Duurzaam tot diep in de vezels

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

Terwijl de verpakkingsindustrie nu pas echt onder druk staat van de circulaire transitie, pionierde PaperFoam ruim 25 jaar geleden al met een volwaardig alternatief. De innovatieve onderneming uit Barneveld rust nooit op haar lauweren en denkt voortdurend na over nieuwe stappen om de CO2-footprint te reduceren. Het spreekt dus eigenlijk vanzelf dat er chemie is met het Living Lab Regio Foodvalley Circulair.
 
Een eierdoosje van Rondeel oogt anders en voelt anders, maar beslist niet minder hoogwaardig. “Wij maken zelfs high-end-verpakkingen voor producten waarbij de beleving van unboxing sterk meetelt", zegt Mark Geerts, mede-oprichter van PaperFoam en tegenwoordig nadrukkelijk gefocust op innovatie. Karton en plastic zijn niet aan de orde; hier regeren zetmeel en vezels die worden verwerkt door middel van spuitgiettechniek. “Met onze machines kunnen we de mooiste 3D-vormen creëren, ook om kwetsbare producten optimaal te beschermen. Onze verpakkingen vinden hun toepassing in de elektronicamarkt, cosmetica, medische producten, droge voeding en op kleinere schaal gezelschapsspellen."

"Buiten ons hoofdkantoor met proeffabriek in Barneveld produceren we in Tsjechië, Amerika en Maleisië. Totaal zo’n honderd miljoen eenheden per jaar, waarbij we ons in 2021 ten doel hebben gesteld om in vijf jaar tijd veertig kiloton aan CO2-te besparen. Over de hele cyclus gerekend bedraagt de uitstoot 1,2 kilo per kilo product, tegenover 2,5 tot 6 kilo bij karton en plastics. Daarbij moet je bovendien bedenken dat de soortelijke massa van onze verpakkingen veel lager ligt, dus feitelijk komt die verhouding nog gunstiger uit. Zo levert onze eierdoos voor Rondeel tachtig procent minder CO2-footprint op dan eentje van pulp.”
 
Aantrekkelijk
 
PaperFoam beschouwt duurzaamheid als een cruciaal onderwerp. “Ook in de omgang met klanten, leveranciers, medewerkers,” aldus Geerts. “Laat ik het zo zeggen: in onze personeelswerving hebben wij minder last van de krapte op de arbeidsmarkt dan we om ons heen zien. Met name jonge mensen vinden het aantrekkelijk om in een leuke sfeer te werken aan een impactvol en toekomstbestendig product. Qua ideevorming en denkwijze zitten we op dezelfde lijn als het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Zelf hebben we veel ervaring met MVO en stevenen we af op onze vierde CSRD-rapportage, zoals die vanaf 2025 verplicht wordt voor grote ondernemingen. Omdat zij daarin ook andere partijen in de keten moeten meenemen, krijgt het mkb daar ook mee te maken. Wanneer wij bedrijven met dit leerproces kunnen helpen, doen wij dat graag."

"In de coronatijd hebben we op dat gebied al de eerste stappen gezet met partners binnen het Living Lab Regio Foodvalley Circulair. Wie weet liggen daar ook kansen om onze footprint nog verder te reduceren, in samenwerking met partijen die in grondstoffen voorzien. In de recepturen gebruiken we nu nog natief zetmeel en vezels van bomen, welke laatste echter dertig jaar nodig hebben om te groeien. We buigen ons momenteel over de mogelijkheden van gerecycled zetmeel en vezels uit eenjarige gewassen, zoals olifantsgras, dat een veel schonere teelt oplevert. Het groeit prima op arme gronden, die weinig bewerking behoeven. Dat zou een geweldige volgende stap in duurzaamheid betekenen.”
 
Meer informatie: www.paperfoam.com

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by