Gezondheismanagement

Magazines | Vallei Business nr 1 2011

Tekst Diederik Gallas,

directeur van Gezond in Bedrijf

Wat kunnen we verwachten dit jaar wat betreft gezondheidsmanagement? Wat zijn de belangrijkste thema’s voor 2011? Ik zet er vijf voor u op een rijtje.

1. Duurzame inzetbaarheid

Het is een bijzondere tijd. De beroepsbevolking krimpt, we worden ouder en moeten langer werken. Hierdoor krijgen we een gigantisch arbeidsmarkt probleem. Mensen waren belangrijk, maar worden steeds belangrijker. HR, Arbo en gezondheidsmanagement hebben de opdracht deze factor optimaal te laten renderen. We moeten manieren vinden om medewerkers productief te houden. Dat vereist voor iedere organisatie maatwerk en creativiteit. Voor de ene organisatie zal het antwoord zitten in talentmanagement en ontwikkeling, voor de andere organisatie zit het vooral in het identificeren van risicogroepen of het bevorderen van de mentale en lichamelijke gezondheid. Ook zullen we het

taboe van demotie [teruggaan uit een hogere functie naar een lagere; red] moeten doorbreken. En krijgen we een nieuwe functie: de ‘nestor’. Anders denken, anders doen. En zo op een nieuwe manier waarde creëren.

2. Het nieuwe gezonde werken

Een hype geboren uit een drang om efficiënter te werken en in tijden van crisis geld te besparen. Het Nieuwe Werken (HNW) ontwikkelt zich tot een revolutionaire organisatievorm die mensen in balans met hun omgeving hun werk laat doen. Bovendien geeft het de medewerker verantwoordelijkheid en zelfstandigheid, zaken die nodig zijn om zich te ontplooien.

Belangrijk is om excessen te voorkomen, medewerkers te beschermen tegen een te grote dadendrang, burn-out en informatie over obesitas te geven. En tegelijkertijd de sociale cohesie te bewaken en te ondersteunen.

3. Employer branding

Een vreemde eend, zult u zeggen. Maar de arbeidsmarkt verkrapt snel in 2011. Er is meer uitstroom dan instroom. U zult uw communicatie naar buiten op orde moeten hebben en een aantrekkelijke werkgever moeten zijn.

Bescherming tegen

informatie-obesitas

Aandacht is nodig voor de organisatie van werk en de (duurzame) inzetbaarheid van personeel. Vitaliteitsmanagement en employability worden hiermee belangrijk, net als overigens zelfroosteren, functiedifferentiatie en het optimaliseren van arbeidsomstandigheden. Niet alleen goed, maar juist ook aantrekkelijk werkgeverschap zal medewerkers moeten verleiden.

4. Bevlogenheid

Het is makkelijker om goede mensen te behouden dan nieuwe te vinden. Betrokken medewerkers zijn bevlogen medewerkers. Bevlogen medewerkers hebben plezier in hun werk, kunnen hoge druk aan en leveren kwaliteit. Hoe lang houden ze dat vol? Kan dat? Jawel, zolang ze maar voldoende ondersteuning krijgen. Goed leiderschap en prettige collega’s spelen een rol, maar ook blijven leren en ruimte krijgen om het werk zelf in te delen.

5. De health manager

Dit wordt de regisseur die duurzame inzetbaarheid, vitaliteitsmanagement, de gezonde organisatie gaat vormgeven. Sommige bedrijven hebben al een formele Health Manager, maar in veel bedrijven is het een HR- of Arbo-functionaris. Niks mis mee. Maar hij/zij verdient de titel Health Manager of Strategisch Health Manager. Want gezondheid wordt het strategisch thema van de komende jaren, zo niet decennia!

Veel uitdagingen komend jaar. Welke gaat de belangrijkste worden? Eén ding is wel duidelijk, het werk op het vlak van gezondheids-management zal bepaald niet afnemen.

Ik nodig iedereen van harte uit mee te discussiëren. En dat kan op ons LinkedIn platform ‘gezond in bedrijf’. Want ik ben benieuwd wat jij als trend ziet en waar jij je op gaat

focussen het komende jaar.

Gezondheidsmanagement

Trends in 2011

BUSINESS SPECIAL

delen:
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by