Gemeente Barneveld zet hoog in op duurzaamheid

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Gemeente Barneveld zet

hoog in op duurzaamheid

De slogan ‘Barneveld Werkt’ is typerend voor de aanpak van deze Veluwse gemeente: helder en (daad)krachtig. Door middel van weloverwogen en transparant beleid zet de gemeente Barneveld op allerlei fronten hoog in om de landelijke norm voor duurzaamheid te overtreffen.

Met spraakmakende innovaties op het gebied van energiezuinige woonwijken, duurzaam gefaciliteerde bedrijventerreinen en aansprekende projecten op het gebied van energie en duurzaam, gezond voedsel en door inwoners en bedrijven wil Barneveld laten zien dat bijdragen aan een duurzame samenleving een belangrijk speerpunt is dat de komende jaren een breed draagvlak verdient.

Uitdaging

Oplossingen voor een duurzame samenleving vragen vandaag de dag om nieuw management en vooruitstrevende adviesmethoden, stelt wethouder Eppie Fokkema (CDA) uit Barneveld. Met onder andere duurzaamheid en energie in zijn portefeuille zet hij zich volop in om de hoge energieambitie van de gemeente waar te maken. “Anno 2016 zijn we het geitenwollensokkentijdperk voorgoed voorbij. Thema’s als milieu en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten, niet alleen nu maar ook in de toekomst. Doel is om jaarlijks twee procent energie te besparen en in 2020 twintig procent duurzaam op te wekken. Dat is ambitieuzer dan de landelijke norm. Een uitdaging die alleen haalbaar is door ook energie en duurzaamheid te benaderen als economische businessmodellen. Daarnaast heeft Barneveld eind vorig jaar de regionale voedselvisie van FoodValley ondertekend en wil daarmee naar vermogen bijdragen aan de realisatie van de ambities uit deze visie. Focus ligt voor Barneveld op innovatie en verduurzamen van de agrofood sector.”

Initiatieven

In Barneveld worden op allerlei fronten initiatieven gestart op het gebied van duurzaamheid. Met onder andere de Denktank Klimaat & Duurzaamheid en windmolens worden zowel beleidsmakers, ondernemers als inwoners gestimuleerd om (gezamenlijk) een actieve rol te spelen bij de ontwikkeling van een duurzame samenleving. Bovendien moeten in de nabije toekomst (naar verwachting 2020) nieuwe woningen energieneutraal worden gebouwd en dat is een uitdaging voor ontwikkelaars en gemeenten. De gemeente Barneveld is daar nu al mee bezig, bijvoorbeeld met hoe onder andere de warmte- en opslagvoorziening geregeld gaat worden. Als voorzitter van de Denktank Klimaat & Duurzaamheid zit Fokkema met ondernemers aan tafel die zich zowel individueel als gezamenlijk inzetten voor duurzaamheid in Barneveld.

Daarnaast is ook het Duurzaamheids-netwerk een platform voor nieuwe initiatieven en projecten. Dit wil bedrijven, organisaties en personen met elkaar verbinden, kennis en ervaring delen, samenwerking stimuleren en projecten initiëren. Het netwerk richt zich daarbij met name op de thema’s klimaat en (duurzame) energie, duurzaam bouwen en duurzame voedselvoorziening.

9 Juni: Event Samen Duurzaam

Op donderdag 9 juni vindt het regionale duurzaamheidsevent Samen Duurzaam plaats in de Hoefslag Barneveld. Thema hiervan is ‘Hoe zeker is ons voedsel voor de toekomst?’

De Nederlandse agrifoodsector omvat bekende internationale bedrijven en levert een belangrijke bijdrage aan de Nederlandse economie. Maar voedsel staat volop in de sociaal-maatschappelijke schijnwerpers. De afgelopen jaren vonden diverse incidenten op het gebied van voedsel plaats en er woeden stevige maatschappelijke discussies over megastallen, dierenwelzijn, intellectueel eigendom op zaden en de gezondheid van onze voeding. Andere kwesties op dit gebied zijn de mondiale voedselvoorziening, de scheve verdeling van voedsel en voedselverspilling. Dat leidt vaak tot scherpe discussies: voedsel raakt aan vele waarden en belangen, voor iedereen.

Inspirerend programma

Het hoofdprogramma van het evenement staat geheel in het teken van de uitdagingen waar de gehele voedselketen voor staat. De volgende thema’s staan op het menu:

• Aperitief: Inleiding: Barneveldse visie op food en energie

• Voorgerecht: Hoe is de situatie in de foodsector ?

• Hoofdgerecht: Welke uitdagingen staan ons te wachten?

• Tussengerecht: De smaak van kwaliteit, gezondheid en marketing

• Nagerecht: Innovatieve initiatieven in beeld van verschillende bedrijven in organisaties.

Na deze presentaties gaan de aanwezigen in gesprek over welke mogelijkheden er zijn in dit spanningsveld van de keten.

