Wageningen Campus heeft klimaat voor innovatie

Magazines | Vallei Business nr 2 2016

Fotografie: Joris Schaap

Wageningen Campus heeft klimaat voor innovatie

De campus in Wageningen heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Sinds de universiteit en het gros van de onderzoekers van Wageningen University and Research centre langs de Mansholtlaan zijn neergestreken, groeit rond de gebouwen van Wageningen UR en het naburige Business & Science Park het aantal gevestigde bedrijven, start-ups en instellingen. Zo zijn internationaal opererende bedrijven als FrieslandCampina, Noldus, Yili, Kikkoman en Keygene, ecologisch onderzoeksinstituut NIOO-KNAW en hogeschool Stoas Vilentum op Wageningen Campus te vinden.

Daarnaast zijn er nog tal van jongere en kleinere maar niet minder interessante bedrijven gehuisvest, zeker sinds rond de jaarwisseling het bedrijfsverzamelgebouw Plus Ultra, met daarin een broedplaatsfunctie, openging.

“Vroeger zaten de universiteit en instituten verspreid over de stad”, vertelt Petra Caessens, manager campusontwikkeling. “We merkten dat door de centralisatie op de campus meer interne samenwerking ontstond, wat een basis biedt voor innovatie. Het was dan ook een logische vervolgstap om Wageningen Campus open te stellen voor anderen die actief zijn op het gebied van voeding en voedselproductie, leefomgeving en gezondheid, zoals starters, MKB’ers, R&D-vestigingen van internationale bedrijven en andere kennisinstellingen.”

Persoonlijke contacten

Als bedrijf of instituut zit je op Wageningen Campus letterlijk dicht bij de kennis, wat interactie makkelijker maakt en innovatie stimuleert. Caessens: “Persoonlijke contacten leiden tot samenwerking en nieuwe ideeën. Wanneer je mensen in de ogen hebt gekeken kun je ook makkelijker snel schakelen. Daarom organiseren we op Wageningen Campus ook inspirerende activiteiten en hebben we fijne ontmoetingsplekken, een breed cateringaanbod, sportieve voorzieningen en op korte termijn diverse winkels.”

Jeff Gielen, directeur bij vastgoedbedrijf Kadans Science Partner onderschrijft het belang van fysieke nabijheid. Kadans exploiteert meerdere panden op de Wageningen Campus. “Om innovatie te stimuleren moet de frequentie waarin bedrijven en wetenschap elkaar ontmoeten omhoog. Meet and greet zijn daarin heel belangrijk.”

Kennisgenerator

In Wageningen UR heeft de Wageningse Campus de kennisgenerator die een goed functionerende campus nodig heeft, zegt Gielen. Wageningen UR heeft ook als enige in Nederland een focus op het agrofood domein. “Daarbij werken steeds meer bedrijven volgens open innovation. Wageningen Campus krijgt zo een dynamiek die zichzelf versterkt. Meer bedrijven op de campus betekent ook meer innovatie.”

Vanuit de gedachte dat het delen van kennis net zo belangrijk is als het ontwikkelen van kennis, deelt Wageningen UR ook apparatuur met bedrijven. Om dat te organiseren is een aantal jaar geleden CAT-AgroFood opgericht. Wageningen UR maakte daarmee specialistische, hoogtechnologische apparatuur toegankelijk voor anderen. Zo was er de aanschaf van een high-field MRI-scanner die in Ziekenhuis Gelderse Vallei werd geplaatst voor patiëntenzorg en onderzoek. Dat was best spannend, vertelt Petra Caessens, want zouden de wetenschappelijke onderzoeken de patiëntenzorg niet in de weg zitten? De koudwatervrees maakte echter al snel plaats voor enthousiasme. “Zelfs partijen buiten Wageningen UR en het ziekenhuis zijn gebruik gaan maken van de scanner.”

Vraag

CAT-AgroFood groei nu door naar shared research facilities, met een bredere scope. “Want daar is vraag naar”, ervaart campusmanager Caessens. “Onze meerwaarde is dat we de specifieke expertise hebben en bieden om de apparatuur te gebruiken; een bedrijf hoeft die kennis niet zelf op te bouwen. Dat er meer contactmomenten ontstaan tussen onderzoekers van bedrijven en Wageningen UR biedt een basis voor verdere samenwerking.”

Vastgoedbedrijf Kadans Science Partner speelt ook in op die vraag naar faciliteiten. Ze bieden in hun bedrijfsverzamelgebouwen naast kantoorruimte ook laboratoria, clean rooms en andere multifunctionele onderzoeksruimte. “Wij investeren voor bedrijven in die infrastructuur, omdat we het belangrijk vinden dat bedrijven hun geld primair in hun business stoppen en groeien als onderneming. We ontzorgen.” Plus Ultra op Wageningen Campus trok in korte tijd al uiteenlopende bedrijven aan, van Green Dino dat simulators ontwikkelt tot CSK food enrichment.

StartHub

Ter ondersteuning van starters zijn op de campus de student incubator StartHub en het ondernemersloket StartLife actief. StartHub is de broedplaats voor studenten en net afgestudeerden die hun eigen bedrijf willen starten en biedt toegang tot workshops, microkredieten, huisvesting, coaching en een netwerk. StartLife is er voor startende ondernemers in de sectoren agro, food en leefomgeving en biedt onderwijsactiviteiten, netwerken en actieve ondersteuning van starters. Vorig jaar ging het StartLife Incubation Program van start, het individuele coachingstraject van start-ups om van ondernemersplan tot succesvol bedrijf te komen. Twaalf start-ups werden er al toegelaten tot het driefasenprogramma. De eerste starter heeft inmiddels het traject succesvol doorlopen: Cerescon, dat een automatische aspergeoogstmachine ontwikkelt.

F&A Next

Op 26 en 27 mei is Wageningen Campus bovendien gastheer van het Europese platform F&A Next. Internationale investeerders, start-ups en gevestigde bedrijven uit de agro en food sector komen op dit evenement samen om innovatie in voedsel en landbouw te stimuleren. Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, ziet start-ups als een essentieel onderdeel van het kennisecosysteem rond Wageningen UR. “Het zit in ons DNA om fundamentele en toegepaste wetenschap met het bedrijfsleven te verbinden.”

Schakelen

Het bijzonder van Wageningen Campus is verder dat op de campus vraagstukken in hun samenhang kunnen worden aangepakt. Campusmanager Caessens: “Innovatie vindt vaak plaats op snijvlakken van disciplines. Studenten en medewerkers van Wageningen UR zijn gewend om meerdimensionaal te kijken en te schakelen met andere disciplines en culturen.”

Een bedrijf dat werkt aan innovatie op het domein van Wageningen UR of andere bedrijven op de campus zal zich op Wageningen Campus absoluut happy voelen, zegt Gielen. “Je draait hier mee in de dynamiek. Wageningen is een belangrijk merk, ook internationaal.” n

Op Wageningen Campus kunnen bedrijven en kenniswerkers elkaar ontmoeten en kennis en faciliteiten delen. Dat schept een klimaat waarin innovatie vanzelfsprekend wordt.

Innovatie

Op Wageningen Campus kunnen bedrijven en kenniswerkers elkaar ontmoeten en

kennis en faciliteiten delen.

Fotografie: Guy Ackermans

“Persoonlijke contacten leiden tot samenwerking en nieuwe ideeën”, aldus Petra Caessens.

delen:

Vallei Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by