Column Sociaal Metaal

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

Samen ontwikkelen

Het lijkt simpel: zet mensen bij elkaar in een team en geef ze de ruimte om hun taken te verrichten. Elke ondernemer weet echter dat dat in de praktijk complicaties met zich meebrengt, door alle verschillende karakters en gedragspatronen. Kleine irritaties die soms tot grote ergernissen uitgroeien, onbegrip, over in plaats van met elkaar praten, het zal in vrijwel elke organisatie voorkomen. Is dat onvermijdelijk? Niet helemaal, maar je kunt wel degelijk een sfeer van samenwerken en samen ontwikkelen bereiken, te beginnen bij de basis: hoe vorm je een sociale omgeving waarin iedereen zich prettig voelt?

In ons geval, met medewerkers die een arbeidsbeperking hebben, ligt daar een extra uitdaging. Het gaat over dingen als 'hoe spreek je collega's aan zonder ze te kleineren', wat eenvoudiger lijkt dan het is. Een thema als persoonlijke hygi?ne ligt gevoelig, maar je mag het niet negeren, want het kan irritaties opwekken. Om het fundament te leggen voor een team dat in goede harmonie samenwerkt, zijn we druk bezig om zelf verschillende toolboxmeetingen te ontwikkelen. Daarin komen niet alleen veiligheid in het bedienen van ma-chines aan bod, maar ook het rondlopen over de werkvloer, lichamelijke en uiterlijke verzorging en omgangsvormen.

Eenvoudig

Zo'n toolboxmeeting steekt eenvoudig in elkaar en duurt een halfuur tot hooguit een uur. We brengen de boodschap op een niveau dat iedereen het snapt, dat wil zeggen geen onnodig moeilijke woorden gebruiken, een grapje tussendoor maken om de spanning te breken en dingen visualiseren aan de hand van plaatjes en situatieschetsen. Er bestaat heel veel kant en klaar materiaal voor toolboxmeetingen, maar wij hebben het vooral toegespitst op onze organisatie. Dat maakt het tastbaar en herkenbaar, zodat het idee niet verloren gaat. Plaatjes uit onze eigen fabriek, dus. Om de onderlinge eenheid te bevorderen houden we de sessies met ons gehele team, wat makkelijk kan, doordat we met een vrij kleine groep werken.

Jobcoaches

In het bijzijn van de jobcoaches, willen we de onderwerpen bespreekbaar maken. Niet alleen wij brengen punten naar voren, we stimuleren de mede-werkers om dat zelf ook te doen, vanuit een positieve insteek: 'Wat zou ik fijn vinden?' in plaats van 'Wat zit me dwars?' Door deze toolboxmeetingen te ontwikkelen en met een open blik te kijken, ontwikkel je zelf als ondernemer ook! Eigenlijk is het allemaal heel simpel en van toepassing in ?lke organisa-tie, alleen raakt het gauw ondergesneeuwd in de waan van de dag. Neem af en toe de tijd om samen met medewerkers terug naar de basis te gaan, dat zal hun loyaliteit, de efficiency in de processen en de kwaliteit sterk bevorderen.

www.bvs-sociaalmetaal.nl

Column Sociaal Metaal

Jolanda van Soest

In april 2018 richtte Jolanda van Soest samen met haar man BVS Sociaal Metaal op, waar gemotiveerde mensen met een arbeidsbeperking halffabricaten en eindproduc-ten vervaardigen voor sectoren als de bouw, automotive, de veevoederindustrie, machinebouw en designers. Dankzij goede begeleiding en oprechte erkenning blijken de medewerkers in staat om de hoge en constante kwaliteit te leveren die het in Veenendaal gevestigde bedrijf nastreeft.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by