Column Van der Kooij Clean Technologies

Magazines | Vallei Business nummer 4 2018

Shit happens

Van oudsher staat de Gelderse Vallei bekend om zijn intensieve veehouderij. Het CBS meldt dat dat nog steeds het geval is: de huidige FoodValley biedt onderdak aan ruim 300.000 koeien en kalveren, bijna 500.000 varkens en ruim 9 miljoen kippen. De regio vertegenwoordigt 2% van het oppervlak van Nederland. De veestapel ligt ruim boven dit percentage: 8% van al het Nederlandse rundvee, 4% van de varkens en 9% van de kippen komt uit de FoodValley. Dit verklaart dus de naam.

Deze veestapel produceert heel wat mest, ca 3,5 miljoen m3/jaar. Dit is ca 5% van de Nederlands mestproductie. En dat op ca 2% van het oppervlak van Nederland. Hoewel het oppervlak heel wat kleiner is, behoort de Food Valley met Oost-Brabant en Noord-Limburg tot het gebied met de grootste mestdichtheid van Nederland.

Energie-neutraalDe FoodValley wil in 2050 energie-neutraal

zijn. Dit houdt in dat alle energie die dan verbruikt wordt uit duurzame bronnen afkomstig is. Dus geen fossiele energie meer, maar energie van de zon, wind, aarde en biomassa. Uit de Energievisie Regio FoodValley van december 2017 kan worden afgeleid dat het huidige energieverbruik in de FoodValley 28.354 TJ is, ofwel 1,4% van het totale energieverbruik van Nederland. Door energiebesparing wordt verwacht dat de vraag in 2050 zal zijn afgenomen naar 19.848 TJ. Momenteel wordt 1.208 TJ duurzaam opgewekt, iets meer dan 4%, voornamelijk uit hout. Er resteert dus nog een te dichten gat van ruim 95%. Hoe dichten we dat?

De eerder genoemde mestproductie van ca 3,5 miljoen m3/jaar kan helpen. De mest vertegenwoordigt na vergisting ca 1.900 TJ energie aan biogas. Nu is er rond mestvergis-ting nogal wat weerstand. Daarnaast staat de veehouderij zelf onder druk, waardoor deze eerder krimpt dan groeit. Toch zou het erg jammer zijn deze potentiële bron van energie

buiten beschouwing te laten en daarmee de basis van de FoodValley buiten beschouwing te laten. Hoe komen we hieruit?Vergisting

Een recente ontwikkeling is vergisting onder hoge druk. In de vergister ontstaat biogas met een samenstelling die zuiverder is dan aardgas. Nazuivering is dan niet nodig. De druk wordt door de bacteriën zelf opgebouwd, is dus eigenlijk gratis, en wordt gebruikt voor de scheiding van mineralen. Volgens dit principe heeft een proefreactor 3 jaar continu gedraaid op afvalwater. Injectie van goedkoop waterstof, op te wekken uit water met zonne-energie in de daluren, blijkt te zorgen voor een aanzienlijk grotere biogasproductie. Ondergetekende leidt dit project. Zodra er nieuws is, meld ik me weer. Shit happens!

aldert@vanderkooijct.nl 0629098245

De FoodValley. De naam Gelderse Vallei, die voor een groot deel de FoodValley omvat, hoor je nog maar weinig. Waarom we in hartje Nederland voor een Engelse naam kiezen, is me nog steeds niet duidelijk. Het zal wel met mar-keting te maken hebben. In ieder geval maakt de naam duidelijk dat in de FoodValley dé voedselproductie en -verwer-king zit. En met de Wageningen Universiteit & Research, vroeger de Landbouwuniversiteit, erbij hebben we ook nog een boel kennis. Daar moet wat mee te doen zijn in de circulaire economie. Maar wat?Aldert van der Kooij, Van der Kooij Clean Technologies

Van der Kooij Clean Technologies | Column

inspectus | column

Asbestinventarisaties door Inspectus

Vooraf wordt de nodige deskresearch uitge-voerd. Zoals het bestuderen van bouwteke-ningen, oude rapportages en het eventueel interviewen van gebruikers of beheerders. Het asbest wordt vervolgens door een Deskundig Inventariseerder Asbest(DIA), zoals ik, opgespoord en bemonsterd. En vervolgens door een onafhankelijk laboratorium geana-lyseerd. De bevindingen worden verwerkt in een duidelijke rapportage die door de DIA wordt opgesteld. Belangrijk onderdeel van deze rapportage is de classificatie volgens de zogenaamde SMA-rt database. Hiermee wordt de hoogte bepaald van het risico voor het asbestverwijderingsbedrijf. Ook kunnen we hiermee de geldende veiligheidsvoor-schriften voor het saneren bepalen.

PrivésituatieTijdens de onderzoeken bij renovatieprojec-ten krijgen we veel te maken met bewoners/huurders. Tijdens het onderzoek breek je in in hun privésituatie. Voor een DIA vergt dit een bepaald inlevingsvermogen. Bewoners

zitten namelijk niet altijd te wachten op zon onderzoek. Ze vinden het overdreven en het onderzoek naar asbest één grote poppenkast.

Hier ligt voor ons de taak om je zo objectief mogelijk op te stellen en ons werk zo goed mogelijk uit te voeren. Als DIA bij Inspectus ben je met je taak bezig zonder het pop-penkast gevoel onnodig te voeden. Over asbest wordt in de praktijk vaak paniekerig gedaan. Soms mag je dat terecht noemen, soms moet je met beide benen op de grond gaan staan. Wij zorgen voor een eerlijke, zuivere rapportage en informeren bewoners en opdrachtgevers uitgebreid over wat zij kunnen verwachten.

De juiste stappen

Met name de afwisseling in het inspectie werk is leuk. Een project krijg je als DIA van Inspectus van A tot Z onder je verantwoor-ding. Dit betekent deels op de zaak het werk voorbereiden en rapportages uitwerken, maar ook onderweg en op onderzoekslo-

caties. Met name op de onderzoekslocaties kun je in allerlei verschillende situaties terecht komen. Situaties met bewoners met 15 katten in huis, oudere vergeetachtige mensen, mensen met smetvrees. Probeer dan maar eens de rust te bewaren wanneer je vuil van de modder uit de kruipruimte van de woning kruipt. Of wat dacht je van een woning die door asbest is verontreinigd en waar de onwetende bewoners nog altijd in wonen. Snel schakelen, de rust bewaren en de juiste stappen nemen is hierbij essentieel.

Ik zit vaak op de terugweg in de auto met een gevoel van zon goeie hebben we nog niet gehad. Je maakt wat mee als DIA bij Inspectus.

Paul Innemee

Deskundig Inventariseerder Asbest bij Inspectus

www.inspectus.nl

Een asbestinventarisatie houdt in dat alle asbesthoudende materialen en toepassingen in een gebouw of een object in kaart worden gebracht.

delen:

Vallei Business nummer 4 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by