FOV Regio Foodvalley

Verschenen in Vallei Business nummer 5 2025

Kick-off Fase II Meetnetwerken Foodvalley: Samen meten voor betere luchtkwaliteit

Het Meetnetwerk Luchtkwaliteit Foodvalley gaat een nieuwe fase in. Tijdens de kick-off is Fase II van start gegaan: een vierjarig project waarin het bestaande meet-netwerk wordt uitgebreid met emissie (uitstoot)- en depositiemetingen (neerslag van stoffen) en geavanceerde modelberekeningen. Ook wordt gewerkt aan ondersteu-ning voor vergunningverlening op basis van doelvoorschriften. Het project beslaat het gehele Foodvalley-gebied en een groot aantal veestallen.

"Door samenwerking tussen partijen hebben we al waar-devolle kennis opgedaan. Die kennis moeten we vergroten om een goede toekomst voor de boeren in de regio te waarborgen," aldus Prof. dr. ir. Henk Kievit, voor-zitter van het Landbouwnetwerk Regio Foodvalley en verbonden aan Christelijke Hogeschool Ede en Nyenrode Business University.

Uitbreiding van het meetnetwerk

Het project bouwt voort op de ervaringen uit Fase I bin-nen de Regiodeal Foodvalley. In Fase II worden de bestaande meetnetwerken doorontwikkeld en uitgebreid:

Bedrijvenmeetnetwerk: emissiemetingen in 80 veestallen

Omgevingsmeetnetwerk: meer dan 70 meetpunten in de buitenlucht

Depositiemeetnetwerk: 25 meetpunten in natuurgebieden

Doel is een fijnmazig en tijdsgebonden beeld van de luchtkwaliteit in de regio, met nadruk op ammoniakemis-sie. De meetresultaten worden gebruikt om modellen te verbeteren die helpen bij het berekenen en voorspellen van luchtkwaliteit. Zo kunnen effecten van maatregelen op emissie en depositie beter worden ingeschat.

Werken aan doelvoorschriftvergunningen

Een belangrijk onderdeel van Fase II is het ondersteunen van veehouders en bevoegd gezag bij het werken met doelvoorschriftvergunningen. Hierbij toont een veehou-der zelf aan dat hij binnen zijn emissieruimte blijft. Door kennisdeling en ondersteuning bij data-analyse wordt vakmanschap versterkt en wordt toegewerkt naar effec-tieve vergunningverlening. De opgedane ervaringen dragen bij aan de landelijke transitie naar doelvoorschriftvergunningen.

Samenwerking

Het project wordt uitgevoerd door Universiteit Utrecht, Wageningen Livestock Research, Christelijke Hogeschool Ede, LTO Noord, Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (onderdeel van Aeres), Landbouwnetwerk Regio Foodvalley, Agri-Data Warehouse, ICT Campus Foodvalley en Regio Foodvalley

Samen lokaal: supermarkten kiezen voor producten van dichtbij

Met een bezoek aan Jumbo Groenendijk in Barneveld markeerden wethouders Bennie Wijnne (Barneveld) en Gerard van Deelen (Scherpenzeel) namens Regio Foodvalley op vrijdag 10 oktober de formele aftrap voor de regionale uitrol van Van Onze Grond in de regio Foodvalley. Het initiatief dat lokale producten van boeren rechtstreeks in de supermarkt brengt met een eerlijke prijs voor producent, super-markt en consument.

De Week van ons Eten vormt daarmee het moment van deze aftrap. Na een succes-volle eerste fase, waarin zes supermarkten en twaalf boeren de samenwerking zijn begonnen, start nu de tweede fase, waarin Van Onze Grond verder groeit binnen de regio. Regio Foodvalley draagt hier financieel aan bij met als doel het aantal super-markten en producenten te vergroten en het initiatief blijvend rendabel te maken.

Jumbo Groenendijk was de eerste supermarkt in de regio die producten van Van Onze Grond in de schappen had, gevolgd door de winkels in Putten en Nijkerk. Het assortiment Van Onze Grond producten is heel breed. Uit de regio liggen onder andere zuivel, vlees, eieren, aardappelen, blauwe bessenproducten, speltmeel, bak-mixen, kip en eierroom in het schap van de deelnemende supermarkt. Met de proeverij in Barneveld vieren de betrokken ondernemers, producenten en bestuur-ders dat lokaal eten een vaste plek krijgt in het dagelijks boodschappenmandje van inwoners van Regio Foodvalley. Supermarkteigenaar Barthold Groenendijk: "Met Van Onze Grond vergroten we de betrokkenheid van de klanten bij de producten van dichtbij. We verbinden producent en consument. Daarbij vind ik het belangrijk dat alle partijen de juiste prijs krijgen, boer supermarkt en onze klanten."

Betrokkenheid en samenwerking

Wethouder Bennie Wijnne, bestuurlijk verantwoordelijk voor het thema Landbouw binnen Regio Foodvalley: "Boeren in onze regio produceren met zorg en vakman-schap. Dat verdient waardering ?n een eerlijke plek in de keten. Met initiatieven als Van Onze Grond brengen we producenten, supermarkten en inwoners dichter bij elkaar. Zo bouwen we samen aan een sterke voedselregio en een toekomstbestendig voedselsysteem."

Ook wethouder Gerard van Deelen, verantwoordelijk voor het thema Food, ziet kansen voor verbinding: "Lokaal eten is meer dan een product; het is een verhaal van mensen uit onze eigen omgeving. Als inwoners weten waar hun eten vandaan komt, groeit de trots op onze regio. Dit soort initiatieven laten zien wat er mogelijk is als ondernemers en producenten samenwerken."

