Column Van der Kooij Clean Technologies

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

Steengoed

De ovendeur van Steenfabriek Zilverschoon Randwijk in Heteren ging open. Altijd een spannend moment hoe de gebakken stenen eruit zouden zien. De fabriek levert al jaren maatwerk voor de restauratie. Maar ook voor de vernieuwing in de bouwsector. Jaren geleden ben ik een samenwerking met deze fabriek begonnen.

Deze geschiedenis begint in 2000, als ik met de vereniging 'Laat de Kust met Rust' uit Wijk aan Zee de steenfabriek benader om bakstenen te maken uit verontrei-nigd havenslib. In die tijd was vervuild slib een groot maatschappelijk probleem: Rijkswaterstaat had plannen een groot depot voor vervuild havenslib te bouwen aan de kust bij Wijk aan Zee. De bedoeling was om daarin onder andere baggerslib uit diverse industriehavens in Noord-Holland te gaan bergen. De vereniging 'Laat de Kust met Rust' was daar fel op tegen en bedacht een alternatief plan: bakstenen maken van dat slib.

1 April

Met financi?le steun van overheid en bedrijven lukte het een project te ontwikkelen en uit te voeren, met als resultaat 10.000 stenen die uit klei en verontreinigd baggerslib uit ??n van de havens van het toenmalige Corus in Velzen waren gemaakt. De stenen kregen een bijzondere naam: De Kennemer Mop, vernoemd naar het gebied rond Wijk aan Zee. Als u op internet naar deze mop zoekt, zult u zien dat het geen 1 april was.

Het resultaat mocht er zijn. De stenen voldeden aan de toenmalige chemische en fysische eisen en werden gebruikt in kleine bouwwerken in Wijk aan Zee.

Deze Kennemer Mop was de start van een verdere zoektocht naar gebruik van restma-terialen voor de productie van bakstenen, waarbij we de receptuur zodanig aanpasten dat eventuele verontreinigingen geen probleem werd.

Met de Kennemer Mop begon een langdurige samenwerking. In feite was dit een sa-menwerking om bakstenen te gaan maken die voldeden aan het predicaat 'duurzaam-heid', hoewel dat woord toen eigenlijk nog betekenis moest gaan krijgen.

We vonden diverse bedrijven in de afvalverwerking die reststoffen hadden waarvan de kosten te hoog waren om te verwerken. Storten bleef dan over. Met toestemming van de overheid testten we op pilotschaal vele van dit soort afvalmaterialen. Hierbij maten we de rookgasemissies en de uitloging van de stenen. Heel bijzondere restmaterialen waren de restanten uit gasboringen van 1-2 km onder het aardoppervlak, zogenaam-de boormuds, die prachtig gevlamde stenen opleverden. En iedere keer voldeden de stenen aan de geldende fysische en chemische eisen. De klant was er erg blij mee en gebruikte de stenen voor een verbouwing van zijn bedrijfspand.

Goede resultaten

En nu ging de ovendeur weer open. Deze keer zagen we het resultaat van een pilot met residuen van de bodemasverwerking van afvalverbrandingsinstallaties. Ze zagen er weer prachtig uit, zacht roodbruin met gele tinten. We lieten de stenen weer testen. Wederom met goede resultaten.

Het resultaat van dit alles is dat we heel veel ervaring hebben opgedaan om moeilijke restmaterialen te verwerken tot waardevolle producten. We bereiden nu met onze toeleveranciers volwaardige productie voor en met een goede businesscase.

In 2000 waren we onze tijd ver vooruit. Soms moet je een droom hebben. Met de circu-laire economie lijkt die nu uit te gaan komen.

Aldert van der Kooij

Van der Kooij Clean Technologies

0629098245

aldert@vanderkooijct.nl

www.vanderkooijct.nl

Van der Kooij Clean Technologies column

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by