Bedrijfswaardering in samenwerking met een mediator

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

Een moeder en dochter runnen succesvol een slagerij. Het bedrijf draait goed en de taken zijn naar tevredenheid verdeeld. Totdat er frictie ontstaat over de toekomstvisie. De frictie leidt tot stevige discussies en uiteindelijk ontstaat er een diepgaand conflict. Moeder en dochter willen elkaar niet meer zien. De bedrijfsvoering wordt bijna onmogelijk en partijen besluiten om gezamenlijk een traject van mediation in te gaan.
 
Uiteindelijk wordt besloten dat de dochter de moeder uitkoopt. De waarde zal worden bepaald door een onafhankelijk waarderingsdeskundige. De mediator verwijst hiervoor naar JADA Bedrijfsadvies. Moeder en dochter komen kennismaken bij ons en gaan akkoord met het opstellen van een bedrijfswaardering. Tijdens de sessies met JADA blijft de vrieskou in de lucht hangen en is er geen enkele intentie om nader tot elkaar te komen. Doordat wij ook opgeleid zijn in mediation, kunnen interventietechnieken ingezet worden om beide partijen weer “on speaking terms” te krijgen. Het resultaat is een bedrijfswaardering waar beide partijen zich in kunnen vinden. Moeder en dochter gaan hiermee terug naar de mediator die het traject met hen afrondt.
 
In dit geval werden wij als JADA door een mediator ingeschakeld. Maar we bieden zelf ook zakelijke mediation aan. Regelmatig krijgen we te maken met conflicten binnen bedrijven, conflicten tussen aandeelhouders, arbeidsconflicten. We werken samen met een breed netwerk aan experts, zodat wij kunnen bemiddelen in dergelijke conflicten en eventuele overeenkomsten ook juridisch kunnen laten toetsen. Door onze fiscale en juridische kennis kunnen wij de gevolgen van de gemaakte afspraken in veel gevallen doorzien en partijen wijzen op eventuele ongewenste neveneffecten.
 
Onderhandelingen bij bedrijfsoverdracht
Nu zijn er ook situaties dat er geen mediation, maar stevige onderhandeling nodig is. Ook in dit soort situaties kan JADA Bedrijfsadvies meedenken en onderhandelen. Zo hebben we recent nog een succesvolle bedrijfsoverdracht kunnen realiseren die op het punt stond om niet door te gaan. Een medewerker kreeg van zijn werkgever de kans om het bedrijf over te nemen. Beiden zagen dit wel zitten en de werkgever gaf bij de medewerker aan dat hij het hem graag gunde en wilde helpen om dit mogelijk te maken. De werkgever nam contact op met zijn accountant en al snel kreeg de werknemer een intentieovereenkomst aangereikt met de vraag of hij deze even wilde tekenen. In de intentieovereenkomst stonden allerlei zaken waar de medewerker twijfels over had. JADA Bedrijfsadvies werd ingeschakeld door deze werknemer om mee te denken. Het voorstel vanuit de werkgever bleek niet haalbaar, maar na een lange onderhandeling hebben we toch een voor beide partijen acceptabele deal kunnen sluiten.
 
Wat kan JADA Bedrijfsadvies voor u betekenen?
De adviseurs van JADA Bedrijfsadvies zijn opgeleid op het gebied van accountancy, bedrijfsopvolging, bedrijfswaardering, psychologie en mediation. Onze dienstverlening kan bestaan uit: begeleiding bij bedrijfsopvolging en bedrijfsoverdracht, bedrijfswaardering, financieel en fiscaal advies, bedrijfsadvies, zakelijke mediation.

Bel of mail voor een afspraak en kom vrijblijvend kennismaken.
 
www.jadabedrijfsadvies.nl
info@jadabedrijfsadvies.nl" rel="nofollow" target="_blank">info@jadabedrijfsadvies.nl
Kauwenhoven 78, Lunteren
0318 – 250023

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by