Wijnberger coaching: Burn-out voorkomen loont voor werkgevers

Magazines | Vallei Business nummer 4 2018

wijnberger coaching | coaching

Burn-out voorkomen loont voor werkgevers

Werknemers en werknemers doen er goed aan om signalen van stress en burn-out tijdig te herkennen. Coach Vanessa Wijnberger uit Ede adviseert over vitaliteitsbeleid en coacht werknemers om overspannenheid te voorkomen.

Tekst: Marlies DinjensFotografie: Jonneke Oskam

Slechts slapen, kortaf doen tegen collegas, duizeligheid en hoofdpijn: veel werknemers negeren deze emotionele en lichamelijke signalen te lang. Ermee doorlopen kan leiden tot overspannenheid en in het ergste geval een burn-out. Wie echter tijdig hulp inscha-kelt voor zichzelf of voor de werknemer kan veel ellende voorkomen. Coach Vanessa Wijnberger kan in zon geval te hulp schieten. Het heeft zeker zin om vroeg in dat proces al hulp in te roepen. Soms zijn enkele simpele aanpassingen, in bijvoorbeeld iemands leefritme of slaapgedrag als erg waardevol.

Twee miljard euro aan kosten door burn-outs

Ook voor ondernemers is het zeer zinvol om stress bij de werknemer op tijd aan te pakken. Burn-out is een steeds groter probleem: een op de zeven werknemers heeft last van een burn-out. Verzuim wegens werkstress kostte werkgevers in 2016 in totaal dan ook 2 miljard euro. Het is daarom belangrijk voor ondernemers en managers om zich in deze materie te verdiepen. Ik vertel in mijn coa-chingsgesprekken ook vaak wat er gebeurt bij stress. In onze hersenen hebben we drie emotieregulatiesystemen: een kalmerings-, jaag- en gevaarsysteem. Bij stress raken de laatste twee systemen overbelast en werkt het kalmeringssysteem minder goed. Als werkgever kun je bij stresssignalen dan ook in gesprek gaan met de werknemer om de oorzaak te achterhalen. Soms gaat het om privéomstandigheden, die de stress veroor-zaken. Dit heeft vaak toch zijn weerslag op de werknemer.

Wijnberger adviseert bedrijven hier dan ook graag over. Ik raad ze aan om goed na te denken over het vitaliteitsbeleid van een bedrijf. Ik zie in mijn werk als coach bij een Arbodienst regelmatig werknemers bij hetzelfde bedrijf uitvallen. Dit heeft vaak met de bedrijfscultuur te maken: lang doorwerken zonder pauzes, snel een broodje eten achter

de computer en overwerken tot s avonds laat. Dit soort zaken binnen je bedrijf kritisch onder de loep nemen loont. Wanneer een werknemer uitvalt is dat, naast het leed voor de werknemer, natuurlijk een enorme kosten-post voor de werkgever.

Coachingsgesprek in de buitenlucht

Vaak komen mensen ook zelf naar Wijnberger toe voor coaching wanneer ze ervaren dat de stresssignalen toenemen. Een paar maanden geleden nog kreeg Wijnberger een vraag van een jonge vrouw van dertig met een druk gezin en een verantwoordelijke baan. Ze was snel prikkelbaar en sliep slecht. Na de eerste intake nam Wijnberger haar mee naar buiten voor een wandeling. Dit helpt veel cliënten om hun verhaal te vertellen, omdat ze dit kunnen illustreren met voorbeelden

uit de natuur en de omgeving heeft ook een positieve uitwerking hierop. Daarnaast geeft Wijnberger ook veel praktische adviezen en korte opdrachten en legt ze de werking van stress in de hersenen goed uit. Al na een paar gesprekken ging het steeds beter met haar en kon ze bijvoorbeeld weer beter slapen en was minder kortaf. Dit was reden voor Wijnberger om nog een stapje verder te gaan. We praatten toen verder over welke kwaliteiten ze had en in hoeverre ze die kon inzetten voor meer energie en werkplezier. Nu richt ze zich in haar werk op dingen waar ze meer energie van krijgt. Hierdoor is ze gelukkig, zowel qua werk als privé en ervaart dus meer veerkracht. Dat is waar ik het voor doe.

www.wijnbergercoaching.nl

Het heeft zeker zin om vroeg in dat proces al hulp in te roepen, aldus Vanessa Wijnberger.

delen:

Vallei Business nummer 4 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by