Michelinsterren 2011
De betekenis van de sterren is als volgt: * 1 ster – Uitzonderlijke keuken,
** 2 sterren – De keuken is een omweg waard, *** 3 sterren – De keuken is een reis waard
De verdeling:
*** Michelinsterren
Oud Sluis - Sluis
Restaurant De Librije - Zwolle
** Michelinsterren
Ciel Bleu - Amsterdam
De Lindenhof - Giethoorn
Boreas - Heeze
Inter Scaldes - Kruiningen
Da Vinci - Maasbracht
Beluga - Maastricht
Ron Blaauw - Ouderkerk aan de Amstel
De Bokkedoorns - Overveen
Brouwerskolkje - Overveen
Parkheuvel - Rotterdam
De Zwethheul - Schipluiden
De Leuf - Ubachsberg
De Leest - Vaassen
* Michelinster
De Fuik - Aalst
Onder de Linden - Aduard
De Saffraan - Amersfoort
Aan de Poel - Amstelveen
La Rive - Amsterdam
Le Restaurant - Amsterdam
Vermeer - Amsterdam (nieuw)
Vinkeles (The Dylan) - Amsterdam
Yamazato Restaurant - Amsterdam
Apicius - Bakkum
Het Koetshuis - Bennekom
Chapeau! - Bloemendaal
Kaatje bij de Sluis - Blokzijl
De Stenen Tafel - Borculo
De Hoefslag - Bosch en Duin
Wolfslaar Restaurant - Breda
Soigné - Bussum
Chalet Royal - Den Bosch
Calla’s - Den Haag
Seinpost - Den Haag
Koriander - Drachten
La Provence - Driebergen (nieuw)
Avant Garde van Groeninge - Eindhoven
De Karpendonkse Hoeve - Eindhoven
Sonoy - Emmeloord
De Zwaan - Etten-Leur
Solo - Gorinchem
ML - Haarlem (nieuw)
Muller - Groningen
De Bokkepruik - Hardenberg
Basiliek - Harderwijk
’t Nonnetje - Harderwijk
De Kromme Dissel - Heelsum
Cheval Blanc - Heemstede
Lakes - Hilversum
De Kromme Watergang - Hoofdplaat
Kasteel Heemstede - Houten (nieuw)
De Molen - Kaatsheuvel
Schathoes Verhildersum - Leens
De Burgemeester - Linschoten (nieuw)
’t Amsterdammertje - Loenen aan de Vecht (nieuw)
Tante Koosje - Loenen aan de Vecht
Au Coin des Bons Enfants - Maastricht
Toine Hermsen - Maastricht
Tout à Fait - Maastricht
Château Neercanne - Maastricht
Le Marron - Malden
Posthoorn - Monnickendam
De Gieser Wildeman - Noordeloos
Latour - Noordwijk
De Lindehof - Nuenen
De Wanne - Ootmarsum
Cordial - Oss
Frouckje State - Rijperkerk
Hermitage - Rijsoord
Niven - Rijswijk
Paul van Waarden - Rijswijk
One - Roermond (nieuw)
Amarone - Rotterdam
Ivy - Rotterdam
Fred - Rotterdam
De Vrienden van Jacob - Santpoort-Noord
Merlet - Schoorl
Wollerich - Sint-Oedenrode
La Trinité Sluis - Sluis (nieuw)
Aubergine - Steyl
Culinaire verwennerij Bij Jef - Texel
Grand Restaurant Karel V - Utrecht
Valuas - Venlo
Savelberg - Voorburg
De Nederlanden - Vreeland
De Heer Kocken - Vught
De Treeswijkhoeve - Waalre
O Mundo -Wageningen
De Moerbei - Warmond
Bretelli - Weert
Brienen aan de Maas - Well
Katseveer - Wilhelminadorp
Mijn Keuken - Wouw
De Vlindertuin - Zuidlaren
De Groene Lantaarn - Zuidwolde (nieuw)
‘t Schulten Hues - Zutphen
Librije’s Zusje - Zwolle
Vervallen Michelinsterren
Apicius - Bakkum (van 2 naar 1 ster)
Cour du Nord - Nooitgedacht (van 1 naar
0 sterren)
Nolet Het Reymerswale - Yerseke (van 1 naar
0 sterren, gesloten)
vallei business | nummer 6 | januari 2011
Voor 2011 zijn de Michelinsterren bekend gemaakt. Er zijn maar liefst 98 sterrenrestaurants te bezoeken in Nederland, waarvan 9 restaurants hun debuut hebben gemaakt op de Michelin-ranglijst. Helaas zijn er dit jaar geen nieuwe twee- of driesterrenrestaurants bijgekomen.
Ondanks het feit dat de gelederen van Oud Sluis en De Librije niet worden versterkt, is de verwelkoming van negen restaurants met een eerste ster een positief geluid ten tijde van recessie. Deze restaurants zijn verspreid over heel Nederland te vinden: van Vermeer in Amsterdam tot La Provence in Driebergen en One te Roermond.
Helaas zijn er dit jaar ook drie sterren uit het Michelin-firmament verdwenen. Apicius te Bakkum moest helaas een ster inleveren en is gezakt naar één - nog steeds bewonderenswaardige - ster. Restaurant Cour du Nord te Nooitgedacht raakte diens ene ster kwijt. Nolet Het Reymers-wale te Yerseke besloot de handdoek in de ring te werpen en zo kwam de derde ster te (ver)vallen. Gelukkig blijven er meer dan genoeg etablissementen over die stuk voor stuk de smaakpapillen van de mistery guests van bandenfabriek Michelin hebben weten te behagen.
Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.
michelin