BlossomField: managementlessen en nieuwe inspiratie in de wei

Magazines | Vallei Business nummer 1 2024

Van jongs af aan waren paarden haar hobby en haar passie. En ook op haar verdere levenspad bleken paarden een stabiele factor te zijn. Vier jaar geleden hakte Annelies van den Broek dan ook de knoop door en startte met BlossomField: een authentieke, warme en inspirerende landelijk gelegen locatie in Heeswijk-Dinther voor vergaderingen, trainingen, én coaching met paarden. Een plek waar echte ontmoetingen kunnen ontstaan en waar zaken op tafel komen die ertoe doen.

Tekst: Wilma Schreiber. Fotografie: Marcel Krijgsman

Tot vier jaar geleden had Van den Broek uiteenlopende interesses, opleidingen en werkomgevingen achter de rug: van dierengeneeskunde en fiscaal recht tot een kantoorbaan en coaching. Steeds kwam ze tot de conclusie dat daar haar toekomst niet lag. Maar wat dan wel? “Op de achtergrond zijn de paarden altijd in mijn leven gebleven. Het blijft machtig mooi om te zien hoe de paarden, ieder met hun eigenheid, zich tot elkaar verhouden en hoe ze zich ten dienste stellen van de kudde. Je voelt dat het altijd goed is, dat is echt mijn inspiratiebron”, zegt ze. “Door coaching te combineren met mijn liefde voor paarden ben ik mijn reis van persoonlijke ontwikkeling begonnen en heb ik ontdekt wat bij mij past en waar ik energie van krijg.”

Om die nieuwe plannen vorm te geven, ging Van den Broek wonen in een appartement bij de boerderij van haar ouders, waar ze paarden kon houden. In 2019 ruilde ze met haar moeder van plek en nam ze haar intrek in de grote, anderhalve eeuw oude hoeve. “Alles daar ademt geborgenheid en warmte. Wat is er dan mooier om deze prachtige plek te delen? Mensen welkom te heten, te laten landen op deze unieke plek met uitzicht op de paarden”, vertelt ze. Dat bijzondere zit onder meer in de authentieke materialen en kleurstellingen, en natuurlijk de schouw met open haard in De Herd, het hart van de boerderij. “Ik wilde geen puur zakelijke omgeving, meer een plek waar echte ontmoetingen kunnen ontstaan. Waar zaken op tafel komen die ertoe doen. Dat maakt Blossomfield een unieke plek.”

Exclusief te gast
De naam BlossomField heeft een diepere betekenis en blijkt met zorg gekozen. “Ik wil een plek bieden waar teams, groepen en individuen geïnspireerd worden. Waar een zaadje kan ontluiken, groeien en tot bloei kan komen. Want zonder bloesem is er immers geen oogst”, verklaart Van den Broek, die zich bij de verhuur van BlossomField en bij haar coachingssessies richt op managementteams van twee tot maximaal veertien personen. “Die komen hier bijvoorbeeld voor een heisessie, training, coaching, vergadering of een brainstormsessie. Vaak nemen ze ook een eigen trainer mee en blijven ze de hele dag. Dan faciliteer ik op de achtergrond de gehele dag met betrekking tot het eten en drinken en eventueel het diner en/of een ontspannende activiteit.” Te denken valt aan een wandeling door de nabijgelegen bossen, van 20 minuten na de lunch tot urenlang – wat mensen zelf willen. “Veel faciliteiten zijn standaard aanwezig, zoals flip-overs, led-schermen en een koffieapparaat met verse bonen. En wat er niet is, probeer ik te regelen: van een privékok tot een barbecue in de zomer.”

