Samen de technieksector aantrekkelijk maken

Magazines | Vallei Business nr 4 2015

Over vijf jaar hebben technische bedrijven in de Regio FoodValley een capaciteitsprobleem. Door onvoldoende aanbod van geschoolde werknemers krijgen ze moeite met hun continuïteit. Daarom startte de overheid twee jaar geleden het landelijke Techniekpact. De regionale aanpak daarvan resulteerde onder meer in het initiatief ‘Tech4Food’ van het Knooppunt Techniek.

Joop Hazeleger, directeur van Knooppunt Techniek, wil bedrijven in de Regio FoodValley ondersteunen. “Er moet nu geïnvesteerd worden in de toekomst en daarbij wil de overheid helpen. Iedereen heeft er belang bij dat er over vijf jaar een gezonde en innovatieve industrie in de regio staat. Met Tech4Food maken we techniek aantrekkelijk en zorgen we voor een goede aansluiting op het bedrijfsleven.” Hazeleger brengt onder drie thema’s de brede focus van de sector onder de aandacht: 3D-techniek, Smart-industry en circulaire industrie. “Zo spelen we in op de ontwikkelingen in de wereld en sluiten we aan op de praktijk van morgen.”

Groeiende arbeidsvraag

Joop Hazeleger is van oorsprong vakdocent en afdelingsmanager Techniek & Technologie op het ROC A12. Hij kent de realiteit van scholing en praktijk van binnenuit. “Er is nu al vraag naar professionele metaalwerkers, ICT’ers en installateurs. Dat zal alleen maar toenemen. Om aan die vraag te voldoen, is het essentieel om de instroom in de techniekopleidingen de komende jaren te bevorderen. Dat die doelstelling realistisch is, bewijst de mbo-opleiding Mechatronica waarvan de instroom in twee jaar tijd verdubbelde.”

Aansluiting op bedrijven

De overheid staat klaar om ondernemers binnen de samenwerking te ondersteunen met een subsidie. Bedrijven en instellingen laten zien dat ze samen de schouders er onder zetten en de overheid vult dit aan. Het Knooppunt Techniek verzorgt de regionale uitvoering. Tech4Food richt zich specifiek op de ontwikkeling van technische opleidingen op mbo-niveau 4. “Het is onze ambitie om studenten klaar te stomen voor het dynamische regionale werkveld.”

Moderne snufjes

Eén van de concrete acties waarin Tech4Food participeert, is het Fablab in Ede. Hier zijn geïnteresseerden uit de regio welkom om creaties 3D te printen of te experimenteren. Hazeleger: “Met het lab investeert ROC A12 in de opleiding en ontwikkeling van 3D-techniek. Ook is het een middel om het imago van de technieksector te verbeteren. Daarmee laten we heel concreet zien dat de techniekwereld innovatief en uitdagend is en dat je geen vieze handen hoeft te krijgen.”

Wethouder in 3D

In het Fablab komt een student langs om zijn eigen uitvinding op te halen. Hij heeft er nog geen naam voor bedacht. “Het is een apparaat om een 3D-scan te maken. Met die scan kunnen we met de 3D-printer een schaalmodel van plastic maken.” Hij pakt een klein beeldje van de werkbank. “Dit is wethouder Eleveld waarvan we een scan en print maakten. Een leuk alternatief voor een foto.”

Diverse samenwerkingen

Hazeleger is enthousiast: “Je ziet dat deze studenten ondernemend zijn en zich tijdens hun stages ontwikkelen tot vakmensen. Naast deze stages willen we ook met masterclasses en projecten van opdrachtgevers gaan werken. Zo halen we de technische wereld heel dichtbij en hebben ondernemers zelf ook invloed op de scholing van toekomstige werknemers in de regio.”

Kennisregio

Een sterk voorbeeld van de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven is het partnerschap met Oceanz. Zij willen studenten al in een vroeg stadium laten kennismaken met professioneel 3D-printen. Volgens hem is het een groot voordeel dat ze dit in hun eigen regio kunnen doen. Hightech is één van de belangrijke pijlers die de regio naar de huidige positie heeft gebracht. De combinatie van innovatie, productie en de maakindustrie vormen een unieke formule voor jong talent. Oceanz. biedt werknemers van de toekomst graag een kijkje in de keuken en maakt daarmee de techniek voor hen meer dan aantrekkelijk.

Zaak van lange adem

Hazeleger erkent dat investeren in samenwerkingen een zaak van lange adem is. Bedrijven moesten een tijdlang overleven en hadden geen tijd om zich met ontwikkelingen bezig te houden. Toch hamert hij erop dat er nu geïnvesteerd moet worden in toekomstige arbeidskrachten om de technische industrie in de regio FoodValley draaiend te houden. Samen kunnen ondernemers, onderwijs en overheid het imago van de technische sector verbeteren. Door leerlingen te verrassen met de uitdagingen uit de sector, zullen zij eerder kiezen voor techniek. n

Samen de technieksector aantrekkelijk maken

FoodValley Regio Open Days

In gesprek over oplossingen

Tech4Food krijgt tijdens de Open Days op donderdag 24 september een inspirerende kick-off. Visionair Ruben Horbach geeft zijn visie over de toekomst van de technologie. Daarna gaat Joop Hazeleger in gesprek over oplossingen en mogelijkheden rond (bij)scholing van toekomstige werknemers in de techniek. Wilt u deze sessie bijwonen? Kijk dan op opendays.nl/aanmelden.

“Er moet nu geïnvesteerd worden in de toekomst", aldus Joop Hazeleger,

directeur van Knooppunt Techniek.

delen:

Vallei Business nr 4 2015

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by