Column Beenen Industrial Automation

Magazines | Vallei Business nummer 2 2018

Digital twins

 

Binnen Smart Industrie krijgen wij steeds meer vragen over de ‘digital twins’. Onderzoeksbureau Gartner heeft de digitale tweeling inmiddels opgenomen in de top 10 van strategische technologietrends. Een digitale tweeling is een virtuele kopie van fysieke objecten, zoals een product, structuur of systeem. Wij gebruiken de digital twin als kopie van een machine.

Fysieke en digitale machine

De digital twins is een dynamisch software model dat gekoppeld wordt aan de werkelijke besturing van een PLC of computer systeem. In de digital twin zit het gedrag van de fysieke machine. Hij is in staat om te reageren op verstoringen of veranderingen. De digitale kopie is daarmee een realtime-evenbeeld van haar fysieke dubbelganger, inclusief aspecten als positie, gebaren en beweging. Hierbij is het mogelijk om direct te zien of de machine goed functioneert. Maar ook om uitval van machines te voorspellen of om de operationele efficiency te verbeteren. Voor het plannen van fabricageprocessen is het te gebruiken en om de ontwikkeling van nieuwe producten te verbeteren.

 

Korte inbedrijfstel periode

Het grote voordeel van de digital twin is dat de software al getest kan worden voordat de fysieke machine gebouwd is. Ontwerpers kunnen de werking zien en verbeteringen doorvoeren in het ontwerp van de machine. Als alles 100% is kan de machine gebouwd worden. Als de machine wordt geplaatst kan de inbedrijfsteltijd aanzienlijk verkort worden omdat de software al getest is.  Daarnaast kan de digital twin ook ingezet worden bij trainingen van de operators, wat ook een aanzienlijke besparing oplevert. 

 

Alex van Dalen

Algemeen directeur

Beenen Industrial Automation

www.beenen.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by