Column De Vries & Partners

Magazines | Vallei Business nummer 2 2018

Bedrijfsoverdracht is een planbaar proces en geen gebeurtenis

 

De voorbereiding van de verkoop van uw onderneming dient al te starten op het moment dat u eigenaar wordt van het bedrijf. Dat is de zin waarmee ik altijd open tijdens de Masterclass Bedrijfsoverdracht of Het Familiebedrijf. Vervolgens stel ik dan de vraag wie hier al actief mee bezig is. Immers, ooit zal de ondernemer het bedrijf moeten gaan overdragen, daar ontkomt niemand aan. Daar zijn we mens voor.

 

Onderschatting

Veel ondernemers onderschatten de tijd die nodig is voordat een bedrijfsopvolging is geregeld. Stel je hen de vraag, dan krijg ik steevast het antwoord ‘ongeveer een jaar’. In de praktijk blijkt dat dit gemiddeld ca 4,5 jaar in beslag neemt! Tijdig beginnen is dus essentieel.

 

Vragen die beantwoord moeten worden

Het is niet meer vanzelfsprekend dat de volgende generatie in het bedrijf komt werken. Uitgezocht moet worden welke zoons, dochters, neven en nichten kunnen en willen in het bedrijf werken, hebben ze de juiste competenties om het bedrijf te leiden of zijn ze juist beter geschikt in een uitvoerende rol. Moet de volgende generatie eerst eens buiten het bedrijf ervaring opdoen en hoe bereidt hij/zij zich voor op zijn nieuwe rol.

 

Daarnaast spelen fiscale en financiële zaken een belangrijke rol. ‘Kunnen de kinderen het betalen?’ en voor de ondernemer geldt: ‘Is de opbrengt genoeg om met pensioen te kunnen gaan?’ Natuurlijk moeten we niet vergeten om ons bezig te houden met wat de ondernemer gaat doen zodra hij/zij het bedrijf heeft overgedragen. Een ondernemer kan doorgaans niet stilzitten en het zwarte gat ligt op de loer. Hoe vermijden we dat?

 

Planbaar proces

Bedrijfsoverdracht gaat gepaard met emotionele processen die goed moeten worden begeleid en niet tot het laatste moment moeten worden uitgesteld. Een familiestatuur kan verhelderend werken. Hierin worden zaken als normen en waarden, bestuur, eigendom, financiële afspraken en noodopvolging al vastgelegd. Verder is het zaak goed en tijdig te communiceren met belanghebbenden.

 

Bedrijfsoverdracht is planbaar, laat het u niet overkomen.

 

De Vries & Partners Adviseurs voor Het Familiebedrijf 

Robert de Vries E: info@devriesgroep.com T: 06 22 66 92 39

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by