CTC Talent: Elke werknemer profiteert van Exceltraining

Magazines | Vallei Business nummer 2 2019

In Nederland zijn nog maar weinig bedrijven te vinden die geen gebruik maken van Excel. Van de schoonmaker die zijn dienstrooster invoert tot een productiemedewerker die de voorraden beheert en natuurlijk de medewerker van de boekhouding, die de financi?le administratie van het bedrijf bestiert. Desondanks ontbreekt het bij veel werknemers aan de juiste kennis van Excel. "Uit onderzoek blijkt dat in ruim driekwart van de Excelsheets fouten zitten. Probeer die er maar weer uit te halen", zegt direc-teur Wilhelm van de Glind van CTC Talent. "En veel andere rekenprogramma's zijn gebaseerd op Excel of je moet files in Excel downloaden of vanuit Excel uploaden. Het wordt op de werkvloer dus steeds belangrijker om hier meer over te weten."

CTC Talent, zo luidt de nieuwe overkoepelende naam voor Computer Training Centrum, ICT Training Centrum, ActieComm Assessment & Communicatie en de MBO opleidingen. Onder deze paraplu, waartoe nu ook de zakelijke trainingen behoren, komen alle activiteiten samen die ervoor zorgen dat iedereen, ongeacht positie, opleiding of achtergrond, volwaar-dig zijn of haar talenten kan benutten op de arbeids-markt. CTC Talent geeft onder andere ICT-trainingen door het hele land. "De Exceltraining is bij ons de meest populaire cursus. We bieden de cursus aan op maat, voor alle niveaus. Iedereen leert op zijn eigen manier, op zijn eigen niveau."

Geen basiskennis

Vaak genoeg krijgt Van de Glind universitair geschool-de klanten op de training die hun kennis van Excel te hoog inschatten. "Het probleem is vaak dat ze de basis niet beheersen. Wanneer je geen basiskennis hebt, loop je op termijn vast. Net als dat je midden in je wiskundeboek gaat starten met leren. Ze kennen wel bepaalde foefjes, bijvoorbeeld het maken van een draaitabel of een formule kopi?ren, maar als ik dan vraag om die tabel aan te passen, blijven ze het antwoord schuldig."

Aan een training gaat een intake of een korte test vooraf. Daar wordt deze elementaire kennis van Excel getest en daarop wordt de training aangepast. "Aldi is een tevreden klant van ons. Wij trainen veel verschil-lende medewerkers van het hoofdkantoor. Ze geven aan dat ze door de training ontzettend veel tijd ?n geld besparen. Met het opdoen van relatief weinig kennis, kun je veel tijd winnen."

Vaak is het zo dat ??n medewerker bij een bedrijf verstand heeft van Excel en als vraagbaak dient voor collega's. "Ga maar naar Jan, zeggen ze dan. En dan doet Jan het even snel voor, maar daarna snappen ze er nog niets van. Jan heeft wel veel verstand van Excel, maar is geen trainer."

Onderweg met laptops

Terug naar de basis en vanuit de basis verder, dat geldt voor alle niveaus waarin de training wordt gege-ven. "Soms geven we de training ook aan meerdere niveaus tegelijkertijd. Ik kom bij bedrijven door het hele land en neem een stapel laptops mee. Dan gaan we aan de slag en is er veel ruimte voor opdrachten en leren in de praktijk."

Zo geeft CTC de Exceltraining ook bij Weener Plastics. "Daar geef ik de training aan alle niveaus, aan pro-ductiemedewerkers die metingen moeten invoeren in Excel, maar ook aan medewerkers op het hoofdkan-toor. Het feit dat we de scholing voor medewerkers in alle geledingen praktijkgericht aanbieden, vinden ze erg prettig. Soms valt het kwartje later, maar het valt altijd wel."

Leren op maat

Een andere tak van het bedrijf is het doen van assess-ments, bijvoorbeeld voor de gemeente (het UWV/ WSP) of bedrijven. Aan de hand van gesprekken en tests, bijvoorbeeld op het gebied van persoonlijkheid, rekenvaardigheid en computer skills, onderzoekt CTC Talent welke functie het beste past bij een kandi-daat. "Soms staan mensen aan de zijlijn zonder dat

CTC Talent uit Veenendaal geeft onder andere computertrainingen bij bedrijven door heel Nederland. Vooral de Exceltraining is populair, omdat het programma door bijna alle medewerkers op verschillende niveaus wordt gebruikt. Basiskennis is voor goed gebruik essentieel.

Elke werknemer

profiteert van Exceltraining

CTC Talent ICT

Tekst: Marlies Dinjens Fotografie: Marcel Krijgsman

CTC Talent ICT

'Onze aanpak is nog steeds heel mensgericht waardoor het een combinatie is van hard en soft skills'

het nodig is. Wij kijken welk werk ?cht bij iemand past. Laatst hebben wij een kandidaat geholpen die niet goed kon communiceren over wat hij zocht en nodig had. Uiteindelijk heeft hij met wat hulp, werk gevonden bij een ICT-bedrijf, waar hij nu naar volle tevredenheid werkt: de kandidaat heeft leuk werk en het bedrijf heeft een betrouwbare medewerker, die alleen een persoonlijke handleiding heeft, maar die ze door dit traject al in handen hebben. Door op de juiste manier met deze man om te gaan, functioneert hij verder prima." CTC Talent kijk altijd wat echt bij mensen past ?n wat ze kunnen. "Iemand wil bijvoor-beeld programmeren, maar dan stellen we vooral eerst vast of deze persoon hiervoor wel de juiste kennis heeft en ook een bepaald niveau. Leerdoelen moeten natuurlijk wel haalbaar zijn."

Afstand tot de arbeidsmarkt

Van de Glind werkte zelf lang in de zorg binnen de psychologie en is daar nog steeds actief als com-municatietrainer en in de zomervakantie een paar weken als verpleegkundige. Deze ervaring neemt hij ook mee in zijn werk voor CTC. "Ik probeer altijd in het hoofd van iemand te kruipen: wat heeft iemand precies nodig en hoe kan ik dit het beste uitleggen. Daarbij kijk ik naar gedrag en ik kan goed omgaan met personen uit speciale doelgroepen, die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt."

Zijn bedrijf begon Van de Glind in eerste instantie omdat hij naast 'soft skills' mensen ook 'hard skills', zoals computervaardigheden, wilde bijbrengen. "Maar onze aanpak is nog steeds heel mensgericht waardoor het een combinatie is van hard en soft skills. Nuchter en praktisch."

Bij CTC is het ook mogelijk om een erkende MBO opleiding te halen, zoals op administratief gebied. "In deze sector is steeds meer werk. Bij ons kun je een erkende opleiding volgen in een flexibel en versneld traject. De lessen vinden plaats op onze locatie in Veenendaal. Zo heb je binnen een jaar een diploma op zak."

www.ctctalent.nl

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by