FOV: BHN en Bedrijvenkring Rhenen uitgelicht

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

BHN EN BEDRIJVENKRING RHENEN

Dit nieuws wordt u aangeboden door de Federatie Ondernemingskringen Valleiregio (FOV). Dit is de samenwerking van acht bedrijvenkringen: Barneveldse Industriële Kring (BIK), Wagenings Ondernemers Contact (WOC), Bedrijvenkring Veenendaal (BKV), Edes Bedrijfs Contact (EBC), Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk (BHN), bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg (BSW), Bedrijvenkring Rhenen en Ondernemersvereniging Renswoude. Maak kennis met de acht bedrijvenkringen van de FoodValley regio. Iedere editie spreken we met voorzitters van bedrijvenkringen. Deze keer met André Toonen (Bedrijvenkring Rhenen) en Gerke van Zalk (BHN).

REDACTIE: PDR

BHN gaat voor verdere groei

1. Belangenbehartiging: de ondernemers als collectief

"Belangenbehartiging is een van de drie poten onder de BHN", aldus de BHN-voorzitter. "Het is van groot belang dat ondernemers zich als een collectief opstellen richting overheden en andere gesprekspartners in het economisch en maatschappelijk leven. Om ons heen worden er allerlei beslissingen genomen die ons als ondernemers direct raken. Het is belangrijk dat we een stem hebben in die ontwikkelingen. Neem het knooppunt Hoevelaken. Voor het jaar 2023 gaat dat knooppunt op de schop. Dat heeft consequenties voor ons allemaal. Maar ook ontwikkelingen die direct raken aan de bedrijvigheid in de Arkervaart en de Havenkom zijn voor de Nijkerkse economie van groot belang."

2. Bijeenkomsten: elkaar

leren kennen

De tweede poot is het faciliteren van goede en leuke bijeenkomsten waar leden elkaar tegenkomen en elkaar leren kennen. "Daarom hebben we voor elk jaar workshops, bedrijfsbezoeken, diners en sportieve evenementen gepland, zoals laatst de golfclinic en de padelclinic. Een keer per jaar, in juni, is er een gezamenlijke dinerbijeenkomst met de gemeente Nijkerk. Dat is een belangrijke bijeenkomst voor zowel de gemeente als de ondernemers. En hoe meer leden zich bij de BHN aansluiten, hoe meer diversiteit. Dat zie je ook terug in de groep deelnemers die aan dit soort activiteiten deelneemt."

3. Investeren: ontwikkeling

en groei

"De workshops vormen eigenlijk een aparte poot onder de bedrijvenkring", vertelt Van Zalk. "We willen er als bedrijvenkring graag in faciliteren dat ondernemers zich ontwikkelen. Zo is er onlangs een workshop geweest over slimmer omgaan met mobiliteit en heeft de volgende workshop die op het programma staat 'de ciruclaire economie' als thema. Het zijn mooie voorbeelden van hoe Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk ook graag een platform wil zijn voor duurzaam ondernemen."

De Bedrijvenkring Hoevelaken Nijkerk (BHN) heeft een stevige positie ingenomen in het regionale economische netwerk. Tegelijkertijd is groei van het ledental een belangrijke ambitie. "Volume is essentieel", zegt voorzitter Gerke van Zalk. "Niet alleen om stevig te staan bij belangenbehartiging, maar ook in het kader van diversiteit." De voorzitter, die zichzelf sinds maart van dit jaar voorzitter mag noemen, vat de doelen en ambities van de kring samen in grofweg drie delen.

Voorzitter Gerke van Zalk: "Belangenbehartiging is en blijft een belangrijke activiteit"

Blijf actueel met

onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte via www.fovweb.nl. Daar heeft u ook de mogelijkheid om u aan te melden voor de tweemaandelijkse FOV-nieuwsbrief.

Bedrijvenkring Rhenen is niet meer weg te denken als gesprekspartner in de gemeente Rhenen en omstreken. Het netwerk maakte vijf jaar geleden een doorstart en spreekt inmiddels van een successtory. Voorzitter André Toonen: "Wij zitten zeker één of twee keer per maand op het huis van de gemeente als gesprekspartner en aanspreekpunt. We vertegenwoordigen de ondernemers uit de regio en slaan daarmee daadwerkelijk een brug tussen de politiek en het bedrijfsleven.

Wie naar de omvang en de wapenfeiten van Bedrijvenkring Rhenen kijkt, moet concluderen dat het gaat om een serieuze partij. Met ruim 120 leden, waarvan negentig procent MKB-bedrijven, heeft de kring een volwaardige functie als bruggenbouwer in de regio.

Doorstart

Nadat vijf jaar geleden bleek dat de voormalige Ondernemers Vereniging Rhenen op een dood spoor was geraakt, werd een succesvolle doorstart gemaakt onder de naam Bedrijvenkring Rhenen. André Toonen: "Wij signaleren zaken die er leven. We vragen onze leden: waar loop je tegenaan? Belangrijke thema's zijn bijvoorbeeld veiligheid, bereikbaarheid en de ontwikkeling van de regio. Regelmatig bundelen we onze krachten en overleggen we daarover met de gemeente."

Haringparty

De leden van Bedrijvenkring Rhenen ontmoeten elkaar tijdens verschillende bijeenkomsten, waarbij de ondernemers het nuttige en het aangename met elkaar combineren. Er is tijd voor onderlinge business, kennisdeling en bestuurlijke zaken. De meest recente bijeenkomst was de jaarlijkse haringparty. Toonen: "Voor het derde jaar op rij veilden we dit jaar een vaatje "Rhenense haring"." De opbrengst gaat ieder jaar naar een goed doel. Stichting Zorgeloos Kind kan dit jaar rekenen op een donatie van ? 4.300. Het vaatje bracht zelf ? 1.500,00 op. "Dat bedrag wordt nog aangevuld met de opbrengst van een loterij, waarvoor diverse ondernemers spontaan prijzen beschikbaar stelden", legt Toonen uit.

Wapenfeiten

Dat de bijeenkomsten ook echt constructief zijn, zien we volgens Toonen aan de belangrijkste wapenfeiten van afgelopen tijd. "Bedrijvenkring Rhenen ziet terug op goed en constructief overleg met de gemeente Rhenen. Belangrijke onderwerpen van gesprek zijn bijvoorbeeld de realisatie van een glasvezelnetwerk op bedrijventerrein Remmerden en het behoud van het voormalige DELM-terrein als industrieterrein. Met die onderwerpen schrijven we als bedrijvenkring een echte successtory." Op verzoek van de bedrijvenkring gaat de gemeente onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor uitbreiding van het volle Remmerden, zodat Rhenense ondernemers die willen uitbreiden ook gevestigd kunnen blijven in Rhenen.

Bestuur en commissieleden

Het dagelijks bestuur, André Toonen (voorzitter), Peter Schoeber (secretaris) en Minko Garson (penningmeester), wordt in hun werkzaamheden voor de bedrijvenkring ondersteund door een viertal commissies, met daarin ieder ten minste twee actieve leden. Toonen: "Met die ondersteuning is het dagelijks bestuur erg blij, want 'Samen moet je het maken' is een van onze motto's."

Bedrijvenkring Rhenen:

successtory en serieuze gesprekken

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by