Column Diligence

Magazines | Vallei Business nr 4 2015

Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Stoppen of Echtscheiding (OASE) goed geregeld

Uit onderzoek is gebleken dat 70% van de MKB ondernemers in het familiebedrijf helemaal niets heeft geregeld voor de continuïteit van de onderneming als het gaat om Overlijden, Arbeidsongeschiktheid, Stoppen of Echtscheiding (OASE). Dat is een zorgelijke situatie.

Een bekend tegeltjeswijsheid zegt: "Van het concert des levens, krijgt niemand een program". 

We staan hier gelukkig niet altijd bij stil. Wij - de mens - zijn echter kwetsbaar en we weten niet wat ons in het leven allemaal te wachten staat en dat is misschien wel goed ook. Toch heeft de ondernemer de plicht om zich voor te bereiden op (onverwachte) gebeurtenissen in het leven. Dit is een verantwoordelijkheid die het ondernemen met zich meebrengt. U bent verantwoordelijk voor uzelf, uw familie maar ook voor uw medewerkers en hun familie. Als u wat overkomt, moet uw bedrijf (tijdelijk) zonder u verder en dan is het wel zo prettig als dit goed geregeld is.

Heeft u zich wel eens afgevraagd wat er met u, uw familie of het bedrijf gebeurt als u komt te Overlijden, Arbeidsongeschikt wordt, u gaat Stoppen of tot een Echtscheiding komt?

Wie neemt (tijdelijk) uw rol over? Weet hij/zij dat en kent deze persoon uw visie? Is hij/zij er geschikt voor? Hoe zit het met financiering en fiscaliteit? Weten andere familieleden wie “de nieuwe baas” wordt en hoe gaan zij er mee om? Wie houdt toezicht?

Zomaar wat kleinere vragen over een OASE situatie. Wij raden u aan een draaiboek OASE te maken waarin alle vragen zijn beantwoord. Regel het nu. In het belang van u, uw familie en het bedrijf. Het geeft u allen een OASE van rust! n

column

Robert de Vries
Register Adviseur Bedrijfsopvolging

gecertificeerd Bedrijfsovername Specialist

M: 06 22 66 92 39

E: robert.devries@diligence.nl

delen:

Vallei Business nr 4 2015

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by