De Community of Practice: circulair bouwen in beeld

Magazines | Vallei Business nummer 5 2023

In het Living Lab Regio Foodvalley Circulair werken meer dan 50 partijen uit bedrijfsleven, onderwijs en overheid samen aan het versnellen van de Circulaire Economie. We zijn een lerend netwerk dat samenwerkt aan concrete projecten, dat onderling kennis uitwisselt en dat inspireert en ondersteunt.

Grondstoffen en reststromen zijn belangrijk voor nu en voor de toekomst: denk aan leveringsproblemen, milieuknelpunten rond afval, verspilling en strengere regelgeving. Oplossingen voor die uitdagingen liggen bij het sluiten van kringlopen, zorgen voor transparante en betaalbare ketens en het geven van meerwaarde aan materialen. En dit biedt ook kansen voor bedrijven via innovaties, nieuwe verdienmodellen en toekomstbestendig ondernemen. Goed voor Regio Foodvalley, goed voor de samenleving!
 
Communities of Practice
Binnen het Living Lab van Regio Foodvalley Circulair zijn er voor verschillende thema’s Communities of Practice (CoP) in het leven geroepen. In deze Communities, voorheen Werkplaatsen genoemd, komen ketenpartijen, ondernemers, onderwijs- en kennisinstellingen en overheden bij elkaar die aan de slag willen in de praktijk.

De insteek en vorm die gekozen wordt, is afhankelijk van de behoeften van de deelnemers. Waar voor de ene Community of Practice de nadruk ligt op grotere bijeenkomsten rondom kennisuitwisseling en expertise, bespreken andere Communities in klein verband een concreet project of ontwikkelwens met de nadruk op samenwerking en keteninnovatie.

De Communities of Practice vormen een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van het Living Lab Regio Foodvalley. In dit artikel kijken we naar de CoP Circulaire Bouw.
 
Wat houdt het in?

De Community of Practice Bouw is een samenwerking met Cirkelstad, een groot landelijk platform voor koplopers in circulair bouwen. Zij verbinden en faciliteren publieke- en private ondernemingen die actief zijn in de gebouwde omgeving, infrastructuur en gebieden. Het bestaansrecht van Cirkelstad: Elkaar willen ontmoeten, willen leren van elkaar en samen willen DOEN! 

De opgave is groot, de woningbouwopgave, de renovatieopgave, verduurzamen van de infrastructuur en bedrijfsterreinen. Het is dus niet de vraag hoe je werk krijgt als bedrijf, maar hoe we dit samen hoogwaardig en toekomstbestendig organiseren.

Een van de belangrijke drijvers is het komen tot eenzelfde taal en daarmee een kwaliteitsstandaard in wat we verstaan onder Circulair (ver)bouwen. Het raamwerk van Het Nieuwe Normaal (HNN) is onderdeel geworden van o.a. het Convenant Duurzaam Bouwen, de Woondeals en daarmee hebben we een eerste stap gezet naar 2030-2050. Het in de praktijk gaan brengen en daarin goed leren samenwerken is nu een volgende stap. 

Inmiddels zijn er meerdere projecten en modulaire concepten HNN geëvalueerd en we gaan aan de slag met een volgende serie van projecten, nu in de eigen regio. De leercurve is stijl, de opbrengst groot en het maakt mensen trots wat ze soms onbewust al doen. Maar bovenal: “je gaat het pas zien als je het door hebt” 

Hoe kun jij ook gaan deelnemen aan "Het Nieuwe Normaal"?

We gaan 2023 starten met 10 project evaluaties uit de regio. Dat kan met projecten vanaf een Definitief Ontwerp of al uitgevoerd. Het kunnen eigen vastgoed projecten zijn van gemeenten of (woningbouw)projecten binnen de grenzen van de Foodvalley. Wilt u uw project laten evalueren en leren waar verbeterpotentieel ligt voor uw volgende project of concept? Of leren hoe u een aanbesteding of uitvraag beter in de markt kunt zetten of beantwoorden? Dan is dit uw kans. De HNN-evaluatie wordt u aangeboden door de Community of Practice in samenwerking met Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Cirkelstad.

Wilt u zich ook aansluiten bij de Community of Practice Bouw?
Met deelname aan de Community of Practice Bouw en aan de HNN-evaluaties krijgt u toegang tot de kennis, het netwerk van zowel het Samenwerkingsprogramma Living Lab Regio Foodvalley Circulair als het landelijke netwerk van Cirkelstad.

Voor wie is dit interessant: voor o.a. woningbouwcorporaties, ontwikkelaars, bouwers, aannemers, adviseurs, installateurs, architecten, producenten/ fabrikanten, toeleveranciers, gemeenten, provincies, banken, onderwijs- en onderzoeksinstellingen.

Community of Practice-begeleider Bouw
Bent u of wilt u ook aan de slag met circulair (ver)bouwen of wilt u een HNN-evaluaties laten uitvoeren? Neem dan contact op met Wytze Kuijper | wytze@cirkelstad.nl" rel="nofollow" target="_blank">wytze@cirkelstad.nl – of bel op 0622968568

Geïnteresseerd in de Community of Practice Circulaire Bouw, of een van onze andere Communities? Kijk op de website van Living Lab Regio Foodvalley Circulair voor meer informatie. Partnerschap van het Living Lab levert vele voordelen op en biedt de kans om deel uit te maken van een brede samenwerking voor de circulaire economie van morgen. Bij interesse of vragen nodigen we u van harte uit om contact op te nemen. (www.regiofoodvalleycirculair.nl)
 

 

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by