Initiatiefrijke MKB'ers goed voor economie

Magazines | Vallei Business nr 2 2014

Nederland kent ruim 900.000 MKB’ers. Deze ondernemingen bepalen hoofdzakelijk de richting en de sentimenten over economische perspectieven. In feite zijn deze MKB bedrijven de economische barometer van het land. Een opleving in deze sector is dikwijls een indicator van vertrouwen en herstel in de economie.

Initiatiefrijke MKB'ers goed voor economie

tekst Gerrit Jan Bezemer

Veel MKB’ers ervoeren een veranderende houding van hun bank. Kredieten werden niet meer verstrekt op basis van historische gegevens of op basis van vermeende onderpandwaarden. Banken dienden zich af te vragen of er voldoende perspectief was voor de levensvatbaarheid. Men keek dus naar ontwikkelingen in de branche en (ogenschijnlijk) minder naar de ondernemerskwaliteiten en hun historische en onderscheidende prestaties. Banken moesten ‘in control’ zijn en werden zwaar afgerekend als het mis ging. Niet bewegen is dan vaak de beste strategie om geen fouten te maken. En omdat de trap van boven naar beneden wordt schoongeveegd werd hiermee ook de toon gezet binnen de organisatie van banken. Als de bazen zich indekken voor fouten, zullen medewerkers niet anders acteren.

Mede door de excessen in de belonings- en bonussystemen in de top, werd het imago van bankiers in korte tijd gedegradeerd tot graaiers die nog nauwelijks bewust leken van hun maatschappelijke rol en betekenis. Wat banken zich niet realiseren is dat er dan juist nieuwe initiatieven ontstaan om goede plannen en ideeën wel gefinancierd te krijgen. Met een te starre houding van banken ondergraven ze feitelijk hun eigen voortbestaan. Met een kredietverlening van nog altijd 85% van de totale kredietbehoefte zal dat niet heel snel afglijden, maar het signaal dat er alternatieve circuits ontstaan moeten ook banken leren omgaan.

De bankencrisis behoeft niet persé negatief te worden uitgelegd. Ondernemers zoeken mede door de terughoudendheid van traditionele banken nieuwe en creatieve oplossingen voor het financieren van hun plannen. Er ontstaat nieuwe dynamiek. Een nieuwe orde en systematiek waarin ondernemers en investeerders bij elkaar worden gebracht. De economie is gebaat bij een initiatiefrijke MKB-branche. Hier worden banen gecreëerd, innovaties tot stand gebracht en nieuwe perspectieven geboren. Ondernemers die niet schromen zich door een onafhankelijke raadgever bij te laten staan zijn meer succesvol. Het maken van ideeën, strategieën en pakken van nieuwe kansen is gebaat bij een kritisch klankbord en opstellen van een helder ondernemers en financieringsplan. Het verkrijgen van de passende financiering is een creatief proces geworden waarbij het inzetten van een groot netwerken nuttig is.

Over Gerrit Jan Bezemer

Gerrit Jan Bezemer studeerde Nederlands Recht in Utrecht en rondde zijn MBA-studie af aan Nyenrode. Was voornamelijk werkzaam in de bancaire wereld. Officieel gepensioneerd, maar nog steeds begeleider en raadgever voor ondernemers. Is aangesloten bij Stichting De Consularis (www.consularis.nl) als raadgever voor ondernemers. Publiceert regelmatig op www.bezemeradvies.nl en www.adformatie.nl.

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by