Loyens & Loeff Oosterbeek sluit zich aan bij Dirkzwager

Magazines | Vallei Business nummer 4 2018

juridisch advies | dirkzwager

Tom Vandeginste (l) en Robert de Vries (r) slaan de handen ineen met de nieuwe samenwerking.

Loyens & Loeff Oosterbeek sluit zich aan bij Dirkzwager

Uitbreiding met expertise fiscaal advies

Sinds 1 september is Dirkzwager uitgebreid met een voor ondernemers zeer interessante expertise: fiscaal advies. Een grote groep fiscaal experts die in de Oosterbeekse vestiging van Loyens & Loeff werkzaam waren, brengen hun kennis en ervaring mee naar Dirkzwager. Dat stelt ons in staat om cliënten een volledig geïnte-greerd juridisch en fiscaal advies te geven.

Voor Dirkzwager is deze samenwerking een mooie stap. We wilden al langer onze dienst-verlening uitbreiden met een grote fiscale tak, maar om zoiets zelf op te zetten kost tijd. Om het voor cliënten aantrekkelijk te maken moet het ook voldoende body hebben. Nu krijgen we de kans om de expertise fiscaal advies meteen goed opgetuigd te realiseren. Tom Vandeginste, bestuursvoorzitter van Dirkzwager, is duidelijk enthousiast over de uitbreiding die volgens hem een grote meer-waarde inhoudt voor de cliënt: Met name op gebied van ondernemingsrecht, vastgoed en arbeidsrecht behandelen we zaken waaraan allerlei fiscale aspecten zitten. Dan heeft het een enorme meerwaarde als je meteen vanaf het begin van een project al die verschillende juridische en fiscale componenten bij elkaar hebt en daarover kunt adviseren. Bij overna-mes bijvoorbeeld wordt de bedrijfsstructuur die je kiest, al grotendeels bepaald door de fiscaliteit.

Dirkzwager werkte voorheen meestal met een externe fiscalist voor dit soort grote projecten. Vandeginste: Nu kunnen we in huis die totale dienstverlening aanbieden. Al meteen vanaf het begin, het moment waarop belangrijke basale keuzes worden gemaakt.

Logische keuze

Loyens & Loeff was van plan de fiscale ves-tiging in Oosterbeek te gaan sluiten. De fis-calisten konden verhuizen naar de kantoren in Amsterdam of Rotterdam. Hierop besloot Robert de Vries, vennoot en leidinggevende van de vestiging, samen met zijn kantoorge-noten uit Oosterbeek de praktijk zelfstandig te continueren. Maar dan wel als fiscale tak van een advocaten- en notarissenkantoor.

Dirkzwager was een logische keuze, vertelt Robert de Vries. Allereerst wilden we de specialistische inbreng van advocaten en notarissen waarborgen, dus zochten we een samenwerking met juristen zoals wij bij

Loyens & Loeff gewend waren. Ten tweede hebben de medewerkers bewust gekozen voor het kantoor in Oosterbeek en niet voor een Loyens & Loeff kantoor in het westen. Zaken als de kantoorcultuur en de reisafstand speelden in die afweging een rol. Zo kwamen we bij Dirkzwager uit, in deze regio het grootste advocaten- en notarissenkantoor en ook nationaal en internationaal actief. Bovendien kenden wij Dirkzwager al van gezamenlijk bediende cliënten uit de tijd dat kantoor Oosterbeek nog Loyens & Volkmaars heette, het eerste fiscaal advieskantoor van Nederland.

Raakvlakken

Vandeginste: In het voortraject bleek al snel dat we allerlei raakvlakken hadden: de cultuur, soort praktijk, personen, cliënten. Een samenwerking zou zeker toegevoegde waarde hebben. Zelfs de manier van werken kwam overeen en dat alles maakt de over-gang wel gemakkelijker. Het voelde meteen goed, we zaten op dezelfde golflengte.

De Vries: De afdronk van alle eerste contac-ten was heel positief. Niet alleen commercieel en vakinhoudelijk, maar het klikte ook tussen de personen. Dat is een belangrijke reden dat we deze hele operatie tot een goed einde hebben gebracht.

Cliëntenportefeuille De Vries en consorten brengen een eigen cliëntenportefeuille mee van middelgrote tot grote ondernemingen, nationaal en internationaal gevestigd. Heel divers, maar met de gemene deler dat er een zekere regionale binding is. Cliënten zijn bedrijven van over de hele wereld, van Canada tot Ierland, die in Nederland activiteiten verrichten, (beursgenoteerde) bedrijven met een basis in Nederland, familiebedrijven met een internationale afzetmarkt en veel vastgoedpartijen die in Nederland en

Duitsland actief zijn.

Deze cliënten staat vanaf nu de juridische expertise van kantoor Dirkzwager ter beschikking. Andersom kunnen Dirkzwager cliënten voortaan bij het kantoor terecht voor een volledig geïntegreerd advies: legal & tax. Het plan is om op korte termijn nieuwe producten te ontwikkelen, zodat cliënten op allerlei gebieden advies krijgen voor een opti-maal gebruik van alle fiscale mogelijkheden.

Toegevoegde waarde

Sinds 1 september is de Oosterbeekse dele-gatie met het overgrote deel van de mensen (fiscalisten en ondersteuning), kennis en erva-ring bij Dirkzwager ingetrokken. Die nabije aanwezigheid zal de verlangde integratie van juridisch en fiscaal advies zeker ten goede komen.

De Vries: De verwachting is dat de samen-werking met de juristen nog beter vorm gaat krijgen. Want in tegenstelling tot bij Loyens & Loeff zitten we nu fysiek echt samen in één gebouw. Je kunt gemakkelijker een collega op bepaalde fiscale aspecten wijzen en andersom op juridische bijzonderheden. Het is voor veel zaken logischer om op die manier met elkaar op te trekken. Dat alles heeft zeker toegevoegde waarde: je versterkt elkaar, je leert van elkaar, deelt je kennis en dat is een meerwaarde voor je dienstverlening.

Volgens Vandeginste past de nieuwe samen-werking volledig in de lijn van wat er van de jurist van de toekomst verwacht wordt: Die is meer gespitst op samenwerking in teams van specialisten voor grotere projecten, zodat je de cliënt een integraal product kunt aanbieden. Hierin maken we als kantoor nu een volgende stap. Naast advocatuur en notariaat, komt daar de fiscale component bij. Wij verwachten dat we samen met de fiscaal experts nog veel meer van dat soort projec-ten aankunnen.

dirkzwager | juridisch advies

delen:

Vallei Business nummer 4 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by