Grote interesse vanuit Canada voor innovaties FoodValley

Magazines | Vallei Business nr 4 2015

Food Valley NL draagt al jaren op een opvallende manier bij aan het versterken van de innovatiekracht van Nederlandse bedrijven. Hierdoor kan ons land maximaal bijdragen aan de uitdagingen waar de wereld voor staat: gezonde voeding voor iedereen, die duurzaam wordt geproduceerd. De manier waarop dit gebeurt, trekt mondiaal de aandacht. Vanuit Canada bestaat ook grote interesse voor de innovaties van FoodValley. Binnenkort bezoekt een delegatie uit Edmonton de regio.

tekst: Pien Koome

Het is niet de eerste keer dat onderzoekers en ondernemers vanuit Canada speciaal naar Nederland komen om FoodValley te bezoeken. Diederik Beutener, Trade Commissioner bij de Canadese Ambassade in Den Haag, begeleidt elk kwartaal afgevaardigden uit verschillende delen van Canada tijdens hun werkbezoek. “Vanwege de vrije handelsovereenkomst neemt de handel toe, evenals de samenwerking bij wetenschappelijk onderzoek. Nederland is de tweede buitenlandse investeerder in Canada. Vorig jaar werd 67 miljard dollar geïnvesteerd door ons land, onder andere in agri business, maar ook op het gebied van chemie, logistiek en ICT. Opvallend is dat niet alleen grote spelers als Philips, DSM en Akzo Nobel actief zijn; ook vanuit het MKB zijn ondernemers actief. Nederland is ook de tweede exportmarkt van Canada, goed voor zo’n 3 miljard dollar per jaar.” Andersom geldt dat Canada in ons land de zesde grootste investeerder is; er komt jaarlijks circa 3 tot 4 miljard dollar binnen.

Prettig zaken doen

Volgens Beutener zijn er meer raakvlakken tussen Nederlanders en Canadezen waardoor zakelijke ontmoetingen soepel verlopen. “Canadezen zijn vriendelijk en bescheiden en cultureel geïnteresseerd. Voor hen zijn Nederlanders prettig in de omgang, deskundig en ze spreken hun talen. Ook als vertrekpunt voor de rest van Europa wordt ons land gezien als een uitstekende uitvalsbasis.” Ons land telt circa 157 Canadese dochterondernemingen. In Canada zelf wonen bovendien ruim 1,5 miljoen Nederlanders, die actief zijn in sectoren als varkensteelt, visverwerkende industrie, ICT en glastuinbouw.

Food Technology

De delegatie uit Edmonton is met name benieuwd naar ontwikkelingen in duurzame bouw, agriculture en innovaties die vanuit FoodValley bijdragen aan verbeteringen van duurzaam voedsel. Beutener: “Ook zijn Canadese ondernemers op zoek naar afzetmarkten voor bijvoorbeeld hoogwaardig Canadees rundvlees, dat duurzaam wordt geproduceerd en van zeer hoge kwaliteit is.”Edmonton is als hoofdstad van de provincie Alberta de vijfde stad van Canada. De technologiesector in de stad ontwikkelt zich snel, mede dankzij Edmontons universiteiten en onderzoekscentra. “Zowel voor onderzoekers als ondernemers is het bezoek aan FoodValley een interessante ontmoeting waarbij kennisdeling centraal staat. Innovaties op het gebied van de voedingsmiddelenindustrie vanuit FoodValley worden door Canadezen op de voet gevolgd.” n

Delegatie uit Edmonton op werkbezoek in Wageningen

Grote interesse vanuit Canada

voor innovaties FoodValley

FoodValley Regio Open Days

delen:

Vallei Business nr 4 2015

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by