Column cbt

Magazines | Vallei Business nummer 1 2017

De foutcultuur doorbreken: "Maak eens een fout!" Natuurlijk is de ultieme lean-gedachte het streven naar drie keer nul. 0 ongevallen, 0 ongeplande stilstanden en? 0 fouten. Echter het maken van fouten wil ik hier enigszins nuanceren. Waarom? Om doorslaan naar een negatieve foutcultuur te voorkomen.

Er gaat iets aan vooraf. Dat noem ik maximaal leiderschap. Hoe doorbreek je een negatieve foutcultuur vanuit leiderschap?

Faalangst en feedback
Bij productie-leiders kan een behoorlijk struikelblok in de weg zitten. Faalangst. Het gevolg is een vorm van leiderschap die zich kenmerkt in een vorm van autoritair leiderschap. En als er íets is dat continu verbeteren in de weg zit, is het wel 'de baas baas'.

Hoe zich dat manifesteert in de praktijk? Bijvoorbeeld in de manier waarop de productieleiders feedback geven. Vanuit hun eigen onzekerheid gaat men mee in de groepsdruk en probeert men met dreigementen die onzekerheid te verbloemen. Effectief feedback geven moet je dus leren.

Coachend naar maximaal leiderschap
De enige manier om maximaal leiderschap uit je productieleiders te krijgen, is delegeren. Daar gaan echter wel de nodige coachingsuren aan vooraf. Tijdens de coachingssessies kun je het TGROW-model gebruiken. Rondom of vanuit een aantal (T)opics stel je per productieleider doelen - (g)oals, doe je een (r)eality check, formuleer je (o)pties en bepaal je (w)at&hoe nu verder. Dit gaf de productieleiders houvast en zelfvertrouwen. Foutloos zal het niet direct gaan, maar je zult wel snel resultaat boeken.
Hoe zie jij maximaal leiderschap en het omgaan met fouten in jouw productie? Deel je reactie en inspireer je collega's met jouw visie op continu verbeteren.
Echt goede productieleiders die bestaan niet, die maak je. Daar ben ik inmiddels wel achter. Hoe je die dan maakt?Dat heeft alles met zelfvertrouwen te maken. Ga je aan de slag met continu verbeteren dan loop je namelijk het risico op een foutcultuur waarbij de sfeer soms in plakjes te snijden is. Hieronder lees je hoe dat kan voorkomen of doorbreken.

Volg Maxime en haar blogs via http://www.cbtvoorresultaten.nl/maxime
delen:

Vallei Business nummer 1 2017

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by