Hierna zal de Denktank Klimaat & Duurzaamheid een toelichting geven op de nieuwe projecten en activiteiten voor de komende jaren, zoals ID-sessies en het Duurzaamheidsnetwerk. Ook heeft de Denktank de Duurzaamheidestafette in het leven geroepen om bedrijven en organisaties te stimuleren actief met duurzaamheid aan de slag te gaan. Naast JFC/Gemeente Barneveld hebben ook Piet Zijlstra (particulier), Walter van der Horst (Windergy), Thomas Jansen (Gebiedsinnovatie), Jan Hopman (Veldhuizen Totaalbouw) en Henk van Hamersveld (Eicom) het groene stokje opgepakt. Zij presenteren 9 juni hun creatieve plannen en ideeën hoe zij duurzaamheid op een praktische manier integreren in hun organisatie en leven.

Het belooft een inspirerend programma te zijn voor bedrijven en organisaties in de foodsector maar zeker ook voor andere ondernemers en instellingen. Het is boeiend en leerzaam om in de keuken van een andere sector te kijken en daarmee inspiratie op te doen voor het aangaan van de eigen uitdagingen.

Informatiemarkt

Tijdens en na het programma is er een informatiemarkt met bedrijven, organisaties en adviseurs die alles kunnen vertellen over zaken op de gebieden van innovatie, duurzaamheid, financiën, regelgeving, proces en productie, duurzame energie, organisatie, enzovoort. Hier gaat het vooral om duurzaamheid en efficiency in de keten in de praktijk te brengen en vooral te kijken naar de kansen en mogelijkheden. Belangstellende standhouders en sponsoren kunnen zich aanmelden via www.duurzaambarneveld.nl.

Ook kunnen belangstellende ondernemers en anderen meedenken met specifieke cases tijdens de ID-sessie, waar ondernemers hun uitdaging kunnen inbrengen en brainstormen met anderen over mogelijke oplossingen.

Dit event wordt duurzaam ondersteund door Rabobank Gelderse Vallei, Gemeente Barneveld, BDU Media en Boerenhart. Belangrijke sponsoren zijn o.a. Schuiteman Accountants, Commotion Communicatie en Hoefslag.

De toegang is gratis. Registreren wordt aanbevolen: onder de geregistreerde en aanwezige bezoekers worden smaakvolle pakketten verloot! n

Innovatie

Bovenin vlnr: Jarrin Snetselaar - Pluimveehouder, Jan Noorlander - pluimveehouder, Henk van Hamersveld - Eicom Barneveld

Onder: Dick Oosterwijk - Paperfoam, Prof. dr. ir. Piet Simons - Poultry Expertise Centre, Eppie Fokkema - wethouder Barneveld

De Barneveldse bedrijven Eicom, Paperfoam, pluimveehouders Jan Noorlander en Jarrin Snetselaar hebben de handen ineengeslagen voor het ontwikkelen van een gezond ei. Door de kippen ander voer te geven en leefomstandigheden aan te passen, komen er op een natuurlijke manier meer gezonde voedingsstoffen in het ei terecht. Er is een testopstelling gemaakt bij pluimveehouder Noorlander. De wereldbekende ei-expert Piet Simons brengt de expertise in op het gebied van voeding en leefomstandigheden van de kippen en het testen van de samenstelling van de gezonde eieren. Paperfoam, in de persoon van Dick Oosterwijk, levert de expertise op het gebied van de humane voeding.

Op de bijeenkomst Samen Duurzaam op 9 juni a.s. presenteren zij hun bevindingen tijdens de duurzaamheidsestafette.

“Het belooft een inspirerend programma te worden voor bedrijven en organisaties in de foodsector maar zeker ook voor andere ondernemers en instellingen.”

‘Jouw energie maakt het verschil’

Als voorbeeld van het thema energie is in de wijk De Steenkamp in Voorthuizen onlangs het pilotproject ‘Jouw huis voor morgen’ gestart voor het energiezuiniger maken van de woningen. Dit lokale initiatief van Barneveldse ondernemers biedt de wijkbewoners uit De Steenkamp duurzame en energiebesparende maatregelen aan, passend voor hun woning. Dit pilotproject is één van de initiatieven die de gemeente stimuleert om inwoners bewust te maken van de mogelijkheden van energie besparen en duurzaamheid. Onder het motto ‘Jouw energie maakt het verschil’ werkt de gemeente Barneveld zo samen met inwoners en ondernemers aan een duurzame toekomst. Het is de verwachting dat in de toekomst ook andere wijken in de gemeente benaderd zullen worden voor een passend aanbod van duurzame en energiebesparende maatregelen. De duurzaamheidslening van de gemeente en de landelijke ISDE-subsidie maken het financieel extra aantrekkelijk. Inwoners die meer willen weten over het besparen op energie in hun woning kunnen bellen of e-mailen met het energieloket van de gemeente. Het telefoonnummer is 06 - 1073 1261.

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by