Kamer van Koophandel

Magazines | Vallei Business nr 6 2011

Dat zegt Marleen van Boheemen, adviseur regionale economie voor de regio Ede-Wageningen bij KvK Centraal Gelderland. Natuurlijk vindt ze het jammer dat het kantoor sluit: “Het is een bezuiniging. De verplichte jaarlijkse bijdrage voor ondernemers is afgeschaft en de KvK moet het voortaan met veel minder inkomsten doen via het ministerie van EZ. Ondernemers kunnen voor een inschrijving of een uittreksel uit het Handelsregister terecht in Amersfoort, Apeldoorn, Arnhem, Tiel of Utrecht. Daar werken we op afspraak zodat er geen wachttijden meer zijn. Bovendien kan er steeds meer online geregeld worden. Ander goed nieuws is dat de KvK seminars, adviesgesprekken en spreekuren (zoals het Notarissen- of het Advocatenspreekuur) blijft verzorgen in de regio.”

Detailhandel

Ook op het gebied van regiostimulering blijven de adviseurs van de KvK actief in de Valleiregio. Marleen van Boheemen: “Dat geldt zeker voor branches die snel veranderen. Daarvoor zetten we projecten of stimuleringsactiviteiten op. Neem de detailhandel. Het afgelopen jaar hebben we winkeliers uitgebreid bijgepraat over de retail in 2020 tijdens bijeenkomsten en workshops. Hoe ziet de winkelstraat er dan uit? Wat betekent Het Nieuwe Winkelen voor jou als winkelier? Moet je het zoeken in kruisbestuivingen: een stomerij met caféfunctie, kookworkshops in de verswinkel? Of zijn personeels- en voorraadloze winkels een alternatief? Dat je er alleen showmodellen vindt en via schermen met QR-codes je bestelling kunt plaatsen? Misschien levert een investering in een webshop met distributiecentrum meer op dan vast blijven houden aan traditionele verkooppunten. Over dit soort vragen denken we goed mee. Het liefst zien we daarbij dat winkeliers ook met elkaar samenwerken.”

FoodValley

Ede-Wageningen is het hart van de FoodValley. “Die speelt een belangrijke rol in het Topsectorenbeleid. De KvK heeft de afgelopen tijd meegewerkt aan het opstellen van een mission statement voor de regio. Dat wordt nu uitgerold naar 100 bedrijven die het imago van FoodValley nadrukkelijk gaan uitdragen. Starten in deze branche biedt goede kansen: er is een ijzersterk cluster van toeleverende en uitbestedende bedrijven. Om een goede start te maken, kun je deelnemen aan IkStartSmart© waarin coaches jonge ondernemers begeleiden. De intakegesprekken daarvoor blijven ook in deze regio plaatsvinden. En met Startpunt International Business helpen we ondernemers die de blik op het buitenland richten.”

En dan is er natuurlijk nog de bereikbaarheid. “Die blijft altijd van belang voor het vestigingsklimaat. Daarom blijven we streven naar een goede aansluiting van de A30 op de A1, de A12 en verschillende N-wegen, evenals verbreding van de Rijnbrug tussen Kesteren en Rhenen.”

“De Kamer van Koophandel blijft zich heel actief inzetten voor het bedrijfsleven in de regio Ede-

Wageningen. Daar doet de sluiting van ons kantoor in Ede, per

1 januari 2013, niets aan af.”

KvK Centraal Gelderland blijft actief in de Valleiregio

Kamer van koophandel

delen:

Vallei Business nr 6 2011

Algemene voorwaarden | privacy statement Hosted by