Klanten zijn altijd exclusief te gast op de locatie en kunnen gebruikmaken van uiteenlopende ruimten met een opstelling naar wens. “De trainingsruimte is licht, zodat mensen goed kunnen focussen. Verder zijn er diverse grotere en kleinere zithoeken. Wanneer het weer het toelaat kan gebruik worden gemaakt van de grote landelijke tuin met zitjes en tafels onder de grote beukenbomen. En op de beschutte binnenplaats kun je al snel buiten eten”, schetst Van den Broek, die tevens inspiratiedagen organiseert samen met Jane Coerts (zij begeleidt organisaties en medewerkers bij leiderschaps-, ontwikkelings-, en vitaliteitsvraagstukken en is auteur van het boek Van burn-out naar levenszin en co-auteur van De tekens verstaan). “Op deze dagen brengen deelnemers een persoonlijke of professionele vraag in en onderzoeken we samen met de kudde wat er onder de waterlijn speelt en wat een mogelijke oplossingsrichting is”, verklaart Van den Broek. “Het mooie van paarden is dat ze oordeelvrij zijn. Het zijn kuddedieren, ze spiegelen hoe je beweegt in contact met anderen en in groepen; waar je van je plek af bent geraakt of klussen op je neemt die niet van jou zijn. Heel zuiver, heel precies. Deelnemers krijgen handvatten aangereikt om de teugels van hun leven weer in eigen hand te nemen. En kunnen zo met hernieuwde kracht verder.”

Hoofd én hart
Het bijzondere is dat een sessie met de paarden plaatsvindt in de wei, te midden van de kudde. “De achterliggende gedachte is dat deelnemers zo op een andere manier naar hun vraagstukken of problemen kijken. Vaak gaat het om intelligente, analytische mensen die de hele dag bezig zijn met hoe het anders en beter kan. Naar buiten gaan en je dan tussen de paarden begeven, helpt om alles met elkaar te verbinden, want we zijn meer dan alleen ons hoofd”, zegt ze. De dynamiek van de paarden leidt tot verrassende inzichten en gesprekken waarbij paarden zichtbaar kunnen maken wat verborgen is. Zo krijg je contact met wat je meer kunt insluiten en wat aandacht vraagt, is haar ervaring. “Bij een naar eigen zeggen goed lopend team duwde een merrie eens één iemand uit de cirkel en liet vervolgens in de kring haar mest vallen. Op mijn vraag: ‘welke shit ligt hier nu?’ ontspon zich een heel ander verhaal. Er bleek toch een spanningsveld te bestaan.”

“Paarden nodigen ons uit om ons volledige potentieel te benutten. Niet alleen het hoofd, maar dat je er als geheel mag zijn, inclusief hart en gevoelens. Dan kun je ook meer van waarde zijn voor het team. Dat vind ik echt de toegevoegde waarde van paarden, stelt Van den Broek. Een teamsessie bij de paarden zal niet voor elk team geschikt zijn, erkent ze. “Het vraagt de bereidheid je eigen gefixeerde verhalen los te laten en ruimte te maken voor niet-weten en open staan voor wat paarden je laten zien. Hoe meer jij er bent, hoe transparanter de boodschap van de kudde.” Natuurlijk is het ook mogelijk gewoon een dag te vergaderen of te trainen zonder een sessie bij de paarden en genieten van het uitzicht en beleven wat BlossomField daarnaast biedt.

Zelf geniet Van den Broek ervan om anderen te inspireren zich te blijven ontwikkelen en tegelijkertijd de exclusieve locatie te delen. “Dat vind ik echt fantastisch om te doen. Ik heb de drive om mezelf te blijven ontwikkelen, dat is ook een passie geworden. En daar wil ik in voorgaan, door een plek te bieden die dat faciliteert voor anderen.” Voor komend jaar liggen de plannen al klaar. “De boerderij staat op 4 hectare grond en binnenkort ga ik aan de slag om daar een inspiratiepad op uit te zetten. Gasten kunnen dan op ons eigen terrein rondlopen, met of zonder coach, en zich laten verrassen door teksten langs het pad en natuurlijk vooral door de aanwezigheid van mijn paarden in de wei.”
 
BlossomField
Annelies van den Broek
Pater van den Elsenstraat 6
5473 VH Heeswijk-Dinther
T 06 - 109 355 33
E annelies@blossomfield.nl
I www.blossomfield.nl

delen:

Vallei Business nummer 1 2024

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by