Column Coach Paard / Column Online Tuincoach

Magazines | Vallei Business nummer 4 2018

In een coachsessie word je uitge-nodigd tot reflecteren, er wordt niet verteld hoe je een bepaalde situatie moet aanpakken. Jouw eigenheid en (onontdekte) talenten komen naar voren, het contact met het paard is daarbij een metafoor voor het dagelijks leven. Met dit verschil, dat een paard niet oordeelt: zijn feedback is soms confronterend, maar altijd waardevrij.

Ben je op zoek naar je eigen stijl in het aansturen van mensen?

Vraag je je af waarom je zo moeilijk nee kunt zeggen?

Ben je je bewust van hoe je over-komt op anderen?

In een coachsessie doe je een opdracht met het paard. Bij het omgaan met en reageren op de situatie die dan ontstaat wordt er niet alleen een beroep gedaan op het denken, maar ook op jouw vaardigheden en hoe je omgaat met alles wat je daarbij ervaart.

Oplossingsgericht

Coaching met een paard heeft als uitgangspunt dat de coachee de oplossing voor zijn coachvragen zélf al in zich heeft. Het ervaren met behulp van een paard in plaats van erover praten, maakt het een heel doeltreffende coachingsmethode.

www.coach-paard.nl

Oververhit Je herinnert je misschien nog wel die dag waarbij je vanuit de auto dacht dat het een prima dag was en de warmte best te overzien was. Toen je echter je auto parkeerde en uit je auto stapte om snel over de betonklinkers naar je koele kantoor te gaan, merkte je pas hoe heet het was. Je kwam oververhit aan op je kantoor om bezweet je werk voort te zetten. In veel gesprekken die ik voer, proef ik onwetendheid over kansen die er liggen om je parkeerplaats of terrein rondom je kantoor echt enkele graden koeler te krijgen met toepassing van plantvakken, bomen en struiken. Dit hoeven geen bomen van groot formaat te zijn, tegenwoordig zijn er vele soorten in dak- en leivorm verkrijgbaar. Wat zal het een verademing zijn om in

de schaduw van de bomen naar je werk te lopen over stenen die wel warm zijn, maar niet snikheet.

BuitenluchtHet viel mij op hoe weinig lunch-wandelingen er gedaan werden toen het zo warm was. Waarom binnen in de airco werken en lun-chen als er buiten mogelijkheden zijn voor een schaduwterras waar je kan overleggen, lunchen of ver-gaderen. De buitenlucht inspireert dagelijks mensen en er worden mooie resultaten geboekt.

Hoe warm mag het bij jouw kantoor, restaurant, school of thuis worden?

Wim den Oudsten

OnlineTuincoachwww.onlinetuincoach.nl

Een paard als coach

Hoe warm mag het worden?

In de coaching begeleid ik mensen die vragen hebben op het gebied van persoonlijke ontwikkeling of werk gerelateerde zaken. Ik doe dat niet in mijn eentje, maar met behulp van een paard. Daardoor vindt een sessie niet plaats in een kan-toor, maar buiten.

Als ik met mensen in gesprek raak, gaat het altijd even over het weer. De zomer van 2018 is nu al een veel besproken zomer. Als mensen praten we veel over het weer en de gevolgen van een hete zomerdag maar doen we er ook iets mee? Als we niet oppassen zweten en zuchten we onder de verzengende temperaturen, zeggen we na afloop dat het niet te harden was en zitten we volgend jaar in dezelfde situatie.

Reactie van een coachee. "Wat ik in de omgang met het paard heb geleerd is dat ik een non- verbale boodschap meezend met mijn woorden naar de ander, waar het paard tijdens mijn oefening op reageerde. Ze reageerde zo eerlijk dat ik daar-door besefte dat mijn energie: mijn angst mijn frustratie/onzekerheid invloed heeft op hoe ik over kom. Het gekke is dat ik dit wel weet, maar nu kwam het echt binnen.

online tuincoach / coach paard | column

delen:

Vallei Business nummer 4 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by