviteit en beveiliging te bieden. Uniek aan DCVALLEY is dat het bedrijf zich als doel stelt om een minimale CO2 uitstoot te hebben. Dat doet het datacenter straks door gebruik te maken van een warmte koude opslag, in plaats van grote hoeveelheden energie voor koeling. De warmte, het voornaamste restproduct van servers en computers, die het datacenter produceert levert het datacenter terug over een warmtenet. Daarnaast gebruikt DCVALLEY alleen stroom van hernieuwbare energiebronnen (o.a. wind, water en zon). Individueel zijn deze technieken niet nieuw, maar de combinatie is wel uniek voor een Nederlands datacenter.

Nieuwe fase

Onlangs traden Deniz Arslan en Vincent Wammes in dienst bij DCVALLEY. Deniz als Commercieel Manager en Vincent als Managing Director. Met de komst van Deniz en Vincent zet DCVALLEY stappen naar de realisatie van het datacenter. Op dit moment leggen ze de laatste hand aan het ontwerp en is het team volop in gesprek met investeerders en potentiële klanten. Fius van Laar is betrokken als Project Developer: "Ik ben enorm trots dat we nu de volgende fase ingaan. Na de introductie begin dit jaar, bouwen we nu aan een professioneel team en voeren we gesprekken met potentiële gebruikers."

Groeimarkt

De vraag naar datacenterdiensten is groeiende. Deniz: "We ervaren veel enthousiasme van lokale ondernemers. De vraag naar betrouwbare datacenters is steeds meer aanwezig. DCVALLEY is een datacenter dat op hoog niveau meedoet als het gaat om duurzaamheid, performance en security. Je ziet dat daardoor ook grotere partijen geïnteresseerd raken." Vincent Wammes vult aan: "Er staat al een goed datacenter in de FoodValley regio, maar er is behoefte aan meer ruimte en risicospreiding. Dit past in de dual datacenter-trend, waarbij bedrijven gebruikmaken van meerdere datacenters, zodat er bij calamiteiten altijd een datacenter operationeel is."

Vincent en Deniz: ervaren in datacenters

Vincent en Deniz zijn allebei al langere tijd actief in de datacenterbranche. Deniz: "Vincent neemt een schat aan ervaring mee uit zijn verschillende rollen bij andere datacenters. Dat heeft zijn waarde al bewezen in de aanloop naar de bouw." Deniz heeft een achtergrond in sales, marketing en communicatie. Vincent: "Deniz heeft zijn sporen verdiend in de marketing en sales bij andere partijen. We geloven dat hij een mooie bijdrage gaat leveren aan het succes van DCVALLEY."

Minder zelf doen

Data speelt een steeds grotere rol in de samenleving. Waar veel bedrijven vroeger nog zelf datacenters bouwden, gaan nu steeds meer bedrijven over naar een commercieel datacenter. Vincent: "Alleen je eigen datacenter hebben is niet meer van deze tijd. Iedereen werkt met minimaal één spiegellocatie. Voor de snelheid van de verbinding heeft het nagenoeg geen invloed of je server in je kantoorruimte staat of een paar kilometer verderop bij een groot datacenter. Bovendien is de beveiliging bij een collectieve voorziening vaak aanzienlijk beter. De beveiliging van het datacenter van DCVALLEY is ver boven de gemiddelde standaard."

Duurzaam

In de regel zijn datacenters flinke energieverbruikers. De servers hebben koeling nodig en de warme lucht moet weg. DCVALLEY gaat bouwen op BTA12, waar een warmtekoudeopslag (WKO) aanwezig is. Hiermee wordt het datacenter een leverancier van warmte. Dat betekent dat omliggende bedrijven verwarmd kunnen worden met de warmte die vrijkomt in het datacenter. Hierdoor is de CO2 footprint vele malen kleiner dan bij regulier datacenter. DCVALLEY levert daarmee een belangrijke bijdrage in de energietransitie van de regio.

Perfecte ligging

Het datacenter komt te liggen in het centrum van Nederland. Aangesloten op de snelste connecties met de grootste internetknooppunten en goed bereikbaar uit alle hoeken van het land. Er is zelfs al internationale belangstelling: een in de toekomst stijgende zeespiegel vormt voor DCVALLEY geen probleem, het datacenter ligt in tegenstelling tot de randstad op negen meter boven NAP. Vincent: "DCVALLEY wordt een hub in de regio. Door de centrale geografische ligging en de goede bereikbaarheid heeft het datacenter ook nationaal én internationaal veel potentie."

Regionale economie

Een datacenter faciliteert ondernemers in hun groei. Uit diverse onderzoeken blijkt dat de aanwezigheid van een datacenter een flinke impact heeft op de economische potentie van een regio. Fius van Laar is als Project Developer vanaf het begin betrokken: "DCVALLEY wil in de FoodValley die rol vervullen. We maken deel uit van een duurzaam regionaal ecosysteem. We werken samen met gemeenten, regionale ondernemers, Wageningen Universiteit en Research, een aantal hogescholen en het ROC A12 en denken mee hoe we de FoodValley regio naar een hoger plan kunnen tillen door het creëren van hoogwaardige banen en het aantrekken van talent. Daarnaast sluiten we aan op regionale initiatieven voor de IT-sector, zoals ICT Valley en ICT Campus. Zo draagt DCVALLEY bij aan de groei en het succes van de regio." Bij het datacenter komen werk- en ontmoetingsruimtes zodat klanten er ook kunnen werken en netwerken. Bovendien zal het datacenter werkgelegenheid genereren voor nog zo'n 6 FTE.

Ambitie

DCVALLEY verwacht medio 2018 operationeel te zijn. Vincent en Deniz zitten vol met ambitie om van dit datacenter een succes te maken. Vincent: "De markt is er rijp voor. We verwachten dat de racks zich snel vullen. De eerste reserveringen zijn al binnen!"

DCVALLEY start met de bouw van een gloednieuw duurzaam datacenter op de grens van Veenendaal en Ede.

Hiermee loopt DCVALLEY voorop in de energietransitie van de regio. Met een aansluiting op het warmtenet,

denieuwste techniek, negen meter boven zeeniveau en snelle verbindingen met de Randstad en de rest van de wereld is DCVALLEY het datacenter van detoekomst.

Tekst: PDR

Vincent Wammes

"We ervaren veel enthousiasme van lokale ondernemers",

aldus Deniz Arslan.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP

www.dcvalley.com.

GEÏNTERESSEERD IN DE DIENSTEN

VAN DCVALLEY?

Bel Deniz: 06 54 30 82 20.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by