ICT-opleidingen in Veenendaal: schot in de roos

Magazines | Vallei Business nr 2 2014

ICT-opleidingen in Veenendaal:

schot in de roos

ROC A12 en de Gemeente Veenendaal hebben het initiatief genomen om met een nieuwe 2-jarige HBO ICT-opleiding, gericht op de mogelijkheid tot het behalen van een zogenaamd Associate degree-diploma.

In samenwerking met Hogeschool NOVI en met steun van de Stichting ICT Valley start er binnenkort een nieuw ontwikkelde ICT-beheeropleiding die gegeven wordt binnen de grenzen van de gemeente.

De samenwerkende partijen hebben vooraf onderzocht hoe onder andere de levensvatbaarheid is. Een van de uitkomsten was de grote behoefte aan hoger onderwijs in Veenendaal. Valkenburg: “Je hebt de hoge scholen en universiteiten in de omgeving. Arnhem en Nijmegen, Utrecht, Ede en Wageningen, maar niets in Veenendaal. Vandaar dat ROC A12 heeft aangegeven de ICT-opleidingen te willen concentreren in Veenendaal.”

ICT Valley heeft als reactie op dit initiatief ook één bestuurder aangesteld die zich bezig houdt met het onderwijsprogramma. “Jan Langedijk gaat de onderwijsmarkt rondom ICT in kaart brengen. Dat zijn dus niet alleen opleidingen, maar bijvoorbeeld ook specialistische cursussen bij bedrijven”, aldus Valkenburg.

Belang

Cruciaal voor het verder versterken van Veenendaal als ICT-centrum van Nederland is het verbeteren van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. In december vorig jaar presenteerde de gemeente Veenendaal een Ambitiedocument. Eén van de ambities is het realiseren van een ICT-Campus waar kennis uit het onderwijs en het bedrijfsleven wordt gebundeld. Het bundelen van kennis moet zorgen voor een verdere ontwikkeling in de ICT-sector. De nieuwe ICT-opleiding ICT Beheer 2.0 sluit hier perfect bij aan.

De nieuwe opleiding tilt het niveau van het ICT-arbeidspotentieel in de regio naar een hoger plan. Studenten krijgen tijdens de opleiding up-to-date onderwijs over actuele ICT-zaken, zoals cybercrime. De ICT-opleiding is volledig afgestemd op de huidige kwaliteitseisen van het ICT-bedrijfsleven en is hierdoor van grote toegevoegde waarde voor de ICT-kracht van de regio Veenendaal.

Deze praktijkgerichte ICT-beheeropleiding, één van de eerste Associate degree opleidingsconcepten in de regio, is modulair ingericht zodat deelnemers de voor hen belangrijkste onderdelen kunnen kiezen en vrijgesteld kunnen worden voor onderdelen die zij al voldoende beheersen.

De opleiding gaat aansluiten bij de wens van recent opgeleide en meer ervaren

beheerders om een update te krijgen waar het gaat om bedreigingen, hiervoor

genoemd, het hoofd te bieden. De opleiding sluit af met een HBO-certificaat.

Weetje

De ICT-sector is in de gemeente Veenendaal sterk vertegenwoordigd. Er zijn ruim 300 bedrijven met 2200 medewerkers actief in de ICT. Veenendaal wil uitgroeien tot dé vestigings-en broedplaats voor ICT-bedrijven.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by