Amor Fortis: goede keuzes maken door vitaal in het leven te staan

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

Rationeel-wetenschappelijk opgeleid en ervaren als airport- en brandweermanager op Schiphol kwam Han van den Broek tot een belangrijk inzicht: “Alleen op kracht functioneren is een heilloze weg. Je zet pas een succesvolle, duurzame verandering in werking wanneer je er gevoel en diepte bij gaat gebruiken.” Amor Fortis legt in zijn coachingtrajecten de focus op het aanboren van de vitale cirkel. “Wees vergevingsgezinder naar jezelf… en tegelijkertijd eerlijk.”

Een ervaringsdeskundige, dat is Van den Broek ten voeten uit. “Tijdens mijn academische opleidingen in lucht- en ruimtevaarttechniek en publieke veiligheid wilde ik alles weten en uitpuzzelen. Het gevoel sloeg ik over en dat zat me soms in de weg in mijn functies als airportmanager en brandweermanager. In het ene team liep het soepel, in het andere team stroef. Ik ging met hulp op zoek naar oorzaken hiervan en hoe meer ik ratio combineerde met gevoel, hoe beter het ging. Na een aantal levensgebeurtenissen belandde ik in een burn-out, die als een wake-upcall werkte. Ik besloot een andere richting te kiezen en de driejarige Phoenix-opleiding te volgen: neuro-linguïstisch programmeren, transactionele analyse en systemisch werken. Hoe ga je met jezelf en anderen om? Hoe sta je in een systeem en hoe beïnvloed je dat? Naderhand vulde ik dit aan met de trainersopleiding, gericht op leerprocessen in groepen.”

Levelen

Al die kennis en ervaring komen samen bij Amor Fortis, een naam die verbinding tussen liefde en kracht symboliseert. “Mensen zijn zich vaak onvoldoende bewust van hun gevoel. Ik leer ze hun hoofd en hart te verbinden en hun buik erbij te betrekken als informatiebron. Alleen wanneer je vitaal in het leven staat, kun je de goede keuzes maken.” Van den Broek weet waarover hij praat. “Ik heb zelf voor de troepen gestaan en herken de situaties waar leidinggevenden voor staan. Vanuit mijn ervaring kan ik goed met hen levelen. Kijk naar de situatie waarin een manager oordeelt dat een medewerker de kantjes eraf loopt. Ieder individu heeft bepaalde positieve intenties bij zijn gedrag, dus moet je op zoek gaan naar wat dit gevoel bij jezelf oproept. Wanneer je je achterdochtig opstelt, krijgt een medewerker de neiging om krampachtig te functioneren. Dat frustreert de samenwerking… en de leidinggevende heeft een belangrijke sleutel om dat te verbeteren.”

Levensweg

Van den Broek legt uit wat zijn aanpak typeert. “Ik stel confronterende vragen, maar oordeel niet en creëer een situatie waarin mensen zich veilig voelen. Ik gebruik eigen leerervaringen. Ook onderling, binnen een groep. Dan laat ik ze hun persoonlijke leerpunten aangeven en die met elkaar delen. Wanneer je over en weer kwetsbaarheden zichtbaar maakt, ontstaat er vertrouwen. Dan durven mensen conflicten eerder uit te spreken en ligt er een basis om volwassen afspraken te maken.” Buitenoefeningen werken letterlijk verfrissend. “Systemische opstellingen geven inzicht in hoe je jezelf ziet en wie daar een rol in spelen. Ook lopen we bijna letterlijk langs jouw levensweg. Dan kom je erachter dat jij als enige dat hele pad van begint tot eind volgt. Je moet dus vooral zelf je grootste vriend zijn en jezelf niet op je kop geven, maar uitzoeken wat de knelpunten veroorzaakt. Geef jezelf liefde en ook kracht.”

Meer informatie: www.amorfortis.nl

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by