System Care: De mogelijkheden van de cloud

Magazines | Vallei Business nummer 3 2017

De mogelijkheden van de Cloud

In mijn vorig artikel schreef ik over het gemak dat de Cloud-applicatie met zich meebrengt. Veel software zal gaan lijken op wat we nu al kennen op onze smartphones (slimme mobiele telefoons). In de huidige ERP-markt zal dit ook het geval worden.

Microsoft Powerapps stelt men al in staat speciale applicaties te bouwen voor de organisatie op basis van het 'Microsoft Common Data Model'. Naast dat de gebruikers zelf en partners van Microsoft extra functionaliteit (via apps c.q. extentions) kunnen ontwikkelen, biedt Microsoft in NAV 2017 ook packed extentions, waarmee de gebruiker onafhankelijk van een derde partij gebruik van kan maken. Vanaf het pakket 'Dynamics 365' van Microsoft wordt dit nog veel sterker. De extentions komen uit de Cloud en zorgen voor een verandering in programmeerwijze. Dit betekent dat je als gebruiker aangesloten moet zijn op de Cloud. Ben je dat niet dan zal een deel van de functies van de Powerapps niet werken. In deze column wil ik graag onderstaande onderwerpen behandelen:

? De angst om in de Cloud te werken en de beveiliging;

? De schaalbaarheid in de Cloud;

? Dynamics NAV en Dynamics 365.

De angst om in de Cloud te werken en de beveiliging

Wanneer je mensen spreekt over de Cloud wordt vaak de angst uitgesproken dat de Cloud niet veilig is. Immers kan iedereen in de Cloud en daarom zouden gegevens niet veilig zijn. Men realiseert zich echter niet dat als je op de server van je bedrijf (on-premise server) werkt, de kans dat er op deze server ingebroken wordt door hackers net zo groot is. We hebben onze eigen servers immers ook verbonden met het internet. Hierdoor hebben de hackers net zo veel mogelijkheden om bij je server te komen als in je Cloud. De Cloud is niet meer dan een aantal grote servers in een ruimte, die verschillende particulieren en bedrijven kunnen huren voor gebruik. De veiligheidseisen die bij je eigen server gelden, gelden ook voor de servers in de Cloud. De praktijk wijst uit dat de beveiliging bij de servers in de Cloud vaak een stuk beter beveiligd zijn dan de on-premise servers. De Cloud servers worden door hun beheerders erg goed beveiligd en worden daarop ook gecontroleerd. De beveiliging van deze servers is daardoor heel wezenlijk bij het buiten de deur houden van hackers en andere ongewenste activiteiten. Het instellen van wachtwoorden speelt hierbij een heel belangrijke rol. Het is dan ook zaak dat je jouw wachtwoord zorgvuldig instelt en regelmatig wijzigt. Dit is een eerste stap om ervoor te zorgen dat je server en je Cloud goed beveiligd zijn.

Naast het wachtwoord bestaat er ook nog de beveiliging tegen schadelijke software, zoals bijvoorbeeld ransomware en Trojan horses. Bij de Cloud wordt de juiste software gebruikt om ervoor te zorgen dat deze software niet in de server terecht komt. Deze zaken moet je, als je een eigen server hebt, zelf verzorgen.

Concreet zou ik zeggen dat je tegenwoordig prima veilig gebruik kunt maken van de Cloud. We kunnen ook al zeggen dat we met z'n allen al veel gebruik maken van de Cloud, denk aan internet bankieren, telefonie, Facebook, WhatsApp, belasting, etc.

De schaalbaarheid en

flexibiliteit in de Cloud

Als je praat over de Cloud praat je ook over flexibiliteit. Deze flexibiliteit geldt voor het financiele aspect, de ruimte en het aantal plekken op je kantoor en waar je gebruik kunt maken van de software en documenten.

Wanneer je een eigen server hebt betekent dat, dat je afhankelijk bent van het aantal gebruikers dat je gekocht hebt voor je systeem. Wil je meer gebruikers, dan moet je deze aanschaffen bij jouw softwareleverancier. Bij de Cloud is dit veel makkelijker. Als je een maand meer capaciteit nodig hebt, huur je voor een maand een gebruiker erbij. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor bedrijven die met seizoenen werken. Dit geldt ook bij bedrijven die de software Dynamics NAV gebruiken. Ook hier kun je per maand aangeven hoeveel gebruikers je nodig hebt. Dit kan dus een hele besparing op jouw budget schelen.

Als je in de Cloud werkt heb je alleen internet, een goede pc, een tablet of een telefoon nodig om te werken. Je kunt dit op iedere plek doen zolang je maar internet hebt. Het komt er dus eigenlijk op neer, dat je tegenwoordig bijna overal en altijd bij je software en documenten kunt.

Vooral voor vertegenwoordigers c.q. verkopers die veel op de weg zitten is dit een groot voordeel. Als ze op weg zijn naar klanten kunnen ze, voordat ze bij de klanten zijn, checken hoe de stand is van bijvoorbeeld de openstaande posten van de klant, welke punten er nog openstaan van de klanten en of er nog mail binnen is gekomen van de klant. Dit geldt ook voor de projectmanagers c.q. projectleiders die veel met klanten samenwerken.

Dynamics NAV en Dynamics 365

Dynamics NAV speelt in de Cloud ook een belangrijke rol. Je kunt Dynamics NAV zowel

on-premise als in de Cloud kopen. Ook kan je Dynamics NAV als abonnement afnemen. Je hoeft dus niet in hele dure servers en netwerken te investeren. Je moet alleen zorgen dat je internetverbinding hebt en een goede pc, tablet of mobiel. Als je die zaken voor elkaar hebt met een abonnement bij Clouddiensten met Dynamics NAV kun je al heel snel gaan werken met dit krachtige ERP-pakket, waarvan meer dan 2 miljoen gebruikers met plezier wereldwijd al gebruik van maken. Eind dit jaar zal Dynamics 365 beschikbaar zijn waar Dynamics CRM en Dynamics NAV samengevoegd zijn. Deze applicatie werkt ook nauw samen met Office 365. De hele mailuitwisseling kun je dan ook volgend in Dynamics 365. Dit kan ook al in Dynamics NAV 2017.

System Care verkoopt en implementeert ook Dynamics NAV en Dynamics 365.

Neem gerust contact met ons op voor bijv.een demonstratie. Voor meer informatie zie de site: www.systemcare-ict.nl

Neem vrijblijvend contact op:

Bert Bouman

T 06-42737328

E info@systemcare-ict.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by