Samen bouwen aan een gezonde voedselregio

Regio Foodvalley ondersteunt Van Onze Grond omdat het bijdraagt aan een duurza-mere voedselketen. De samenwerking laat zien dat lokaal produceren en verkopen elkaar kunnen versterken, met korte lijnen, eerlijke prijzen en een betrokken consument.

Over Van Onze Grond

'Van Onze Grond' verbindt lokale producenten met supermarkten in hun eigen regio. Het is een co?peratie van producenten ?n supermarkten, en daarmee uniek. Zo wordt de afstand tussen boer, ondernemer en consument kleiner. Meer informa-tie: www.onzegrond.nl

nummer 5 | November 2025 | Vallei Business

Ondernemers, onderwijs en overheid werken samen in Techniek Coalitie Regio Foodvalley

"Van ik naar wij" klonk het vrijdagochtend 10 oktober tij-dens de lancering van de Techniek Coalitie Regio Foodvalley. Ondernemers, onderwijs en overheid slaan de handen ineen om de uitdagingen op de technische arbeids-markt gezamenlijk aan te pakken. Met de ondertekening van een manifest verbinden de aanwezigen zich aan een regionale samenwerking, gericht op het aantrekken, behou-den en ontwikkelen van technisch talent nu en in de toekomst.

De uitdagingen op de technische onderwijs- en arbeids-markt in Regio Foodvalley zijn groot. Op lokaal niveau bestaan al veel initiatieven die werken aan oplossingen voor de uitdagingen. De Techniek Coalitie brengt deze samen, versterkt ze en maakt ze beter zichtbaar. Zo ontstaat ??n gezamenlijke aanpak van die uitdagingen in de Regio Foodvalley. Dit onderstreept Arnold Versteeg, wethouder gemeente Ede en voorzitter Human Capital stuurgroep Regio Foodvalley, tijdens zijn openingswoord.

Lianne Schonewille, ICT Campus, ??n van de sprekers tij-dens de lanceringsbijeenkomst: "De uitdagingen in de technische arbeidsmarkt zijn te groot om als organisatie alleen op te lossen. Samen zetten we het belang van de regio voorop en kijken we verder dan onze individuele opgave."

Tijdens de bijeenkomst gingen vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs en overheid met elkaar en de aan-wezigen in gesprek. Daarbij werd benadrukt dat samenwerking noodzakelijk is om de vraagstukken in de technische sector op te lossen.

Kwartiermaker van de Techniek Coalitie, Gert-Jan Koetsier, licht toe hoe de komende periode de Techniek Coalitie ver-der wordt samengesteld. De vervolgstap die nu wordt gezet is de uitwerking van een Techniek Agenda. De bijeenkomst is afgesloten met de ondertekening van een manifest. Daarmee verbinden de aanwezigen zich aan de nieuwe regionale samenwerking.

Nieuws FOV Regio Foodvalley

Samen slimmer mogelijk maken: de toekomst van energie in Regio Foodvalley

Hoe ziet de energievoorziening van morgen eruit? In Regio Foodvalley werken inwoners, bedrijven, overheden en kennisin-stellingen samen aan een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Tijdens de bijeenkomst De toekomst van energie in Regio Foodvalley op donderdag 2 oktober kwamen meer dan 100 betrokkenen samen in Omnia, Wageningen. Een waarde-volle middag vol kennisdelen, inspiratie en verbinding. De rode draad van de dag: het is tijd om te denken in mogelijkheden.

De energietransitie vraagt om lef en samenwerking

De dag begon met een keynote "Het is niet complex, we hebben het vreselijk ingewikkeld gemaakt" van visionair Laetitia Ouillet, die schetste hoe de energietransitie vraagt om lef en samenwer-king. Met een krachtige keynote zette zij de toon: waar veel partijen samenwerken, ontstaat vanzelf complexiteit door alle verschillende belangen. De vraag is: zien we vooral obstakels, of gaan we ons richten op doorbraken en zetten we de volgende stap?

Inspiratiesessies

Daarna zoomden we in verschillende inspiratiesessies in op actuele thema's:

Digitalisering in de energietransitie Frank Stollman liet zien hoe data en slimme technologie het traditionele model van centrale opwek transformeren naar een flexibel, meerschalig systeem.

De kracht van lokaal eigenaarschap Lex Hoefsloot nam het publiek mee in de praktijk van energiegemeenschappen en co?peraties, waar burgers samen lokaal energie opwekken, gebruiken en delen.

Praktijkvoorbeelden uit de regio van bedrijventerreinen die collectief verduurzamen (Oene Venema) tot netbewust bou-wen in de wijk Merwede in Utrecht (Jori Corbi?) en de casus onderstation Harderwijk (Marnix Brongers & Eug?ne Kuis).

Nieuwe wetgeving Els Holsappel en Andr? Jurjus bespraken de kansen die de nieuwe Energiewet biedt om lokaal energie-delen en co?peratief eigenaarschap te versterken.

Samen vooruit

De bijeenkomst maakte duidelijk dat de toekomst van energie vraagt om samenwerking en ondernemerschap. Van bedrijven tot bewoners, van bestuurders tot kennispartners iedereen heeft daarin een rol. Door technologie, data en ruimtelijke keuzes slim te verbinden, bouwen we aan een robuust energiesysteem dat perspectief biedt. De transitie vraagt niet alleen techniek, maar ook vertrouwen, creativiteit en partnerschap. Alleen samen maken we slimmer mogelijk.

nummer 5 | November 2025 | Vallei Business

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media