Column; Lysander Marketing, Media & Design

Magazines | Vallei Business nr 1 2011

U heeft een

website maar is

deze ook mobiel?

In de voorgaande drie columns hebben wij stilgestaan bij het betaald en onbetaald genereren van traffic naar uw website via zoekmachines en verschillende advertentienetwerken. In deze editie willen wij u informeren over de laatste ontwikkelingen op gebied van mobiel en dan specifiek:

• App(s)

• Mobiele websites

De mobiele markt groeit snel. Gelet op de verkoop van smartphones was 2010 volgens deskundigen de doorbraak. Inmiddels zijn er ruim 3,3 miljoen Nederlanders met een smartphone en meer dan de helft kiest voor mobiel internet. Heeft u enig idee hoe vaak uw website door deze gebruikers wordt bezocht?

Wij zullen u aan de hand van de volgende drie vragen informeren over de eerdergenoemde twee opties. Wat houdt het in? Wat zijn de voor- en nadelen van apps en mobiele websites? Wat kan Lysander voor u betekenen in relatie tot apps of een mobiele website?

Apps

Apps zijn applicaties die op de mobiele telefoon geïnstalleerd worden om eenvoudig en snel via de telefoon bepaalde acties uit te voeren. Wanneer vertrekt de eerstvolgende trein? Wat is het beste restaurant in de buurt? Wat is het laatste nieuws? Is er nog een hotelkamer vrij bij het hotel om de hoek? Het zijn enkele vragen waarop u via een app antwoord kunt krijgen. Voordeel van een app is dat het snel en interactief werkt waardoor u dichtbij de gebruiker bent. Hiernaast zijn functionaliteiten van de smartphone inzetbaar bij apps. U kunt hierbij denken aan gebruik van de camera of GPS voor location based services.

Een app wordt platformspecifiek ontwikkeld en dat is de reden waarom men bijvoorbeeld spreekt over Iphone of Android apps. U zult dus te allen tijde een keuze moeten maken of u een app voor één of meerdere mobiele platformen gaat ontwikkelen. Des te belangrijker is wellicht dat u duidelijk voor ogen hebt wat het doel van de te ontwikkelen app is. Moet deze direct inkomsten genereren of is het meer bedoeld voor marketing of branding doeleinden? Een gespecialiseerd bureau als Lysander kan u onder andere helpen bij het in kaart brengen van de mogelijkheden, het ontwikkelen van een app en het promoten/verspreiden van de app (genereren van gebruikers).

Mobiele website

Een mobiele website is vaak de mobiele variant van uw website en kan hetzelfde doel hebben als een app. Het verschil zit hem in het feit dat een mobiele website voor elke smartphone gebruiker bruikbaar is en een specifieke app niet. Mobiele websites zijn daarom bij een breed publiek inzetbaar. Waarom er dan nog apps worden ontwikkeld? Dat zit hem met name in de gebruiksvriendelijkheid, laadtijd en contactfrequentie. Deze ligt bij apps namelijk hoger en dat komt bijvoorbeeld omdat de icoon naar de app zich op de desktop van de gebruiker bevindt en dus snel te gebruiken is. Hiernaast zijn mobiele sites vaak trager omdat de gebruiker, in tegenstelling tot een app, eerst alle content moet downloaden. Overweegt u een app of mobiele website te laten ontwikkelen? Bepaal dan eerst wat u wilt gaan aanbieden en maak op basis daarvan de keuze tussen een app of mobiele website. Lysander houdt zich onder andere bezig met het definiëren van een strategie, de keuze tussen een app of mobiele website en het programmeren van mobiele sites.

Mobiele strategie

Het is dus belangrijk om vooraf een doel te definiëren en daarbij na te denken over het feit wat de specifieke toegevoegde waarde voor uw klanten en prospects is. Hiernaast is het van belang of de app direct inkomsten moet genereren of dat u hem juist wilt inzetten voor branding- en marketingdoeleinden. In het eerste geval zou u er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om uw app alleen tegen betaling beschikbaar te stellen. Ongeacht het feit of u nu kiest voor een app of mobiele website. U zult een duidelijke mobiele strategie moeten hebben.

Lysander Marketing, Media & Design is online marketingspecialist en wij helpen o.a. ondernemingen als De Nationale Advocatenlijn, Brother, HEMA, Web Power, Mijndomein en De Zwaluwhoeve bij het inzetten van het internet als marketinginstrument.

Meer informatie: Lysander Marketing, Media & Design

www.reclame-mediabureau.nl

0342-444706, Twitter: lysander_nl

column

Ben van Luttikhuizen -Lysander

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by