BergTopper Recruitment & Coaching

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

Iedereen zijn eigen top laten bereiken. Dat drijft Alain van den Berg in de begeleidingstrajecten die hij onder de toepasselijke naam BergTopper Recruitment & Coaching verzorgt. “Bedrijven selecteren kandidaten op basis van cv en achtergrond, maar gaat de nieuwe werknemer zich wel op zijn plek voelen? Waarom presteert de een met ogenschijnlijk dezelfde competenties beter dan de ander?” De antwoorden blijken niet altijd ingewikkeld, maar vragen wel om verdieping.
 
Van hoekman op de effectenbeurs groeide Van den Berg uit tot coach, trainer en verantwoordelijke voor werving en selectie bij een effectenkantoor. “Dat paste me een stuk beter dan de hele dag achter een beeldscherm zitten", glimlacht hij. “Toen ik in 2022 besloot om voor mezelf te beginnen, kwam ik op het idee van bemiddeling om mensen op de juiste plek krijgen. De beste match vinden, een win-winsituatie bereiken. Vaak wordt er een soort toneelstukje opgevoerd: de kandidaat probeert zo lang mogelijk in het selectieproces te blijven en een bedrijf filtert zo lang mogelijk om aan de hand van cv en achtergrond de meest geschikte kandidaat te vinden. Past diegene echter in het team en in de omgeving? Vitaliteit is cruciaal, dat kun je wel afmeten aan het feit dat steeds meer mensen overspannen raken en op zoek gaan naar een andere functie. Niet wat je noemt duurzaam personeelsbeleid.” Juist daar creëert BergTopper Recruitment & Coaching het onderscheid. “Ik vraag door tijdens gesprekken en neem de kandidaat een uitgebreide test af. Een loopbaanscan, die vier onderdelen bevat: wie ben ik?, wat kan ik?, wat wil ik? En wat pak ik aan? Bedrijven adviseer ik om die vier stappen in het selectieproces te integreren. Dan kom je erachter wat voor persoon je echt tegenover je hebt, in plaats van dat je alleen maar vinkjes zet bij het cv. Soms brengt iemand onverwachte talenten mee op een bepaald vlak. Kies niet standaard de makkelijkste weg.”
 
Lopen zonder kaart

 
Duurzaam personeelsbeleid heeft ook een werknemerskant: actie ondernemen wanneer je vastloopt in het arbeidsproces. “In mijn tijd als coach bij het effectenkantoor vroeg ik me af waarom de ene handelaar nu beter scoorde dan de andere. Ik ontdekte dat daar niet alleen maar meetbare factoren aan ten grondslag lagen, zoals goede analytische vaardigheden. Hoe ga je om met grote mentale druk? Als je stresssituaties niet de baas bent, neem je wellicht verkeerde beslissingen. Vaak zitten mensen vast in denkpatronen en moeten ze er even uit. Vandaar dat ik als wandelcoach met ze aan de slag ga. Wanneer je fysiek bezig bent in de buitenlucht, raak je stress kwijt, overzie je dingen beter, ga je vrijer associëren en kom je makkelijker op nieuwe ideeën die je tot oplossingen brengen. Hier in Driebergen of nabij de klant op locatie lopen we door de natuur, zonder kaart. We vinden onze weg wel, met een tempo dat iets zegt over hoe de persoon zich op dat moment voelt. Ik stel vragen en indien nodig doen we oefeningen, bijvoorbeeld om een dilemma uit te splitsen. Dan staan we letterlijk en figuurlijk stil bij optie A en B en kijken we niet alleen naar het denken, maar vooral ook naar het voelen. Als ik dit of dat verander, wat gebeurt er dan? Visualiseren maakt dingen tastbaar. Door de verdieping op te zoeken help ik mensen om hun eigen top te bereiken.”
 
Meer informatie: www.bergtopper.nl
 

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by