Michelin sterren 2011

Verschenen in Vallei Business nummer 6 2010

Michelinsterren 2011

De betekenis van de sterren is als volgt: * 1 ster – Uitzonderlijke keuken,

** 2 sterren – De keuken is een omweg waard, *** 3 sterren – De keuken is een reis waard

De verdeling:

*** Michelinsterren

Oud Sluis - Sluis

Restaurant De Librije - Zwolle

** Michelinsterren

Ciel Bleu - Amsterdam

De Lindenhof - Giethoorn

Boreas - Heeze

Inter Scaldes - Kruiningen

Da Vinci - Maasbracht

Beluga - Maastricht

Ron Blaauw - Ouderkerk aan de Amstel

De Bokkedoorns - Overveen

Brouwerskolkje - Overveen

Parkheuvel - Rotterdam

De Zwethheul - Schipluiden

De Leuf - Ubachsberg

De Leest - Vaassen

* Michelinster

De Fuik - Aalst

Onder de Linden - Aduard

De Saffraan - Amersfoort

Aan de Poel - Amstelveen

La Rive - Amsterdam

Le Restaurant - Amsterdam

Vermeer - Amsterdam (nieuw)

Vinkeles (The Dylan) - Amsterdam

Yamazato Restaurant - Amsterdam

Apicius - Bakkum

Het Koetshuis - Bennekom

Chapeau! - Bloemendaal

Kaatje bij de Sluis - Blokzijl

De Stenen Tafel - Borculo

De Hoefslag - Bosch en Duin

Wolfslaar Restaurant - Breda

Soigné - Bussum

Chalet Royal - Den Bosch

Calla’s - Den Haag

Seinpost - Den Haag

Koriander - Drachten

La Provence - Driebergen (nieuw)

Avant Garde van Groeninge - Eindhoven

De Karpendonkse Hoeve - Eindhoven

Sonoy - Emmeloord

De Zwaan - Etten-Leur

Solo - Gorinchem

ML - Haarlem (nieuw)

Muller - Groningen

De Bokkepruik - Hardenberg

Basiliek - Harderwijk

’t Nonnetje - Harderwijk

De Kromme Dissel - Heelsum

Cheval Blanc - Heemstede

Lakes - Hilversum

De Kromme Watergang - Hoofdplaat

Kasteel Heemstede - Houten (nieuw)

De Molen - Kaatsheuvel

Schathoes Verhildersum - Leens

De Burgemeester - Linschoten (nieuw)

’t Amsterdammertje - Loenen aan de Vecht (nieuw)

Tante Koosje - Loenen aan de Vecht

Au Coin des Bons Enfants - Maastricht

Toine Hermsen - Maastricht

Tout à Fait - Maastricht

Château Neercanne - Maastricht

Le Marron - Malden

Posthoorn - Monnickendam

De Gieser Wildeman - Noordeloos

Latour - Noordwijk

De Lindehof - Nuenen

De Wanne - Ootmarsum

Cordial - Oss

Frouckje State - Rijperkerk

Hermitage - Rijsoord

Niven - Rijswijk

Paul van Waarden - Rijswijk

One - Roermond (nieuw)

Amarone - Rotterdam

Ivy - Rotterdam

Fred - Rotterdam

De Vrienden van Jacob - Santpoort-Noord

Merlet - Schoorl

Wollerich - Sint-Oedenrode

La Trinité Sluis - Sluis (nieuw)

Aubergine - Steyl

Culinaire verwennerij Bij Jef - Texel

Grand Restaurant Karel V - Utrecht

Valuas - Venlo

Savelberg - Voorburg

De Nederlanden - Vreeland

De Heer Kocken - Vught

De Treeswijkhoeve - Waalre

O Mundo -Wageningen

De Moerbei - Warmond

Bretelli - Weert

Brienen aan de Maas - Well

Katseveer - Wilhelminadorp

Mijn Keuken - Wouw

De Vlindertuin - Zuidlaren

De Groene Lantaarn - Zuidwolde (nieuw)

‘t Schulten Hues - Zutphen

Librije’s Zusje - Zwolle

Vervallen Michelinsterren

Apicius - Bakkum (van 2 naar 1 ster)

Cour du Nord - Nooitgedacht (van 1 naar

0 sterren)

Nolet Het Reymerswale - Yerseke (van 1 naar

0 sterren, gesloten)

vallei business | nummer 6 | januari 2011

Voor 2011 zijn de Michelinsterren bekend gemaakt. Er zijn maar liefst 98 sterrenrestaurants te bezoeken in Nederland, waarvan 9 restaurants hun debuut hebben gemaakt op de Michelin-ranglijst. Helaas zijn er dit jaar geen nieuwe twee- of driesterrenrestaurants bijgekomen.

Ondanks het feit dat de gelederen van Oud Sluis en De Librije niet worden versterkt, is de verwelkoming van negen restaurants met een eerste ster een positief geluid ten tijde van recessie. Deze restaurants zijn verspreid over heel Nederland te vinden: van Vermeer in Amsterdam tot La Provence in Driebergen en One te Roermond.

Helaas zijn er dit jaar ook drie sterren uit het Michelin-firmament verdwenen. Apicius te Bakkum moest helaas een ster inleveren en is gezakt naar één - nog steeds bewonderenswaardige - ster. Restaurant Cour du Nord te Nooitgedacht raakte diens ene ster kwijt. Nolet Het Reymers-wale te Yerseke besloot de handdoek in de ring te werpen en zo kwam de derde ster te (ver)vallen. Gelukkig blijven er meer dan genoeg etablissementen over die stuk voor stuk de smaakpapillen van de mistery guests van bandenfabriek Michelin hebben weten te behagen.

Voor restaurants worden de Michelinsterren beschouwd als dé kroon op het harde werk en blijk van waardering en kwaliteit. De sterren worden toegekend aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de producten, de beheersing van kooktechnieken en smaken, hoe de persoonlijkheid van de chef in zijn gerechten doorklinkt, de prijs-kwaliteitverhouding en de constantheid van de prestaties door de tijd heen en over de hele kaart.

michelin

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media