Column Jurato

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

Slapend dienstverband

Is de tijd van schaapjes tellen voorbij?

Er is al veel over geschreven: slapende dienstverbanden. Het gaat over arbeidsovereenkomsten met werknemers die langer dan twee jaar ziek zijn. De werkgever m?g na deze periode de arbeidsovereenkomst via het UWV opzeggen.

Zieke werknemers die langer dan twee jaar in dienst zijn, hebben recht op een transi-tievergoeding bij een einde van het dienstverband. Dat kan aardig oplopen, hetgeen vaak reden voor werkgevers is om de arbeidsovereenkomsten niet op te zeggen. De werkgever kan het dienstverband 'slapend houden' doordat er geen wettelijke ver-plichting bestaat tot opzegging.

De wetgever gaat hier iets aan doen. Vanaf 1 april 2020 kunnen werkgevers om com-pensatie vragen bij het UWV. Het UWV beslist vervolgens of zij de transitievergoeding aan de werkgever terugbetaalt.

Deze compensatieregeling is de eerste poging om de slapende dienstverbanden te verminderen. Toch is het even afwachten wat er gaat gebeuren, want de wettelijke verplichting voor de werkgever ontbreekt dan nog steeds. Op dit punt is er sinds kort een ontwikkeling gaande.

Want, naast de wet kunnen uitspraken van rechters ook leiden tot verplichtingen voor werkgevers en werknemers. Het 'slapend houden' van de arbeidsovereenkomst werd door de rechtspraak niet gezien als ernstig verwijtbaar of in strijd met goed werkge-verschap van de werkgever. Kortom, het werd toegestaan. Maar hier kan mogelijk verandering in komen.

Hoge Raad

De rechtbank Limburg heeft vorige maand vragen gesteld aan de Hoge Raad, de hoog-ste rechtsprekende instantie in Nederland. De vragen gaan over de uitleg van wettelijke regels. De rechtbank wil weten in hoeverre werkgevers verplicht zijn om een (redelijk) be?indigingsvoorstel met een transitievergoedingsregeling van een langdurig zieke werknemer te accepteren. De Hoge Raad zal deze vragen naar verwachting binnen een half jaar beantwoorden.

Wat kan een werkgever het beste doen, afwachten of actie ondernemen? Achteraf is altijd makkelijk praten. Maar wanneer de beslissing van de Hoge Raad in het voordeel van de werknemer is, dan kan dat grote (financi?le) gevolgen hebben voor werkgevers.

Redelijk voorstel

Wanneer je als werkgever niet afhankelijk wil zijn van de beslissing van de Hoge Raad, kan het raadzaam zijn om nu al met de zieke werknemers in gesprek te gaan. Als een terugkeer op de werkvloer onmogelijk (of onwenselijk) is, kan de werkgever een poging wagen om een redelijk voorstel tot be?indiging van de arbeidsovereenkomst te doen. Wat een redelijk voorstel is hangt af van de feiten en omstandigheden van het geval. De (hoogte van de) vergoeding zal daarin ook een rol spelen. Vooral werkgevers die te maken hebben met meerdere slapende dienstverbanden kunnen hierdoor mogelijk zelf meer regie behouden over de liquiditeit van de onderneming.

Heb je vragen over slapende dienstverbanden of over de compensatieregeling? Neem dan gerust contact met mij op.Bente Jacobs

www.jurato.nl

Jurato column

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by