Het gras is groener in Regio Foodvalley: tijd voor een unicorn?
Unicorns jonge bedrijven die razendsnel groeien en met slimme idee?n de markt veranderen. Bedrijven die een voorbeeld zijn voor anderen, acteren op het wereldtoneel en tegelijkertijd vaak stevig verankerd zijn in hun regio. Stel je eens voor: de ASML van het toekomstbestendige voedselsysteem. Gewoon hier, in onze eigen Foodvalley. De plek waar boeren, wetenschappers en ondernemers samenbouwen aan het voedselsysteem van morgen.
Startups kloppen op de deur
Recent was ik op het 15-jarig jubileum van StartLife, de agrifoodtech accelera-tor in Wageningen die Nederlandse Food & Agri startups laat uitgroeien tot toonaangevende ondernemingen. Tijdens dit jubileum presenteerden jonge ondernemers hun baanbrekende idee?n. Stuk voor stuk idee?n en oplos-singen die het voedselsysteem kunnen veranderen. Zit daar een nieuwe uni-corn tussen? Misschien wel. Een mooi voorbeeld van zo'n groeibedrijf is HatchTech. HatchTech is gespeciali-seerd in incubatortechnologie letterlijk in het uitbroeden van nieuw leven. Wie weet misschien broeden ze straks wel de eerste unicorn van de Regio Foodvalley uit. Met hun mix van onder-zoek, techniek en lef laat HatchTech zien hoe de kwaliteiten van de regio echt tot bloei komen.
Europa waardeert onze regio
Mede naar aanleiding van het 'Uitvoeringsplan stikstof Regio Foodvalley: De boer aan het roer, de regio aan zet' worden we als regio in verschillende partijprogramma's genoemd. En ook in Europa kijkt men steeds vaker naar Regio Foodvalley. Niet alleen vanwege de slimme samenwer-king tussen bedrijven, kennisinstellingen
en overheden, maar ook dankzij Wageningen University & Research, de beste landbouwuniversiteit ter wereld. Brussel ziet wat hier gebeurt en vraagt zich af of dit niet h?t model is voor hoe Europa zijn voedselsysteem toekomst-bestendig kan maken. Volgens het Regional Innovation Scoreboard van de Europese Commissie zijn we inmiddels officieel 'Innovation Leader' in Europa.
Het voedsel van morgen biedt volop kansen
Tegelijkertijd ontstaan overal ter wereld nieuwe markten rond het voedsel van morgen. Denk aan nieuwe eiwitten, slimme ketens en circulaire reststromen. Opvallend genoeg komt een steeds gro-ter aantal unicorns niet langer uit de bekende hotspots als Silicon Valley of Berlijn, maar juist uit regio's waar ken-nis en praktijk elkaar raken. Waar denkers en doeners samenwerken.
Silicon Valley heeft de tech, M?nchen de industrie, Berlijn de creativiteit. En Regio Foodvalley? Die heeft straks de toekomst van ons eten. En eerlijk is eer-lijk: het gras ?s groener in Regio Foodvalley. Boeren, studenten, onder-zoekers en ondernemers weten elkaar te vinden. Hier groeit iets wat je niet kunt importeren: vertrouwen, samen-werking en lef om te experimenteren gevoed door een sterke kennisbasis.
De basis is er. De mentaliteit ook. Nu nog ??n stap verder: tijd voor een uni-corn op dat groene gras van onze regio.
Gertjan Verstoep
Secretaris Economic Board Regio Foodvalley
nummer 4 | september 2025 | Vallei Business
nummer 4 | september 2025 | Vallei Business








.gif)

