Solynta: Grote innovatie in hybride aardappelveredeling

Verschenen in Vallei Business nr 2 2016

Solynta heeft een nieuwe methode in hybride aardappelveredeling ontwikkeld waardoor het mogelijk is supersnel nieuwe rassen te introduceren. Denk hierbij aan rassen met een hogere opbrengst, betere weerstand, of rassen die minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben. Bij deze technologie wordt er gebruik gemaakt van aardappelzaad als uitgangsmateriaal in plaats van pootgoed. Een innovatie die de wereld kan veroveren.

Gerichte, snelle veredeling

De F1 hybride veredeling is een veel toegepaste technologie die al jarenlang voor diverse soorten gewassen gebruikt wordt. Echter niet bij aardappelen, vanwege ernstige kweekdepressies. In 2009 beleeft Solynta een flinke doorbraak en bleek het F1 hybride kweken ook toepasbaar te zijn op aardappelen. Solynta’s nieuwe F1 hybride veredelingsmethode maakt het mogelijk om binnen 5 jaar nieuwe aardappelrassen te ontwikkelen. De huidige gangbare methodes daarentegen nemen gemiddeld 10 tot 50 jaar in beslag. “De techniek maakt het mogelijk om gericht te veredelen,” vertelt CEO Hein Kruyt. “Met onze methode is het eenvoudig de juiste eigenschappen te selecteren naar wens van de consument, agrariër of verwerker. We ontwikkelen aardappelen die resistenter zijn tegen ziekten en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben.”

Aardappelzaad

Bij de veredelingsmethode die Solynta hanteert is zaad het uitgangsmateriaal in plaats van het traditionele pootgoed. Volgens Kruyt biedt zaad veel voordelen: “Zaad zorgt voor een flinke reductie in bestrijdingsmiddelen, omdat het minder vatbaar is voor ziektes. Daarbij komt dat zaad makkelijker te bewaren en te transporteren is. Voor een hectare heb je maar 30 gram zaad nodig, in plaats van 2500 kilogram pootaardappelen.”

Wereldwijd

Kruyt benadrukt de potentie van de aardappel: “De aardappel staat in de top drie van wereldwijde voedselgewassen, maar heeft aanzienlijk minder water en voedingsstoffen uit de bodem nodig dan rijst of tarwe. Bovendien produceert de aardappel in kortere tijd meer voedingsstoffen, met gebruik van minder land en minder water, en in extremere klimaten dan ieder ander gewas.” Hiermee voldoet de aardappel aan de steeds grotere vraag naar efficiëntere productie van voedsel om de honger in de wereld terug te dringen. De uitvinding van Solynta’s aardappelzaad biedt vooral ontwikkelingslanden veel voordelen. Kruyt: “Het gebruik van pootgoed in ontwikkelingslanden is lastig. Pootgoed rot vaak weg en is van slechte kwaliteit (mede door de wijze van vermeerdering), waardoor de opbrengst laag is. Dit resulteert er vaak in dat het pootgoed zelfs gegeten wordt. Solynta’s aardappelzaad is makkelijk te bewaren en daarmee zeer goed uitgangsmateriaal, wat zal resulteren in een beter gewas en hogere opbrengsten. We verwachten hiermee een aanzienlijke bijdrage te leveren aan het oplossen van de voedselproblemen in de wereld.”

Samenwerkingen

“Natuurlijk kunnen we dit niet alleen”, meldt Kruyt. “We streven continue naar samenwerking met andere bedrijven en partners om te kunnen blijven innoveren en kennis uit te wisselen.” n

Solynta

Grote innovatie in hybride aardappelveredeling

Innovatie

“We ontwikkelen aardappelen die resistenter zijn tegen ziekten en minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben”, aldus Hein Kruyt.

Erkenningen

Solynta won in de afgelopen jaren diverse prijzen. Zo was het jonge veredelingsbedrijf winnaar van de Food Valley Award 2012, en won het de derde prijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs 2013 en Nationaal Icoon in 2014.

Meer informatie is te vinden op:

www.solynta.com

Het Wageningse Solynta is een snel ontwikkelend veredelingsbedrijf dat zich uitsluitend richt op aardappels.

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven

Vallei Business nr 2 2016

Coverstory JEDE: Verse bonenkoffie is de grootste trendFOV NieuwsBoeren in de FoodValley: ‘Elke zaterdag open dag’Business FlitsenColumn Diligence: De waarde van innovatieB&M bestaat 20 jaar!Geslaagde BOB-bijeenkomst bij Landgoed ZonheuvelGemeente Barneveld zet hoog in op duurzaamheidDe innovatieve neus van Rabobank Vallei en RijnGepro Electronics: Slimme technologie voor betere businessWie zijn de professionals van de toekomst?Wageningen Campus heeft klimaat voor innovatieVoedsel voor de toekomstEde-Wageningen: Dynamiek door synergie tussen beleidsmakelaarsVNO-NCW: Leidende rol innovatie voor regionaal bedrijfslevenRCT Gelderland ondersteunt innovatieve bedrijvenGoed opgeleide jongeren voor meer technische innovaties in FoodValleyGelderland: Hét EMT- epicentrum van NederlandGemeente Nijkerk: Innovatie is niet alleen nieuwe bedrijventerreinenBomecon: Van complexe situatie naar innovatieCICT: Slim en innovatief verbeteren van warehousing en logistiekAnders Arbeidsrecht: Advocaten als business partnerBiz2Be: Innoveer bedrijfsprocessen voor meer flexibiliteit en lagere kostenSolynta: Grote innovatie in hybride aardappelveredelingSystem Care: Gebruikersgemak door standaard softwareColumn Miriam Bink: De stem van de ondernemers‘Teambuilding is niet iets wat je in een dag doet’Column Oxonia: Hoe ziet uw auto er straks uit?Zonnepanelen: maximaal rendement door reinigingVHM |Rally: Uitdagende businessrally voor ondernemersVonk 360: High end businesslocatie gevestigd aan de A12Algemene impressieTestverslagen
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media