Business Flitsen MVO

Verschenen in Vallei Business nummer 6 2010

ISO 26000 richtlijn voor MVO gelanceerd

9 december is de ISO 26000 richtlijn voor MVO gelanceerd tijdens een door NEN georganiseerd seminar. Het eerste exemplaar van de Nederlandse vertaling van richtlijn werd uitgereikt aan Renée Bergkamp, Directeur-Generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Tijdens het seminar sprak MVO Nederland directeur Willem Lageweg. “ISO 26000 is een goed hulpmiddel voor het implementeren van MVO. Maar er een vertaalslag nodig is om de richtlijn beter toepasbaar te maken voor het MKB.” De komst van ISO 26000 en de groeiende marktvraag naar MVO heeft ervoor gezorgd dat bedrijven op zoek zijn naar erkenning voor hun MVO-prestaties. Sommige bedrijven willen zich graag laten certificeren op MVO-gebied. Dat kan niet met ISO 26000, dat is geen certificeerbare norm. Lageweg noemde tijdens het seminar verschillende alternatieven, zoals de zelfverklaring ISO 26000 en wijst op de activiteiten van MVO Nederland om hier hulp in te bieden. Zo publiceerde MVO Nederland onlangs een webdossier over certificering van MVO. Ook organiseert MVO Nederland in februari een bijeenkomst over erkenning voor MVO-prestaties.

Bron: www. mvonederland.nl • Het boek “ISO 26000, Handleiding voor MVO” is te zien en ebstellen op www.iso26000boek.nl/

Energiebesparing procesindustrie

De procesindustrie in Nederland kan jaarlijks twee keer zoveel energie besparen als nu het geval is. Voorwaarde is wel dat een drastische verandering van de werkwijze in de procesindustrie ten aanzien van energie-innovatie wordt doorgevoerd. Dit blijkt uit een onderzoek van 15 bedrijven uit de industrieketen zelf, onder leiding van energiekennisbedrijf KEMA. De procesindustrie neemt circa een kwart van het totale energieverbruik in Nederland voor haar rekening.

Het devies is tweeledig. Ten eerste moet de procesindustrie één loket hebben waar toeleveranciers terecht kunnen om energie-innovaties onder de aandacht te brengen. Bovendien moet de procesindustrie bereid zijn om actief met energie-innovaties aan de slag te gaan. Op hun beurt moeten de toeleveranciers zich beter verdiepen in de specifieke situaties van bedrijven uit de procesindustrie om maatwerkoplossingen te kunnen bieden.

Ten tweede is het van belang dat risico’s die samenhangen met de marktintroductie van energie-innovaties in een vroeg stadium onderkend en op een evenwichtige manier verdeeld worden over de betrokken partijen. Alleen op deze manier wordt de drempel voor een investeringsbeslissing verlaagd, de betrokkenheid van partijen vergroot en daarmee de kans op succes en herhaling gemaximaliseerd.

Biologisch voedsel in de lift

Supermarkten hebben in de eerste drie kwartalen van 2010 opnieuw meer biologische producten verkocht. De omzet steeg ten opzichte van dezelfde periode in 2009 met 20% de grootste groei ooit in de afgelopen tien jaar. Zuivel is met 37% de grootste stijger, gevolgd door koffie/thee/cacao (40%) en vleeswaren (31%). Houdbare producten zijn met een duidelijke inhaalslag bezig en groeien 28%. De komst van meer biologische huismerken en het feit dat A-merken hun productlijn aanvullen met een biologische variant zijn hiervoor verantwoordelijk. De omzet in biologische voeding groeit hiermee tien keer harder dan de totale supermarktomzet in Nederland groeit (1,8%), becijferde het LEI in opdracht van de Task Force Marktontwikkeling Biologische Landbouw. Supermarkten maken ongeveer de helft uit van de totale bio-consumentenomzet. De overige omzet wordt gerealiseerd in speciaalzaken, bedrijfsrestaurants, webwinkels, boerenmarkten en verkoop bij de boer. Ook buiten de traditionele food retail kanalen zijn steeds meer biologische producten verkrijgbaar. Zo is recentelijk Kruidvat met biologische producten op de markt gekomen en bieden Hema en Ikea biologische producten aan in hun restaurants en in hun winkels.

Het succes van biologische voeding is een belangrijke pijler en stimulans voor de verduurzaming van de totale voedselmarkt. Internationale regelgeving geeft de biologische productie een speciale en unieke positie in de markt. De introductie afgelopen zomer in heel Europa van een nieuw logo dat op termijn de nationale logo’s zoals het EKO-merk zal gaan vervangen, moet bijdragen aan de herkenbaarheid van biologisch geproduceerde voeding en daarmee aan de verdere groei. Bron; www.duurzaamnieuws.nl

BUSINESS FLITSEN

vallei business | nummer 6 | januari 2011

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Vallei Business is een uitgave van Van Munster Media